Terrina czyli francuska galareta ze śledzi, twarogu, śmietany i majonezu. Tak pysznej wersji jeszcze nie jadłeś
Terrina ze śledzi to elegancki i prosty przepis na święta. Śledzie w takim wydaniu nie tylko wyglądają, ale też smakują po prostu nieziemsko.
08.12.2022 | aktual.: 12.12.2022 12:00
Śledzie na święta
Na świątecznym stole nie może zabraknąć śledzi pod różnymi odsłonami. Jeśli w tym toku chcesz zaskoczyć swoich bliskich ich nietypową, elegancką odsłoną, to terrina sprawdzi się znakomicie. Jest to francuski specjał, który nieco przypomina galaretę. W naszym przepisie powstaje na bazie twarogu, śmietany i majonezu. Słone śledzie przełamują dodatki: pikantna rzodkiewka, ziołowy koperek i chrupiący ogórek. Świetnie smakuje jako pyszna przystawka lub jako samodzielne danie. Taka terrina to dowód na to, że nie trzeba wiele wysiłku, aby stworzyć danie na restauracyjnym poziomie.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Zobacz także
Terrina ze śledzi
Składniki:
- 200 g półtłustego twarogu
- 120 g śmietany 18%
- 3 łyżki majonezu
- 300 ml mleka
- sól/pieprz
- 1/2 cytryny-sok
- 30 g żelatyna
- dodatkowe mleko do zalania ryby
Dodatki
- 8 śledzi a'la matias
- 1 ogórek szklarniowy
- 1/2 pęczka rzodkiewki
- 1/2 pęczka świeżego kopru
Do dekoracji
- 1 duży pęczek świeżego koperku
- 1 garść nasion granatu
Sposób przygotowania:
Przygotuj formę lub głęboki talerz i włóż do środka przepłukane śledzie. Zalej je mlekiem i wodą (w proporcji pół na pół) i wstaw do lodówki. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej i schować na całą noc.
Do garnka wlej mleko i dodaj żelatynę. Podgrzej aż żelatyna się rozpuści. W kielichu robota kuchennego umieść twaróg, śmietanę, majonez, sól, sok z cytryny oraz mleko z rozpuszczoną żelatyną. Połącz składniki na jednolitą masę.
Prostokątną blaszkę lub formę wyłóż folią spożywczą. Na spodzie połóż pokrojoną w plasterki rzodkiewkę i posyp ją posiekanym koperkiem. Dodaj pokrojone w cienkie plastry ogórki.
Następnie dodaj odsączone z mleka śledzie i zalej całość częścią przygotowanej masy twarogowej. Ponownie ułóż rzodkiewkę, koperek, ogórki i śledzie i kolejną częścią twarogu.
Ponownie powtórz warstwę rzodkiewki, koperek, ogórek, śledź. Przykryj pozostałą częścią białej masy i wygładź powierzchnię. Przykryj całość folią spożywczą i wstaw do lodówki do momentu stężenia. Zajmie to ok. 2-3 godziny.
Po tym czasie wyłóż terrinę na talerz. Udekoruj pęczkiem koperku oraz nasionami granatu- pięknie przełamią kolor i nadadzą całej potrawie świątecznego charakteru. Podawaj gościom krojąc na plasterki.
Smacznego!