MamaGinekolog ma specjalny patent na rosół. To dlatego jest taki smaczny
Mamaginekolog to znana lekarka i influencerka, która często dzieli się swoimi patentami na gotowanie. Zobacz, w czym tkwi sekret jej rosołu.
13.05.2023 | aktual.: 13.05.2023 15:26
Nicole Sochacki-Wójcicka, znana również jako "Mamaginekolog" to polska ginekolożka, której działalność opiera się nie tylko na medycynie. Jest autorką książek kulinarnych, w których podaje swoje ulubione przepisy na dania, które od lat goszczą w jej domu. Jednym z najpopularniejszych jest klasyczny rosół. Lekarka i influencerka dzieli się swoim patentem na idealny wywar. Dzięki jej trikom bulion będzie jeszcze bardziej esencjonalny.
Przyprawy rosołowe
Sekretem idealnego wywaru jest nie tylko mięso i warzywa, ale również przyprawy. Mamaginekolog stawia między innymi na lubczyk, który dorzuca do zagotowanej wody po wyjęciu pierwszej szumowiny. Dorzuca również ziele angielskie oraz pieprz w ziarnach, który rozgniata wcześniej w moździerzu.
Nicole zdradza, że dzięki temu wyciągamy jeszcze więcej smaku z tych niepozornych kuleczek. Niestandardowym składnikiem, który również ląduje, w garnku jest czosnek. Należy go wcześniej rozbić tłuczkiem do mięsa lub moździerzem i dorzucić do rosołu wraz z łupinką.
Mamaginekolog - przepis na najlepszy rosół
Na swoim koncie na Instagramie oraz w książce "Instaserial o gotowaniu" Nicole pokazuje, jak przygotowuje dobry rosół.
Składniki:
- 300 g mięsa (np. wołowiny, cielęciny, drobiu)
- 3 litry wody
- 3 duże marchewki
- 4 pietruszki
- 1 średniej wielkości seler
- kawałek pora ok. 20 cm
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 liście kapusty włoskiej (wiosną i latem dodaję także natkę selera)
- 2 łodygi natki pietruszki
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku lub 2 gałązki świeżego
- 18 ziaren pieprzu
- 3 ziarna zioła angielskiego
- 3 liście laurowe
Sposób przygotowania:
- Mięso ugotuj w osolonej wodzie (1 płaska łyżeczka soli na 1 litr wody) i usuń powstającą szumowinę.
- Po zagotowaniu dodaj pieprz i ziele angielskie (rozgniecione w moździerzu), liście laurowe oraz lubczyk.
- Dorzuć rozgniecione ząbki czosnku w łupienie.
- Dorzuć umyte i obrane warzywa. Jako ostatnia w garnku powinna wylądować kapusta włoska.
- Bulion gotuj przez co najmniej 2 godziny.
- Gotową zupę dopraw solą oraz pieprzem.
Jeśli bulion za szybko się wygotowuje, to w półgodzinnych odstępach możesz uzupełnić garnek o dodatkowe pół szklanki wody. Gotowy rosół możesz podać z ugotowanym makaronem pszennym lub pociętymi w paski naleśnikami. Świetnym patentem jest również ugotowanie większej porcji rosołu. Po odcedzeniu z warzyw możesz przelać go do pojemników i zamrozić. Dzięki temu domowy rosół będzie zawsze pod ręką.
Na drugie danie polecamy indyka w ziemniakach. Ten przepis skradnie serca domowników!