Mamaginekolog pokazała, jak gotuje botwinkę. "Taki banał, a każdy zachwalał"

Mamaginekolog podzieliła się ze swoimi obserwatorami przepisem na prostą botwinkę. Ekspresową zupę pokochają również dzieci.

Botwinka- Pyszności, źródło Canva, InstagramBotwinka- Pyszności, źródło Canva, Instagram
Ewa

Botwinka to jedna z zup, która często gości w naszych domach wiosną i latem. Sezon na młode buraczki wykorzystuje również Nicole Sochacki-Wójcicka, znana lekarka i instagramowa twórczyni. Na swoim kanale podzieliła się patentem na ekspresową zupę, którą uwielbiają również jej dzieci. Przygotowanie jest naprawdę szybkie i proste.

Mamaginekolog podała przepis na botwinkę

Nicole w sieci dzieli się nie tylko medycznymi wskazówkami i poradami, ale również swoim codziennym życiem. Od lat podkreśla, że uwielbia gotować — na swoim koncie ma nawet dwie książki kucharskie, które wydała w swoim wydawnictwie. Chociaż wielu osobom kojarzy się przede wszystkim z rosołem, to nie stroni również od innych zup. Tym razem pokazała, jak przygotowuje ekspresową botwinkę dla siebie i swojej rodziny.

mamaginekolog z książkami
Mamaginekolog ze swoimi książkami- Pyszności; źródło: Instagram

Składniki:

  • 300 ml bulionu,
  • 3 ziemniaki,
  • 1 łyżka masła,
  • botwinka,
  • sól i pieprz,
  • sok z cytryny,
  • 1 łyżka śmietany.

Sposób przygotowania:

  1. W bulionie ugotuj ziemniaki pokrojone w kostkę. Nicole wykorzystuje do tego resztki rosołu.
  2. Buraki z botwinki posiekaj i podduś razem z łyżką masła i 3 łyżkami wody na patelni.
  3. Po 10 minutach duszenia dorzuć liście i podsmażaj jeszcze 5 minut.
  4. Gdy ziemniaki w rosole będą już miękkie, dodaj podsmażoną botwinkę.
  5. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz sokiem wyciśniętym z cytryny.
  6. Odlej chochelkę zupy i rozprowadź w niej łyżkę śmietany. Wlej do garnka. Dzięki hartowaniu unikamy ryzyka zważenia się śmietany.
  7. Podgotuj całość przez 10 minut.

Pamiętaj, aby nie dodawać za wcześniej botwinki. Jeśli dorzucimy ją do ziemniaków, które będą jeszcze twarde, to ze względu na kwas już się nie dogotują. Na koniec możesz dorzucić również posiekany koperek.

Botwinka MamyGinekolog- Pyszności, źródło: instagram/mamaginekolog
Botwinka MamyGinekolog- Pyszności, źródło: instagram/mamaginekolog

Fanki są zachwycone

Wpis z przepisem zebrał same pozytywne reakcje. Nie zabrakło również pierwszych testerek prostego przepisu.

Nikola, właśnie zrobiłam botwinkę z przepisu na Niki News. Taki banał, a tak każdy zachwalał - pisała jedna z fanek.

Kobieta zasugerowała również, aby Mamaginekolog codziennie wrzucała, co gotuje dla swojej rodziny. Nicole już wcześniej pokazywała, co serwuje mężowi i dzieciom na kolacje czy obiady.

Każdy już wie, że masz dobry smak - zapewnia obserwująca.

Przetestujesz przepis od popularnej lekarki? A może masz swój własny patent na pyszną botwinkę.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej