Genialna zapiekanka. Kiedy wjedzie na stół, rodzina oniemieje z zachwytu
Szybka i tania zapiekanka farmerska podbije serca domowników. To nic innego, jak ziemniaki zapieczone pod serową pierzynką i okraszone warzywnymi dodatkami. Proste danie, a potrafi urzec.
19.01.2024 | aktual.: 19.01.2024 20:12
Jest treściwa, smaczna i nie wymaga wielu dodatków. Wystarczy kapka sosu (a do kategorii tej zaliczyć możemy też przecież ketchup) i obiad dla całej rodziny gotowy. Odchudzony przepis na ziemniaczaną zapiekankę farmerską (bez mięsa) gości na moim stole za każdym razem, kiedy wiem, że na obiedzie będzie więcej osób. Komukolwiek jej nie podam, wszystkim smakuje.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zapiekanka farmerska z ziemniakami. Pomysł na obiad dla całej rodziny
Zamiast tłuc kotlety, trzeć ziemniaki na placki czy lepić pierogi, postaw na proste i szybkie rozwiązanie, które wpisze się w nawet najbardziej wybredne gusta. Ziemniaki przełóż warzywnymi dodatkami, dodaj odrobinę sera i nie zapomnij dobrze przyprawić całości.
Mimo że nie ma tutaj dodatku sosu beszamelowego czy innego, który miałby stanowić spoiwo, zapiekanka farmerska bardzo dobrze trzyma się formy. To m.in. za sprawą ugotowanych wcześniej ziemniaków i sera. Kartofle po ugotowaniu są bardziej kleiste (za sprawą skrobi), tak więc bez problemu połączą się z żółtym serem i resztą dodatków, tworząc po upieczeniu zwięzłą masę. Nie musisz więc przejmować się tym, że cokolwiek się rozleci.
Prosta zapiekanka farmerska z ziemniakami bez mięsa. Przepis
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 2 duże cebule,
- 2 szklanki startego żółtego sera gouda,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 mały bakłażan,
- 300 g pieczarek,
- sól, pieprz,
- przyprawa do ziemniaków,
- oliwa
Przygotowanie:
- Umyte i obrane ziemniaki gotuj w osolonej wodzie ok. 20 minut.
- Cebulę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, pieczarki również pokrój w kostkę, a bakłażana w półtalarki.
- Cebulę podsmaż na rozgrzanej oliwie, kiedy zeszkli się, dodaj czosnek. Po dwóch minutach dodaj pieczarki i smaż całość ok. 20 minut.
- Bakłażana podsmaż na oddzielnej patelni na rozgrzanej oliwie, aż nabierze złoto-brązowego koloru.
- Ugotowane ziemniaki pokrój w grube plastry i dopraw je dużą ilością pieprzu i przyprawy do ziemniaków. Dodatkowo możesz dodać rozmaryn, suszony czosnek, paprykę mieloną.
- Dno naczynia żaroodpornego wyłóż szczelnie jedną warstwą ziemniaków (z połowy przygotowanych), następnie rozłóż połowę porcji bakłażana i pieczarek z cebulą. Posyp całość obficie startym żółtym serem. Następnie ułóż kolejną warstwę: ziemniaki - bakłażan - cebula z pieczarkami. Górę oprósz serem żółtym.
- Naczynie z warzywami włóż do piekarnika na ok. 45 minut i piecz temperaturze 180 st. C. Jeśli góra za szybko zbrązowieje, możesz przykryć naczynie folią aluminiową.