Większość Polaków źle robi owsiankę. Przez to traci wszystkie wartości

Nie wyobrażasz sobie poranka bez miseczki ciepłej owsianki? To tak jak wielu z nas. To proste, pyszne i pożywne śniadanie. Przygotowanie owsianki nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych, a mimo to, większość z nas przyrządza ją źle.

Sposób na domową owsiankęSposób na domową owsiankę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Rares

Nic tak nie syci jak miska owsianki. To bardzo pożywne, sycące i wartościowe danie, które przygotowuje się w kilka chwil. Przyrządzenie owsianki nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych. Płatki wrzuca się do gotującej wody lub mleka i czeka się, aż zmiękną. Po ugotowaniu można dodać do niej orzechy, ziarnka lub świeże owoce. Okazuje się, że większość z nas przyrządza ją źle. Ten błąd sprawia, że śniadanie jest mniej pożywne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lasagne z cukinii

Owsianka, czyli najzdrowsze śniadanie na ciepło

Wiele osób zastanawia się, które płatki są najzdrowsze. W sklepach znajdują się płatki górskie, zwykłe i błyskawiczne. Najlepszym wyborem są płatki zwykłe, bowiem są najmniej oczyszczone, a co za tym idzie, zachowują najwięcej cennych substancji odżywczych. Niestety, mają one jedną małą wadę — w odróżnieniu od płatków błyskawicznych czy górskich, przygotowuje się je nieco dłużej, ok. 15 minut.

Owies to bogactwo wielu cennych substancji odżywczych. Gotowa owsianka to źródło białka i węglowodanów, a także witamin z grupy B, które wspierają prawidłową pracę układu nerwowego i odpornościowego. Oprócz witamin z grupy B dostarczysz sobie cennych minerałów, takich jak magnez, potas czy żelazo. Kolejną, cenną substancją jest błonnik, który wspiera pracę układu pokarmowego, oczyszcza jelita i zapewnia sytość na długie godziny.

Gotujesz tak owsiankę? Popełniasz duży błąd

Przygotowanie owsianki jest banalnie proste. Płatki wrzuca się do gotującego się mleka lub wody i czeka się, aż zmiękną. W praktyce zajmuje to ok. 10 minut. Po ugotowaniu owsianka staje się przyjemnie kremowa. To właśnie tutaj większość z nas popełnia błąd. "Przegotowana" owsianka ma wyższy indeks glikemiczny i staje się ciężkostrawna. Długa obróbka termiczna pozbawia jej większości cennych substancji odżywczych.

Jak więc ugotować owsiankę, aby zatrzymać w niej cenne witaminy i minerały? Nie gotuj jej w garnku. Zalej owies gorącą wodą lub mlekiem i poczekaj, aż wchłonie cały płyn. Tak przygotowana owsianka jest znacznie zdrowsza i bardziej syta. Po "ugotowaniu" możesz dodać do niej nieco orzechów, ziaren czy ulubionych owoców. Możesz też przygotować ją na słono, dodając suszonych pomidorów, szpinaku czy jajka. Ogranicza cię jedynie wyobraźnia.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy