Najgorszy wybór na śniadanie. Takie płatki owsiane omijaj szerokim łukiem
Owsianka często promowana jest jako jeden z najzdrowszych posiłków, które możemy zaserwować na śniadanie. Wielu specjalistów od żywienia nieustannie zwraca uwagę na niesamowite właściwości płatków owsianych i ich liczne właściwości odżywcze. Warto mieć jednak na uwadze, że nie wszystkie płatki owsiane są identyczne. Różne typy płatków mogą wykazywać różne właściwości, dlatego warto zorientować się, które z nich przyniosą naszemu organizmowi najwięcej korzyści, a które lepiej jest zostawić w sklepie.
29.01.2024 | aktual.: 07.03.2024 10:43
Owsianka to śniadanie, które zasługuje na wiele pochwał. Można by o nim napisać całe książki, nie tylko ze względu na zdrowotne właściwości, ale także na różnorodność rodzajów płatków, z których można go przygotować. Owsianka to prawdziwa skarbnica możliwości modyfikacji, a większość kucharzy (i celebrytów) przyrządzających to danie zgodzi się co do jednego: im zdrowsze, tym lepsze. Dlatego też owsianka to nie tylko sama owsianka, ale także owoce i bakalie, które często są do niej dodawane. Bez wątpienia, trudno znaleźć równie zdrowe połączenie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Płatki płatkom nierówne
Jeśli jesteś miłośnikiem owsianki na śniadanie, na pewno zauważyłeś, że płatki owsiane dostępne są w co najmniej trzech różnych rodzajach. Czym różnią się od siebie płatki zwykłe, górskie i błyskawiczne? Przede wszystkim zawartością mikroelementów korzystnych dla naszego zdrowia.
Wszystkie wymienione rodzaje płatków owsianych pochodzą z tego samego źródła, czyli z ziaren owsa. To, z jakiego rodzaju płatków będziemy korzystać, zależy od sposobu ich przygotowania.
Pierwszą cechą, która różni te płatki, jest czas ich gotowania. Płatki zwykłe musimy gotować około 10 minut, górskie - od 2 do 5 minut, a błyskawiczne wystarczy jedynie zalać ciepłym mlekiem lub wodą. Każdy z tych rodzajów płatków zawiera podobną ilość białka i tłuszczów, a wszystkie wypadają bardzo dobrze w porównaniu z innymi produktami śniadaniowymi. Warto jednak pamiętać, że podczas procesu produkcji w płatkach zachodzą pewne zmiany, które wpływają na zawartość witamin i minerałów.
Które płatki są najzdrowsze?
Zdecydowanie te, które były najmniej przetworzone. To właśnie płatki zwykłe zawierają najwięcej wartości odżywczych. Jeśli zależy ci na zdrowotnych właściwościach owsianki, powinieneś wybrać właśnie te płatki.
Kolejnym czynnikiem, który sprawia, że płatki zwykłe wypadają najlepiej, a błyskawiczne - najgorzej, jest indeks glikemiczny. Po ugotowaniu wynosi on 53 w płatkach zwykłych, a aż 83 w płatkach błyskawicznych.