PoradyWiększość Polaków źle robi owsiankę. Przez to traci wszystkie wartości

Większość Polaków źle robi owsiankę. Przez to traci wszystkie wartości

Sposób na domową owsiankę
Sposób na domową owsiankę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Rares
19.01.2024 08:32

Nie wyobrażasz sobie poranka bez miseczki ciepłej owsianki? To tak jak wielu z nas. To proste, pyszne i pożywne śniadanie. Przygotowanie owsianki nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych, a mimo to, większość z nas przyrządza ją źle.

Nic tak nie syci jak miska owsianki. To bardzo pożywne, sycące i wartościowe danie, które przygotowuje się w kilka chwil. Przyrządzenie owsianki nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych. Płatki wrzuca się do gotującej wody lub mleka i czeka się, aż zmiękną. Po ugotowaniu można dodać do niej orzechy, ziarnka lub świeże owoce. Okazuje się, że większość z nas przyrządza ją źle. Ten błąd sprawia, że śniadanie jest mniej pożywne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Owsianka, czyli najzdrowsze śniadanie na ciepło

Wiele osób zastanawia się, które płatki są najzdrowsze. W sklepach znajdują się płatki górskie, zwykłe i błyskawiczne. Najlepszym wyborem są płatki zwykłe, bowiem są najmniej oczyszczone, a co za tym idzie, zachowują najwięcej cennych substancji odżywczych. Niestety, mają one jedną małą wadę — w odróżnieniu od płatków błyskawicznych czy górskich, przygotowuje się je nieco dłużej, ok. 15 minut.

Owies to bogactwo wielu cennych substancji odżywczych. Gotowa owsianka to źródło białka i węglowodanów, a także witamin z grupy B, które wspierają prawidłową pracę układu nerwowego i odpornościowego. Oprócz witamin z grupy B dostarczysz sobie cennych minerałów, takich jak magnez, potas czy żelazo. Kolejną, cenną substancją jest błonnik, który wspiera pracę układu pokarmowego, oczyszcza jelita i zapewnia sytość na długie godziny.

Gotujesz tak owsiankę? Popełniasz duży błąd

Przygotowanie owsianki jest banalnie proste. Płatki wrzuca się do gotującego się mleka lub wody i czeka się, aż zmiękną. W praktyce zajmuje to ok. 10 minut. Po ugotowaniu owsianka staje się przyjemnie kremowa. To właśnie tutaj większość z nas popełnia błąd. "Przegotowana" owsianka ma wyższy indeks glikemiczny i staje się ciężkostrawna. Długa obróbka termiczna pozbawia jej większości cennych substancji odżywczych.

Jak więc ugotować owsiankę, aby zatrzymać w niej cenne witaminy i minerały? Nie gotuj jej w garnku. Zalej owies gorącą wodą lub mlekiem i poczekaj, aż wchłonie cały płyn. Tak przygotowana owsianka jest znacznie zdrowsza i bardziej syta. Po "ugotowaniu" możesz dodać do niej nieco orzechów, ziaren czy ulubionych owoców. Możesz też przygotować ją na słono, dodając suszonych pomidorów, szpinaku czy jajka. Ogranicza cię jedynie wyobraźnia.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także