PrzepisZupySłynna pomidorowa "zmieniająca życie" według Mamyginekolog

Słynna pomidorowa "zmieniająca życie" według Mamyginekolog

Pomidorowa mamyginekolog - Pyszności
Pomidorowa mamyginekolog - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram
06.11.2023 07:06

Mamaginekolog od wielu lat cieszy się ogromną popularnością w sieci. Znana jest nie tylko ze swoich porad dotyczących zdrowia, ale również domowych przepisów, które wydała w formie dwóch książek kucharskich. Jednym z najpopularniejszych jest jej patent na pomidorową.

Nicole Sochacki - Wójcicka to znana polska lekarka oraz influencerka. Jej rozpoznawalność w sieci to zasługa aktywnie prowadzonego profilu na Instagramie, gdzie między wiedzą medyczną i sprzedażą produktów własnych, przemyca również elementy swojego codziennego życia. Mamaginekolog na Instagramie zebrała niemal milion obserwujących, którzy każdego dnia śledzą jej poczynania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pomidorowa zmieniająca życie

Poza byciem ginekolożką, Nicole ma na swoim koncie dwie książki kucharskie, wydane w założonym przez nią wydawnictwie. Znaleźć tam można dania, które znana influencerka często przygotowuje w swoim domu lub są hitem rodzinnych imprez i spotkań. Nie obyło się bez przepisu na jedną z najpopularniejszych polskich zup, która króluje na polskich stołach najczęściej w poniedziałki. Fanki rozkochały się w pomidorowej, która szybko dostała miano "zmieniającej życie".

Składniki:

  • pomidory,
  • 59 g masła,
  • 1 czubata łyżka cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • rosół z poprzedniego dnia.


Zupa pomidorowa - Pyszności
Zupa pomidorowa - Pyszności© Canva

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory zalej wrzątkiem. Gdy skórka zacznie odchodzić, wyjmij je z wody i obierz. Sprawdzą się tutaj zarówno pomidory malinowe, jak i gałązkowe. Ważne jest, aby wybrać te dobrej jakości, aby miały w sobie sporo smaku.
  2. Pomidory pokrój w kostkę i podsmaż na patelni wraz z masłem. Dopraw do smaku solą i cukrem. Dodatek cukru pozwoli wydobyć więcej smaku z pomidorów.
  3. Smaż całość przez 15 minut na niezbyt dużej mocy palnika, aby nic nie przypalić.
  4. Gotowe pomidory dodaj do rosołu i zagotuj.
  5. Na koniec zblenduj zupę.

Mamaginekolog mówi, że to przesmażenie pomidorów na maśle sprawi, że smak "zmienia życie". Zimą można użyć pomidorów z puszki, jednak również należy pamiętać o przesmażeniu ich z dodatkiem masła.

Czy pomidorową trzeba zabielać?

Zabielanie zupy to dość indywidualna kwestia, jednak w jednym ze swoich instagramowych wpisów Mamaginekolog wyznaje, że zabiela ją kwaśną śmietaną. Podczas zakupów na Hali Mirowskiej jedna ze sprzedawczyń pouczała ją, że powinna robić to przy pomocy śmietanki.

Fakt jest faktem, że śmietanka lepiej się rozpuszcza w zupach kwaśnych i nie trzeba jej "hartować" – ale po kilku próbach wolę jednak wszystkie zupy zabielać śmietaną po prostu wiem, że Pani na bazarku muszę mówić, że dziś robię kartoflankę to mi śmietanę sprzeda 😉
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także