MamaGinekolog ma specjalny patent na rosół. To dlatego jest taki smaczny

Mamaginekolog to znana lekarka i influencerka, która często dzieli się swoimi patentami na gotowanie. Zobacz, w czym tkwi sekret jej rosołu.

Rosół i mamaginekologMamaginekolog i jej patenty na rosół- Pyszności; żródło Canva, Instagram
Ewa

Nicole Sochacki-Wójcicka, znana również jako "Mamaginekolog" to polska ginekolożka, której działalność opiera się nie tylko na medycynie. Jest autorką książek kulinarnych, w których podaje swoje ulubione przepisy na dania, które od lat goszczą w jej domu. Jednym z najpopularniejszych jest klasyczny rosół. Lekarka i influencerka dzieli się swoim patentem na idealny wywar. Dzięki jej trikom bulion będzie jeszcze bardziej esencjonalny.

Przyprawy rosołowe

Sekretem idealnego wywaru jest nie tylko mięso i warzywa, ale również przyprawy. Mamaginekolog stawia między innymi na lubczyk, który dorzuca do zagotowanej wody po wyjęciu pierwszej szumowiny. Dorzuca również ziele angielskie oraz pieprz w ziarnach, który rozgniata wcześniej w moździerzu.

Nicole zdradza, że dzięki temu wyciągamy jeszcze więcej smaku z tych niepozornych kuleczek. Niestandardowym składnikiem, który również ląduje, w garnku jest czosnek. Należy go wcześniej rozbić tłuczkiem do mięsa lub moździerzem i dorzucić do rosołu wraz z łupinką.

Mamaginekolog - przepis na najlepszy rosół

Na swoim koncie na Instagramie oraz w książce "Instaserial o gotowaniu" Nicole pokazuje, jak przygotowuje dobry rosół.

"Popełniałam rosołowe błędy i dokonywałam rosołowych odkryć. Nauczyłam się, że nie ma jednego, jedynego idealnego przepisu na rosół, jak uważała moja babcia Renia, która co niedzielę gotowała rosół z połowy kury, kupowanej co tydzień na tym samym stoisku pod Halą Mirowską" - pisze mamaginekolog w swojej książce.
mamaginekolog z książkami
Mamaginekolog ze swoimi książkami- Pyszności; źródło: Instagram

Składniki:

  • 300 g mięsa (np. wołowiny, cielęciny, drobiu)
  • 3 litry wody
  • 3 duże marchewki
  • 4 pietruszki
  • 1 średniej wielkości seler
  • kawałek pora ok. 20 cm
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 liście kapusty włoskiej (wiosną i latem dodaję także natkę selera)
  • 2 łodygi natki pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku lub 2 gałązki świeżego
  • 18 ziaren pieprzu
  • 3 ziarna zioła angielskiego
  • 3 liście laurowe

Sposób przygotowania:

  1. Mięso ugotuj w osolonej wodzie (1 płaska łyżeczka soli na 1 litr wody) i usuń powstającą szumowinę.
  2. Po zagotowaniu dodaj pieprz i ziele angielskie (rozgniecione w moździerzu), liście laurowe oraz lubczyk.
  3. Dorzuć rozgniecione ząbki czosnku w łupienie.
  4. Dorzuć umyte i obrane warzywa. Jako ostatnia w garnku powinna wylądować kapusta włoska.
  5. Bulion gotuj przez co najmniej 2 godziny.
  6. Gotową zupę dopraw solą oraz pieprzem.
Rosół - Pyszności; źródło: AdobeStock
Rosół - Pyszności; źródło: AdobeStock

Jeśli bulion za szybko się wygotowuje, to w półgodzinnych odstępach możesz uzupełnić garnek o dodatkowe pół szklanki wody. Gotowy rosół możesz podać z ugotowanym makaronem pszennym lub pociętymi w paski naleśnikami. Świetnym patentem jest również ugotowanie większej porcji rosołu. Po odcedzeniu z warzyw możesz przelać go do pojemników i zamrozić. Dzięki temu domowy rosół będzie zawsze pod ręką.

Na drugie danie polecamy indyka w ziemniakach. Ten przepis skradnie serca domowników!

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo