Mamaginekolog pokazała, jak gotuje botwinkę. "Taki banał, a każdy zachwalał"

Mamaginekolog podzieliła się ze swoimi obserwatorami przepisem na prostą botwinkę. Ekspresową zupę pokochają również dzieci.

Botwinka- Pyszności, źródło Canva, InstagramBotwinka- Pyszności, źródło Canva, Instagram
Ewa

Botwinka to jedna z zup, która często gości w naszych domach wiosną i latem. Sezon na młode buraczki wykorzystuje również Nicole Sochacki-Wójcicka, znana lekarka i instagramowa twórczyni. Na swoim kanale podzieliła się patentem na ekspresową zupę, którą uwielbiają również jej dzieci. Przygotowanie jest naprawdę szybkie i proste.

Mamaginekolog podała przepis na botwinkę

Nicole w sieci dzieli się nie tylko medycznymi wskazówkami i poradami, ale również swoim codziennym życiem. Od lat podkreśla, że uwielbia gotować — na swoim koncie ma nawet dwie książki kucharskie, które wydała w swoim wydawnictwie. Chociaż wielu osobom kojarzy się przede wszystkim z rosołem, to nie stroni również od innych zup. Tym razem pokazała, jak przygotowuje ekspresową botwinkę dla siebie i swojej rodziny.

mamaginekolog z książkami
Mamaginekolog ze swoimi książkami- Pyszności; źródło: Instagram

Składniki:

  • 300 ml bulionu,
  • 3 ziemniaki,
  • 1 łyżka masła,
  • botwinka,
  • sól i pieprz,
  • sok z cytryny,
  • 1 łyżka śmietany.

Sposób przygotowania:

  1. W bulionie ugotuj ziemniaki pokrojone w kostkę. Nicole wykorzystuje do tego resztki rosołu.
  2. Buraki z botwinki posiekaj i podduś razem z łyżką masła i 3 łyżkami wody na patelni.
  3. Po 10 minutach duszenia dorzuć liście i podsmażaj jeszcze 5 minut.
  4. Gdy ziemniaki w rosole będą już miękkie, dodaj podsmażoną botwinkę.
  5. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz sokiem wyciśniętym z cytryny.
  6. Odlej chochelkę zupy i rozprowadź w niej łyżkę śmietany. Wlej do garnka. Dzięki hartowaniu unikamy ryzyka zważenia się śmietany.
  7. Podgotuj całość przez 10 minut.

Pamiętaj, aby nie dodawać za wcześniej botwinki. Jeśli dorzucimy ją do ziemniaków, które będą jeszcze twarde, to ze względu na kwas już się nie dogotują. Na koniec możesz dorzucić również posiekany koperek.

Botwinka MamyGinekolog- Pyszności, źródło: instagram/mamaginekolog
Botwinka MamyGinekolog- Pyszności, źródło: instagram/mamaginekolog

Fanki są zachwycone

Wpis z przepisem zebrał same pozytywne reakcje. Nie zabrakło również pierwszych testerek prostego przepisu.

Nikola, właśnie zrobiłam botwinkę z przepisu na Niki News. Taki banał, a tak każdy zachwalał - pisała jedna z fanek.

Kobieta zasugerowała również, aby Mamaginekolog codziennie wrzucała, co gotuje dla swojej rodziny. Nicole już wcześniej pokazywała, co serwuje mężowi i dzieciom na kolacje czy obiady.

Każdy już wie, że masz dobry smak - zapewnia obserwująca.

Przetestujesz przepis od popularnej lekarki? A może masz swój własny patent na pyszną botwinkę.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟