Niesamowicie mięciutkie i lekkie naleśniki z dziurkami. Kluczowy jest jeden składnik

Naleśniki są proste w przygotowaniu. Jednak nie zawsze wychodzą one tak, jakbyśmy sobie tego życzyli. Często są twarde, gumowate i nie mają charakterystycznych dziurek. Na szczęście istnieje jeden składnik, który sprawi, że nasze naleśniki będą idealne.

Przepis na wyjątkowe naleśniki z dziurkami. Przepis na wyjątkowe naleśniki z dziurkami.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Oleg Boev
Marcin Michałowski

Naleśniki, które rozpływają się w ustach, są lekkie, puszyste i pełne malutkich dziurek. Odkryj mało znany przepis na te wyjątkowe naleśniki, które zaskoczą nie tylko swoim wyglądem, ale przede wszystkim smakiem. Kluczowym składnikiem, które nadaje im unikalną strukturę, są drożdże. Przygotuj się na kulinarne doznania, bo te naleśniki to prawdziwy hit

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chcesz poczuć lato zimą? Przygotuj nasze miseczki z ananasem, a na pewno nie pożałujesz

Jak zrobić naleśniki z tysiącem dziurek?

Aby przygotować te niezwykłe naleśniki, będziesz potrzebować zaledwie kilka prostych składników. Kluczową rolę odgrywają drożdże, które nadają naleśnikom puszystość i tworzą charakterystyczne dziurki.

Składniki:

  • 300 g drobnej semoliny,
  • 7 g drożdży suszonych,
  • Około 450 ml letniej wody,
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru.

Przygotowanie:

  1. Semolinę, drożdże, mąkę, sól, cukier i wodę miksuj na wolnych obrotach przez około 4 minuty.
  2. Dodaj proszek do pieczenia i kontynuuj miksowanie przez kolejne 2 minuty, unikając zbyt wysokich obrotów.
  3. Wylej cienką warstwą masę na mocno rozgrzaną patelnię i smaż na średniej mocy palnika z jednej strony, nie przewracając placków.
  4. Podgrzej masło, a następnie wymieszaj je z miodem. Polej gotowe naleśniki tym sosem i podawaj na ciepło lub zimno.

Wskazówki

  • Aby naleśniki były jeszcze bardziej puszyste, można dodać do ciasta odrobinę śmietany lub jogurtu.
  • Jeśli chcesz, aby naleśniki były bardziej słodkie, możesz dodać do ciasta więcej cukru.
  • Należy pamiętać, aby nie miksować ciasta zbyt długo, ponieważ może to spowodować, że naleśniki będą zbyt ciężkie i nie będą miały dziurek.

Przepis na naleśniki tysiąca dziurek to świetny sposób na przygotowanie pysznych i zdrowych naleśników. Wypróbuj go koniecznie i przekonaj się sam, że są one naprawdę wyjątkowe.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej