PrzepisDeseryWegański piernik
Wegański piernik
Wegański piernik połączyliśmy ze śliwkowym powidłem. Genialnym uzupełnieniem jest tutaj polewa czekoladowa i płatki migdałów. Ślinka cieknie od samego patrzenia.
Piernik - Pyszności
Pyszności
14.12.2020 | aktual.: 17.12.2020 15:54
Nasze ciasto upiekliśmy w Ovi Smart marki Philips.
Składniki:
- 1 szt. banan
- 1 szkl. suszone daktyle
- 1 łyżka przyprawa do piernika
- 1 łyżeczka soda oczyszczona
- 1 łyzeczka proszek do pieczenia
- 100 g powidło śliwkowe
- 400 g polewa czekoladowa
- 50 g migdały w platkach podprażone
- 70 ml olej roślinny
- 120 ml mleko
- 120 ml wino czerwone opcjonalnie
- 140 g mąka gryczana
- 140 g mąka pszenna
- 60 g ksylitol
- 40 g siemię lniane mielone
- 2 łyżki ciemne kakao
Sposób przygotowania: