Zrób pirożki na maślance. Składniki za grosze, a naje się cała rodzina

Nie masz pomysłu na obiad? Przygotuj pirożki, które przypominają dobrze znane nam pierogi. To pyszne, syte i bardzo tanie danie. Potrzebne składniki najprawdopodobniej masz już w domu.

Pirożki — przepis na prosty i pyszny obiad.Pirożki — przepis na prosty i pyszny obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | LarisaL

Pierogi, gyoza, ravioli i chinkali to... pierogi. Przygotowuje się je w nieco inny sposób niż te, które serwuje się w Polsce, jednak każde z tych dań zachwyca swoim smakiem. Mało mówi się o pirożkach, jakie serwują nasi wschodni sąsiedzi. To pyszne, pożywne i bardzo tanie danie, które przygotujesz w kilka chwil. Potrzebne składniki najprawdopodobniej masz już w domu. Wyjaśniamy, jak je przygotować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy chlebek a'la pizza

Pirożki, czyli pierogi inaczej

Mieszkańcy wschodniej części Europy specjalizują się w daniach mącznych. Nikt nie robi ich tak często jak my. Mąkę łączy się z wodą, a niekiedy także z jajkiem, mlekiem czy maślanką i przygotowuje się z nich ciasto na pierogi, knedle bądź kluski. To tanie i bardzo proste dania, które bazują na ogólnodostępnych składnikach. Wymyślono je jeszcze w czasach, w których mięso i warzywa były prawdziwym luksusem.

Jednym z takich dań są pirożki. Mogłoby się wydawać, że to odmiana dobrze znanych nam pierogów, jednak to danie przypomina raczej podlaskie proziaki niż klasyczne pierogi. Mąkę łączy się z maślanką i sodą oczyszczoną. Maślanka nadaje ciastu przyjemnej konsystencji, zaś soda oczyszczona spulchnia ciasto, przez co potrawa jest bardziej syta. Ciasto nadziewa się farszem, a następnie smaży na patelni. To pomysł na smaczny i szybki obiad.

Pirożki — przepis

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • szklanka maślanki,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • łyżeczka soli,
  • 5 ziemniaków,
  • pęczek koperku,
  • 1 cebula,
  • olej lub oliwa,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój na małe kawałki. Wrzuć je do garnka i gotuj aż do miękkości w osolonej wodzie.
  2. W międzyczasie zajmij się przygotowaniem ciasta. Do miski wsyp mąkę, łyżeczkę soli oraz sodę. Na końcu dodaj maślankę. Powinna stać poza lodówką na co najmniej dwie godziny przed gotowaniem. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą i zagnieć z nich gładkie ciasto. Po ugnieceniu przykryj miskę ściereczką i zajmij się farszem.
  3. Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj do nich posiekaną cebulę i koperek. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.
  4. Ciasto podziel na małe kawałki i uformuj je w niewielkie, spłaszczone kule. Spłaszcz je wałkiem, a na środek nałóż farsz. Na końcu zlep je w niewielką łódeczkę i usmaż je na rozgrzanej patelni z dodatkiem niewielkiej ilości oleju.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Co weekend piekę stefankę. Przepis jest w mojej rodzinie od lat
Co weekend piekę stefankę. Przepis jest w mojej rodzinie od lat
Używasz takiego tłuszczu do smażenia? W połączeniu z rybą staje się szkodliwy dla zdrowia
Używasz takiego tłuszczu do smażenia? W połączeniu z rybą staje się szkodliwy dla zdrowia
Węgierscy kucharze nie dodają mąki do gulaszu. Inny składnik świetnie zagęszcza sos
Węgierscy kucharze nie dodają mąki do gulaszu. Inny składnik świetnie zagęszcza sos
Na piątkowy obiad robię postne gołąbki. Tak pyszne, że żona zawsze bierze dwie dokładki
Na piątkowy obiad robię postne gołąbki. Tak pyszne, że żona zawsze bierze dwie dokładki
Jest kremowa i wilgotna. Mało kto robi taką jajecznicę, a szkoda
Jest kremowa i wilgotna. Mało kto robi taką jajecznicę, a szkoda
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟