Najgorszy wybór na śniadanie. Takie płatki owsiane omijaj szerokim łukiem
Owsianka często promowana jest jako jeden z najzdrowszych posiłków, które możemy zaserwować na śniadanie. Wielu specjalistów od żywienia nieustannie zwraca uwagę na niesamowite właściwości płatków owsianych i ich liczne właściwości odżywcze. Warto mieć jednak na uwadze, że nie wszystkie płatki owsiane są identyczne. Różne typy płatków mogą wykazywać różne właściwości, dlatego warto zorientować się, które z nich przyniosą naszemu organizmowi najwięcej korzyści, a które lepiej jest zostawić w sklepie.
Owsianka to śniadanie, które zasługuje na wiele pochwał. Można by o nim napisać całe książki, nie tylko ze względu na zdrowotne właściwości, ale także na różnorodność rodzajów płatków, z których można go przygotować. Owsianka to prawdziwa skarbnica możliwości modyfikacji, a większość kucharzy (i celebrytów) przyrządzających to danie zgodzi się co do jednego: im zdrowsze, tym lepsze. Dlatego też owsianka to nie tylko sama owsianka, ale także owoce i bakalie, które często są do niej dodawane. Bez wątpienia, trudno znaleźć równie zdrowe połączenie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto cytrynowo-migdałowe z rześkim kremem. Palce lizać
Płatki płatkom nierówne
Jeśli jesteś miłośnikiem owsianki na śniadanie, na pewno zauważyłeś, że płatki owsiane dostępne są w co najmniej trzech różnych rodzajach. Czym różnią się od siebie płatki zwykłe, górskie i błyskawiczne? Przede wszystkim zawartością mikroelementów korzystnych dla naszego zdrowia.
Wszystkie wymienione rodzaje płatków owsianych pochodzą z tego samego źródła, czyli z ziaren owsa. To, z jakiego rodzaju płatków będziemy korzystać, zależy od sposobu ich przygotowania.
Pierwszą cechą, która różni te płatki, jest czas ich gotowania. Płatki zwykłe musimy gotować około 10 minut, górskie - od 2 do 5 minut, a błyskawiczne wystarczy jedynie zalać ciepłym mlekiem lub wodą. Każdy z tych rodzajów płatków zawiera podobną ilość białka i tłuszczów, a wszystkie wypadają bardzo dobrze w porównaniu z innymi produktami śniadaniowymi. Warto jednak pamiętać, że podczas procesu produkcji w płatkach zachodzą pewne zmiany, które wpływają na zawartość witamin i minerałów.