PrzepisTani obiadMamaginekolog zdradziła przepis na swoje popisowe danie. Wiele osób skrzywi się z niesmakiem

Mamaginekolog zdradziła przepis na swoje popisowe danie. Wiele osób skrzywi się z niesmakiem

Zimne nóżki Nicole - Pyszności
Zimne nóżki Nicole - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram | Olga Krieger, mamaginekolog

29.01.2024 08:13

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

W niedzielę odbył się 32. finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. W podziękowaniu za wpłacone do skarbonki pieniądze, znana lekarka i influencerka postanowiła podzielić się wyjątkowym przepisem. Ta potrawa nie każdemu przypadnie do gustu, ale dawniej uznawana była za rarytas.

Zimne nóżki wielu osobom kojarzą się z prywatkami w czasach PRLu. Chociaż przepis odszedł już nieco do lamusa i młodsze pokolenie na galaretę patrzy z mieszanką fascynacji i niechęci, warto spróbować ich chociaż raz. Swoim przepisem na wyjątkowe danie podzieliła się w sieci Nicole Sochacki-Wójcicka, znana również jako mamaginekolog. Zabierając się za przygotowanie tego dania, warto uzbroić się w cierpliwość. Efekt końcowy jest jednak warto czekania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zimne nóżki w galarecie

Zimne nóżki to jedno z najpopularniejszych polskich dań zimnych. Ich historia sięga XVI wieku, kiedy to podawano je na uczcie weselnej króla Zygmunta I Starego i Bony Sforzy. W XX wieku zimne nóżki stały się popularną przekąską w wyszynkach i barach. Sprzedawano je z wódką, jako "seta i galareta" lub "lorneta z meduzą".

Stock ArZi
Fot. Arkadiusz Ziolek/East News
Stock ArZi Fot. Arkadiusz Ziolek/East News© East News | ARKADIUSZ ZIOLEK

Zimne nóżki są doskonałym źródłem kolagenu, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Kolagen odpowiada za elastyczność i sprężystość skóry, a także za zdrowie stawów, ścięgien i więzadeł. Z wiekiem produkcja kolagenu w organizmie naturalnie spada, więc zimne nóżki mogą być świetnym uzupełnieniem diety.

Składniki:

  • 1 golonka,
  • 2 nóżki świńskie,
  • 3 litry wody,
  • 3 drobno posiekane cebule,
  • włoszczyzna na 1 rosół,
  • liście laurowe,
  • ziele angielskie,
  • pieprz, sól,
  • 6 drobno posiekanych ząbków czosnku.


Mięso w galarecie - Pyszności
Mięso w galarecie - Pyszności© Canva | peredniankina

Sposób przygotowania:

  1. Mięso gotuj wraz z warzywami i przyprawami na małym ogniu przez 5 godzin, dopóki nóżki się nie rozpadną.
  2. Wyjmij nóżki i odstaw do wystudzenia.
  3. Następnego dnia wyrzuć kości oraz skórkę.
  4. Mięso drobno posiekaj i wrzuć znów do garnka.
  5. Gotuj drugi raz, aż zacznie gęstnieć.
  6. Następnie zagotuj ponownie trzeci raz. Gotując 3 razy, masz pewność, że galaret stężeje bez dodatku żelatyny.
  7. Przełóż do naczyń, jakie chcesz. Wstaw do lodówki.


Przepis mamyginekolog
Przepis mamyginekolog© Instagram
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także