MamaGinekolog ma specjalny patent na rosół. To dlatego jest taki smaczny

Mamaginekolog to znana lekarka i influencerka, która często dzieli się swoimi patentami na gotowanie. Zobacz, w czym tkwi sekret jej rosołu.

Rosół i mamaginekologMamaginekolog i jej patenty na rosół- Pyszności; żródło Canva, Instagram
Ewa

Nicole Sochacki-Wójcicka, znana również jako "Mamaginekolog" to polska ginekolożka, której działalność opiera się nie tylko na medycynie. Jest autorką książek kulinarnych, w których podaje swoje ulubione przepisy na dania, które od lat goszczą w jej domu. Jednym z najpopularniejszych jest klasyczny rosół. Lekarka i influencerka dzieli się swoim patentem na idealny wywar. Dzięki jej trikom bulion będzie jeszcze bardziej esencjonalny.

Przyprawy rosołowe

Sekretem idealnego wywaru jest nie tylko mięso i warzywa, ale również przyprawy. Mamaginekolog stawia między innymi na lubczyk, który dorzuca do zagotowanej wody po wyjęciu pierwszej szumowiny. Dorzuca również ziele angielskie oraz pieprz w ziarnach, który rozgniata wcześniej w moździerzu.

Nicole zdradza, że dzięki temu wyciągamy jeszcze więcej smaku z tych niepozornych kuleczek. Niestandardowym składnikiem, który również ląduje, w garnku jest czosnek. Należy go wcześniej rozbić tłuczkiem do mięsa lub moździerzem i dorzucić do rosołu wraz z łupinką.

Mamaginekolog - przepis na najlepszy rosół

Na swoim koncie na Instagramie oraz w książce "Instaserial o gotowaniu" Nicole pokazuje, jak przygotowuje dobry rosół.

"Popełniałam rosołowe błędy i dokonywałam rosołowych odkryć. Nauczyłam się, że nie ma jednego, jedynego idealnego przepisu na rosół, jak uważała moja babcia Renia, która co niedzielę gotowała rosół z połowy kury, kupowanej co tydzień na tym samym stoisku pod Halą Mirowską" - pisze mamaginekolog w swojej książce.
mamaginekolog z książkami
Mamaginekolog ze swoimi książkami- Pyszności; źródło: Instagram

Składniki:

  • 300 g mięsa (np. wołowiny, cielęciny, drobiu)
  • 3 litry wody
  • 3 duże marchewki
  • 4 pietruszki
  • 1 średniej wielkości seler
  • kawałek pora ok. 20 cm
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 liście kapusty włoskiej (wiosną i latem dodaję także natkę selera)
  • 2 łodygi natki pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku lub 2 gałązki świeżego
  • 18 ziaren pieprzu
  • 3 ziarna zioła angielskiego
  • 3 liście laurowe

Sposób przygotowania:

  1. Mięso ugotuj w osolonej wodzie (1 płaska łyżeczka soli na 1 litr wody) i usuń powstającą szumowinę.
  2. Po zagotowaniu dodaj pieprz i ziele angielskie (rozgniecione w moździerzu), liście laurowe oraz lubczyk.
  3. Dorzuć rozgniecione ząbki czosnku w łupienie.
  4. Dorzuć umyte i obrane warzywa. Jako ostatnia w garnku powinna wylądować kapusta włoska.
  5. Bulion gotuj przez co najmniej 2 godziny.
  6. Gotową zupę dopraw solą oraz pieprzem.
Rosół - Pyszności; źródło: AdobeStock
Rosół - Pyszności; źródło: AdobeStock

Jeśli bulion za szybko się wygotowuje, to w półgodzinnych odstępach możesz uzupełnić garnek o dodatkowe pół szklanki wody. Gotowy rosół możesz podać z ugotowanym makaronem pszennym lub pociętymi w paski naleśnikami. Świetnym patentem jest również ugotowanie większej porcji rosołu. Po odcedzeniu z warzyw możesz przelać go do pojemników i zamrozić. Dzięki temu domowy rosół będzie zawsze pod ręką.

Na drugie danie polecamy indyka w ziemniakach. Ten przepis skradnie serca domowników!

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości