Biorę kostkę twarogu i jajko. W 15 minut mam górę serniczków z patelni na śniadanie

Serniczki z patelni to pyszne i sycące śniadanie, które przygotujesz w zaledwie 15 minut. Wystarczy tylko kilka prostych składników, które z pewnością znajdziesz w swojej kuchni.

serniczkiBiorę kostkę twarogu i jajko. W 15 minut mam górę serniczków z patelni na śniadanie
Źródło zdjęć: © Getty Images | Arx0nt
Marcin Michałowski

Codzienne śniadania często ograniczają się do jajecznicy, kanapek czy omletu. Jeśli jednak szukasz czegoś nowego, co przywróci świeżość do twojego menu, mam dla ciebie rewolucyjny przepis. Serniczki z patelni to pyszna alternatywa dla klasycznych śniadaniowych opcji. Przygotujesz je zaledwie z 4 składników, a rezultat z pewnością zaskoczy cię smakiem i prostotą wykonania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Takiemu śniadaniu nie odmówi nawet największy niejadek. Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć

Szybki przepis na serniczki z patelni

Nie masz ochoty na kolejne kanapki czy omlet? Przygotuj serniczki z patelni, które zaskoczą twoich bliskich. Wystarczy jedynie:

  • 250 g twarogu półtłustego w kawałku,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 1 duże jajko,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego.

Postępuj zgodnie z poniższymi wskazówkami:

  1. Zarówno twaróg i jajko powinny mieć temperaturę pokojową.
  2. Na samym początku ugniatam twaróg widelcem, dodaję jajko, 2 łyżki mąki i cukier waniliowy. Dokładnie mieszam.
  3. Na stolnicę wysypuję łyżkę mąki, przekładam na nią ciasto i krótko ugniatam.
  4. Następnie odrywam małe kawałki ciasta, formuję je w kulki i spłaszczam na dłoni.
  5. Smażę serniczki na oleju lub maśle na rozgrzanej patelni.
  6. Podaję je zazwyczaj z cukrem pudrem, dżemem, owocami lub śmietaną.

Serniczki z patelni to zdrowy i sycący posiłek. Zawierają białko, witaminy i minerały, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. To świetny pomysł na śniadanie dla dzieci i dorosłych.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil