PrzepisDietaDodaj 1 łyżeczkę do owsianki. Efekty poczujesz bardzo szybko

Dodaj 1 łyżeczkę do owsianki. Efekty poczujesz bardzo szybko

Dodaj łyżkę do owsianki. Twój organizm ci podziękuje.
Dodaj łyżkę do owsianki. Twój organizm ci podziękuje.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | duranphotography
26.01.2024 16:07, aktualizacja: 26.01.2024 16:22

Owsianka to najpopularniejsza propozycja śniadaniowa. Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez miski ciepłej, odżywczej owsianki. Dodatek pewnej przyprawy sprawi, że śniadanie zyska cennych właściwości odżywczych. O jakiej przyprawie mowa? Wyjaśniamy.

Owies to źródło cennych substancji odżywczych. W płatkach znajdują się witaminy z grupy B, witamina E, wapń, cynk, magnez, fosfor oraz mnóstwo błonnika, który przeczyszcza jelita. Przygotowanie owsianki nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych. Można podać ją na setki różnych sposobów. Jeśli owsianka towarzyszy ci każdego poranka, dodaj do niej łyżeczkę pewnej przyprawy. Szybko sobie podziękujesz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak przygotować zdrową owsiankę?

W sklepach znajdziesz trzy rodzaje płatków owsianych — górskie, zwykłe i błyskawiczne. Górskie i błyskawiczne zostały poddane zaawansowanej obróbce przy produkcji, tracąc przy tym część cennych wartości odżywczych. Najzdrowsze płatki to płatki zwykłe. Przygotowanie takich płatków zajmie nieco więcej, jednak owsianka będzie bardziej wartościowa.

Sposób, w taki przyrządzasz owsiankę, jest bardzo ważny. Większość z nas gotuje ją w mleku przez 10-15 minut. Po ugotowaniu płatki stają się przyjemnie kremowe. Niestety, po ugotowaniu owies traci większość właściwości odżywczych. Specjaliści zalecają, aby zalewać płatki gorącym mlekiem lub wodą. Po kilkunastu minutach owies wchłonie całą wodę, zachowując przy tym wszystkie właściwości odżywcze. Jeśli chcesz wyciągnąć z owsianki to, co najlepsze, przyrządzaj ją właśnie w ten sposób.

Dodaj łyżeczkę do owsianki. Efekty zaważysz już po miesiącu

Miska owsianki ma naprawdę niewiele kalorii. Ugotowane płatki to zaledwie 60 kcal. Jeśli dodamy do nich mleka, jogurtu, masła orzechowego czy orzechów ich kaloryczność znacznie wzrasta. Nie warto z nich rezygnować, bowiem jest to dodatkowa porcja wapnia, białka i zdrowych tłuszczy.

Chcesz, żeby twoja owsianka stała się bardziej odżywcza? Dodaj do niej łyżeczkę kurkumy. Złota owsianka to źródło antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki odpowiadające za rozwój poważnych chorób, m.in. raka. Kurkuma działa przeciwzapalnie, a także wspiera prawidłową pracę układu odpornościowego i nerwowego. Łyżeczka kurkumy rozgrzeje twój organizm od środka i dostarczy mu cennych substancji odżywczych. Pierwsze prozdrowotne efekty zauważysz już po miesiącu.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także