Inspiracje14 najlepszych dań z czasów PRL. O niektórych już zapomniano. inne kochamy do dzisiaj!

14 najlepszych dań z czasów PRL. O niektórych już zapomniano. inne kochamy do dzisiaj!

14 najlepszych dań z czasów PRL. O niektórych już zapomniano. inne kochamy do dzisiaj!
Ewa

11.05.2021 16:33, aktual.: 22.05.2022 18:55

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Czasu PRL to czas największej kreatywności. Zrobienie czegoś z niczego- to był prawdziwy wyczyn! Niektóre z tych dań goszczą w polskich domach do dzisiaj, inne pozostały zapomniane. Pamiętasz je wszystkie?

#1 Zupa "nic"

Trochę zupa, ale jednak bardziej deser. Mleko jest zagęszczone i lekko napuszone dzięki ubitym żółtkom z cukrem. Do tego kładzie się łyżką pianę z białek i gotowe.
Pierwsza wzmianka na temat tej zupy pojawiła się w 1955 roku. To właśnie wtedy w Kurierze Szczecińskim pojawił się przepis na ten przysmak.

Obraz

#2 Babka ziemniaczana

Babki ziemniaczane znane i lubiane są do dzisiaj. Dawniej przybierały jednak zdecydowanie prostszą formę. Ziemniaki były relatywnie tanie i, przede wszystkim, łatwo dostępne.
Ścierało się ziemniaki, dorzucało trochę mąki, sól i pieprz. Jeśli w lodówce był boczek lub kiełbasa- lądowało również w środku.1,5 godziny w prodiżu i gotowe!

Obraz

#3 Chleb z cukrem lub solą

Proste, szybkie i ...tanie! Kromkę chleba delikatnie nawilżało się i posypywało cukrem. Niektórzy wybierali odrobinę soli, inni na chleb nakładali dodatkowo łyżkę śmietany. I szybko wracała energia!

Obraz

#4 Nadrobienie

Kiedy zapytałam mojego taty o potrawę z jego dzieciństwa, od razu odparł: nadrobienie! Jest to po prostu zupa mleczna z... kawałkami porwanego chleba. Dodatkowo odrobina cukru i gotowe.

Obraz

#5 Cukierki karmelki

Słodycze były zdecydowanie towarem deficytowym. A że kocha je każde dziecko, to czasem najprostsze rozwiązania okazywały się najlepsze. Jednym z nich był... po prostu karmel. Zrobiony przez mamę na patelni, który błyskawicznie zamieniłam dłonie dzieci w klejące łapki.

Obraz

#6 Mortadela w panierce

Schabowy z mortadeli śni się niektórym po nocach. I to w wersji koszmarów, jak i marzeń sennych! Największym problemem była jakość mortadeli- co było w środku, tego nie wie nikt.

Obraz

#7 Wodzionka

Suchy chleb i wody szklanka! Aż chce się zanucić znaną piosenkę. Wodzianka popularna była na Śląsku, chociaż jadano ją również w innych częściach kraju.

#8 Kogel-mogel

Ukręcony z wiejskich jajek. Nikt się nie martwił Salmonellą, teraz niektórzy nie wyobrażają sobie takiego deseru. Ostatnio wrócił do łask, dzięki swojej pieczonej wersji.

Obraz

#9 Makaron z owocami

Koszmar czy przysmak z dzieciństwa? Zdania są podzielone. Podobnie jak w przypadku zupy owocowej, czyli makaronu z kompotem. Trochę smakuje latem i wakacjami u babci, prawda?

Obraz

#10 Lorneta z meduzą

Czyli seta i galareta! Duet, którego specjalnie przedstawiać nie trzeba. Wiódł prym na wszystkich imprezach i prywatkach.

Obraz

#11 Chleb z koncentratem pomidorowym

Kromka chleba z masłem (w wersji na bogato), posmarowana koncentratem pomidorowym, do tego pokrojona w cieniutkie plasterki cebula i szczypta soli.

Obraz

#12 Blok czekoladowy

To chyba najbardziej kultowy deser PRL. Mleko w proszku, cukier, kakao i opcjonalnie bakalie z kruszonymi ciasteczkami.

Obraz

#13 Bryzol

Obowiązkowa pozycja na stołówkach pracowniczych. Dzisiaj bryzole można przygotować w pysznym wydaniu. Dawniej był to najczęściej cieniutko rozbity płat wołowiny z kiepsko wyglądającym pieczarkami.

Obraz

#14 Śledź w śmietanie

Śledź w śmietanie z ziemniakami- piątkowy obiad! Oczywiście, popularny był również ten w oleju.

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także