Mamaginekolog zdradziła przepis na swoje popisowe danie. Wiele osób skrzywi się z niesmakiem

W niedzielę odbył się 32. finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. W podziękowaniu za wpłacone do skarbonki pieniądze, znana lekarka i influencerka postanowiła podzielić się wyjątkowym przepisem. Ta potrawa nie każdemu przypadnie do gustu, ale dawniej uznawana była za rarytas.

Zimne nóżki Nicole - PysznościZimne nóżki Nicole - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram | Olga Krieger, mamaginekolog
Ewa Malinowska

Zimne nóżki wielu osobom kojarzą się z prywatkami w czasach PRLu. Chociaż przepis odszedł już nieco do lamusa i młodsze pokolenie na galaretę patrzy z mieszanką fascynacji i niechęci, warto spróbować ich chociaż raz. Swoim przepisem na wyjątkowe danie podzieliła się w sieci Nicole Sochacki-Wójcicka, znana również jako mamaginekolog. Zabierając się za przygotowanie tego dania, warto uzbroić się w cierpliwość. Efekt końcowy jest jednak warto czekania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dyniowa lasagne ze szpinakiem. Idealna na obiad dla całej rodziny

Zimne nóżki w galarecie

Zimne nóżki to jedno z najpopularniejszych polskich dań zimnych. Ich historia sięga XVI wieku, kiedy to podawano je na uczcie weselnej króla Zygmunta I Starego i Bony Sforzy. W XX wieku zimne nóżki stały się popularną przekąską w wyszynkach i barach. Sprzedawano je z wódką, jako "seta i galareta" lub "lorneta z meduzą".

Stock ArZiFot. Arkadiusz Ziolek/East News.
n/z Nozki w galarecie (Galareta wieprzowa, zimne nozki)ARKADIUSZ ZIOLEK
Stock ArZi Fot. Arkadiusz Ziolek/East News © East News | ARKADIUSZ ZIOLEK

Zimne nóżki są doskonałym źródłem kolagenu, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Kolagen odpowiada za elastyczność i sprężystość skóry, a także za zdrowie stawów, ścięgien i więzadeł. Z wiekiem produkcja kolagenu w organizmie naturalnie spada, więc zimne nóżki mogą być świetnym uzupełnieniem diety.

Składniki:

  • 1 golonka,
  • 2 nóżki świńskie,
  • 3 litry wody,
  • 3 drobno posiekane cebule,
  • włoszczyzna na 1 rosół,
  • liście laurowe,
  • ziele angielskie,
  • pieprz, sól,
  • 6 drobno posiekanych ząbków czosnku.


Mięso w galarecie - Pyszności
Mięso w galarecie - Pyszności © Canva | peredniankina

Sposób przygotowania:

  1. Mięso gotuj wraz z warzywami i przyprawami na małym ogniu przez 5 godzin, dopóki nóżki się nie rozpadną.
  2. Wyjmij nóżki i odstaw do wystudzenia.
  3. Następnego dnia wyrzuć kości oraz skórkę.
  4. Mięso drobno posiekaj i wrzuć znów do garnka.
  5. Gotuj drugi raz, aż zacznie gęstnieć.
  6. Następnie zagotuj ponownie trzeci raz. Gotując 3 razy, masz pewność, że galaret stężeje bez dodatku żelatyny.
  7. Przełóż do naczyń, jakie chcesz. Wstaw do lodówki.


Przepis mamyginekolog
Przepis mamyginekolog © Instagram
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej