NewsyMamaGinekolog ma specjalny patent na rosół. To dlatego jest taki smaczny

MamaGinekolog ma specjalny patent na rosół. To dlatego jest taki smaczny

Mamaginekolog i jej patenty na rosół- Pyszności; żródło Canva, Instagram
Mamaginekolog i jej patenty na rosół- Pyszności; żródło Canva, Instagram
Ewa
13.05.2023 15:16, aktualizacja: 13.05.2023 15:26

Mamaginekolog to znana lekarka i influencerka, która często dzieli się swoimi patentami na gotowanie. Zobacz, w czym tkwi sekret jej rosołu.

Nicole Sochacki-Wójcicka, znana również jako "Mamaginekolog" to polska ginekolożka, której działalność opiera się nie tylko na medycynie. Jest autorką książek kulinarnych, w których podaje swoje ulubione przepisy na dania, które od lat goszczą w jej domu. Jednym z najpopularniejszych jest klasyczny rosół. Lekarka i influencerka dzieli się swoim patentem na idealny wywar. Dzięki jej trikom bulion będzie jeszcze bardziej esencjonalny.

Przyprawy rosołowe

Sekretem idealnego wywaru jest nie tylko mięso i warzywa, ale również przyprawy. Mamaginekolog stawia między innymi na lubczyk, który dorzuca do zagotowanej wody po wyjęciu pierwszej szumowiny. Dorzuca również ziele angielskie oraz pieprz w ziarnach, który rozgniata wcześniej w moździerzu.

Nicole zdradza, że dzięki temu wyciągamy jeszcze więcej smaku z tych niepozornych kuleczek. Niestandardowym składnikiem, który również ląduje, w garnku jest czosnek. Należy go wcześniej rozbić tłuczkiem do mięsa lub moździerzem i dorzucić do rosołu wraz z łupinką.

Mamaginekolog - przepis na najlepszy rosół

Na swoim koncie na Instagramie oraz w książce "Instaserial o gotowaniu" Nicole pokazuje, jak przygotowuje dobry rosół.

"Popełniałam rosołowe błędy i dokonywałam rosołowych odkryć. Nauczyłam się, że nie ma jednego, jedynego idealnego przepisu na rosół, jak uważała moja babcia Renia, która co niedzielę gotowała rosół z połowy kury, kupowanej co tydzień na tym samym stoisku pod Halą Mirowską" - pisze mamaginekolog w swojej książce.
Mamaginekolog ze swoimi książkami- Pyszności; źródło: Instagram
Mamaginekolog ze swoimi książkami- Pyszności; źródło: Instagram

Składniki:

  • 300 g mięsa (np. wołowiny, cielęciny, drobiu)
  • 3 litry wody
  • 3 duże marchewki
  • 4 pietruszki
  • 1 średniej wielkości seler
  • kawałek pora ok. 20 cm
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 liście kapusty włoskiej (wiosną i latem dodaję także natkę selera)
  • 2 łodygi natki pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku lub 2 gałązki świeżego
  • 18 ziaren pieprzu
  • 3 ziarna zioła angielskiego
  • 3 liście laurowe

Sposób przygotowania:

  1. Mięso ugotuj w osolonej wodzie (1 płaska łyżeczka soli na 1 litr wody) i usuń powstającą szumowinę.
  2. Po zagotowaniu dodaj pieprz i ziele angielskie (rozgniecione w moździerzu), liście laurowe oraz lubczyk.
  3. Dorzuć rozgniecione ząbki czosnku w łupienie.
  4. Dorzuć umyte i obrane warzywa. Jako ostatnia w garnku powinna wylądować kapusta włoska.
  5. Bulion gotuj przez co najmniej 2 godziny.
  6. Gotową zupę dopraw solą oraz pieprzem.
Rosół - Pyszności; źródło: AdobeStock
Rosół - Pyszności; źródło: AdobeStock

Jeśli bulion za szybko się wygotowuje, to w półgodzinnych odstępach możesz uzupełnić garnek o dodatkowe pół szklanki wody. Gotowy rosół możesz podać z ugotowanym makaronem pszennym lub pociętymi w paski naleśnikami. Świetnym patentem jest również ugotowanie większej porcji rosołu. Po odcedzeniu z warzyw możesz przelać go do pojemników i zamrozić. Dzięki temu domowy rosół będzie zawsze pod ręką.

Na drugie danie polecamy indyka w ziemniakach. Ten przepis skradnie serca domowników!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także