Domowe kostki rosołowe ze świeżych warzyw. Tani i zdrowy zamiennik
Prosty przepis na domowe kostki rosołowe o dobrym składzie. Bez sztucznych ulepszaczy i wzmacniaczy smaku. Tańsze i zdrowsze niż te ze sklepu.
25.02.2023 14:03
Szybki przepis na bulion
Gotowanie bulionu bywa naprawdę czasochłonne, więc nic dziwnego, że szukamy alternatyw, które nam to zadanie ułatwią. Sklepowe półki aż uginają się pod gotowymi kostkami rosołowymi w przeróżnych wariacjach smakowych. Niestety, ich skład pozostawia wiele do życzenia- spora ilość glutaminianu sodu, barwniki karmelowe, utwardzone tłuszcze i duża ilość soli- to nie brzmi jak przepis na zdrowie. W naszej domowej wersji znajdziesz tylko to, co najlepsze- warzywa. Takie kostki są proste w przygotowaniu, pełne smaku i do tego niedrogie. Już na zawsze pożegnasz niezdrowe gotowce ze sklepu. Domowe kostki przygotujesz w mgnieniu oka.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Domowe kostki rosołowe
Składniki:
- 1 por
- 2 marchewki
- korzeń pietruszki
- 1 pęczek natki pietruszki
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki soli
- olej
Sposób przygotowania:
Marchewki oraz pietruszkę obierz i pokrój w drobną kostkę. Przełóż do garnka z olejem i dorzuć pokrojony cienko por i posiekaną natkę pietruszki. Podsmaż chwilę całość, aż warzywa nieco się zeszklą.
Do podsmażonych warzyw dodaj pokrojoną cebulę, czosnek oraz obrane ząbki czosnku. Wymieszaj i przykryj garnek pokrywką. Duś pod przykryciem przez ok. 20-25 minut. Co jakiś czas przemieszaj zawartość garnka, aby warzywa nie przywarły do dna naczynia
Usmażone warzywa zblenduj na jednolitą masę. Przełóż do pojemnika i wstaw do zamrażarki na całą noc. Po tym czasie podziel przygotowaną masę przy pomocy ostrego noża na mniejsze kostki.
Tak przygotowane kostki zawiń w kawałki folii aluminiowej. Gdy będziesz potrzebować bulion, wystarczy wrzucić przygotowaną kostkę do gorącej wody. Przechowuj w chłodnym miejscu. Gdy włożysz gotowe kostki do zamrażarki, to będą zdatne do użycia nawet przez kilka tygodni.
Smacznego!