Terrina czyli francuska galareta ze śledzi, twarogu, śmietany i majonezu. Tak pysznej wersji jeszcze nie jadłeś

Terrina ze śledzi to elegancki i prosty przepis na święta. Śledzie w takim wydaniu nie tylko wyglądają, ale też smakują po prostu nieziemsko.

Terrina ze śledzi- PysznościTerrina ze śledzi- Pyszności
Ewa

Śledzie na święta

Na świątecznym stole nie może zabraknąć śledzi pod różnymi odsłonami. Jeśli w tym toku chcesz zaskoczyć swoich bliskich ich nietypową, elegancką odsłoną, to terrina sprawdzi się znakomicie. Jest to francuski specjał, który nieco przypomina galaretę. W naszym przepisie powstaje na bazie twarogu, śmietany i majonezu. Słone śledzie przełamują dodatki: pikantna rzodkiewka, ziołowy koperek i chrupiący ogórek. Świetnie smakuje jako pyszna przystawka lub jako samodzielne danie. Taka terrina to dowód na to, że nie trzeba wiele wysiłku, aby stworzyć danie na restauracyjnym poziomie.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Terrina ze śledzi

Składniki:

  • 200 g półtłustego twarogu
  • 120 g śmietany 18%
  • 3 łyżki majonezu
  • 300 ml mleka
  • sól/pieprz
  • 1/2 cytryny-sok
  • 30 g żelatyna
  • dodatkowe mleko do zalania ryby

Dodatki

  • 8 śledzi a'la matias
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 1/2 pęczka rzodkiewki
  • 1/2 pęczka świeżego kopru

Do dekoracji

  • 1 duży pęczek świeżego koperku
  • 1 garść nasion granatu

Sposób przygotowania:

Przygotuj formę lub głęboki talerz i włóż do środka przepłukane śledzie. Zalej je mlekiem i wodą (w proporcji pół na pół) i wstaw do lodówki. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej i schować na całą noc.

Terrina ze śledzi- Pyszności
Terrina ze śledzi- Pyszności

Do garnka wlej mleko i dodaj żelatynę.  Podgrzej aż żelatyna się rozpuści. W kielichu robota kuchennego umieść twaróg, śmietanę, majonez, sól, sok z cytryny oraz mleko z rozpuszczoną żelatyną. Połącz składniki na jednolitą masę.

Terrina ze śledzi- Pyszności
Terrina ze śledzi- Pyszności

Prostokątną blaszkę lub formę wyłóż folią spożywczą. Na spodzie połóż pokrojoną w plasterki rzodkiewkę i posyp ją posiekanym koperkiem. Dodaj pokrojone w cienkie plastry ogórki.

Terrina ze śledzi- Pyszności
Terrina ze śledzi- Pyszności

Następnie dodaj odsączone z mleka śledzie i zalej całość częścią przygotowanej masy twarogowej. Ponownie ułóż rzodkiewkę, koperek, ogórki i śledzie i kolejną częścią twarogu.

Terrina ze śledzi- Pyszności
Terrina ze śledzi- Pyszności

Ponownie powtórz warstwę rzodkiewki, koperek, ogórek, śledź. Przykryj pozostałą częścią białej masy i wygładź powierzchnię. Przykryj całość folią spożywczą i wstaw do lodówki do momentu stężenia. Zajmie to ok. 2-3 godziny.

Terrina ze śledzi- Pyszności
Terrina ze śledzi- Pyszności

Po tym czasie wyłóż terrinę na talerz. Udekoruj pęczkiem koperku oraz nasionami granatu- pięknie przełamią kolor i nadadzą całej potrawie świątecznego charakteru. Podawaj gościom krojąc na plasterki.

Smacznego!

Terrina ze śledzi- Pyszności
Terrina ze śledzi- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej