Większość Polaków źle robi owsiankę. Przez to traci wszystkie wartości

Nie wyobrażasz sobie poranka bez miseczki ciepłej owsianki? To tak jak wielu z nas. To proste, pyszne i pożywne śniadanie. Przygotowanie owsianki nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych, a mimo to, większość z nas przyrządza ją źle.

Sposób na domową owsiankęSposób na domową owsiankę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Rares

Nic tak nie syci jak miska owsianki. To bardzo pożywne, sycące i wartościowe danie, które przygotowuje się w kilka chwil. Przyrządzenie owsianki nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych. Płatki wrzuca się do gotującej wody lub mleka i czeka się, aż zmiękną. Po ugotowaniu można dodać do niej orzechy, ziarnka lub świeże owoce. Okazuje się, że większość z nas przyrządza ją źle. Ten błąd sprawia, że śniadanie jest mniej pożywne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lasagne z cukinii

Owsianka, czyli najzdrowsze śniadanie na ciepło

Wiele osób zastanawia się, które płatki są najzdrowsze. W sklepach znajdują się płatki górskie, zwykłe i błyskawiczne. Najlepszym wyborem są płatki zwykłe, bowiem są najmniej oczyszczone, a co za tym idzie, zachowują najwięcej cennych substancji odżywczych. Niestety, mają one jedną małą wadę — w odróżnieniu od płatków błyskawicznych czy górskich, przygotowuje się je nieco dłużej, ok. 15 minut.

Owies to bogactwo wielu cennych substancji odżywczych. Gotowa owsianka to źródło białka i węglowodanów, a także witamin z grupy B, które wspierają prawidłową pracę układu nerwowego i odpornościowego. Oprócz witamin z grupy B dostarczysz sobie cennych minerałów, takich jak magnez, potas czy żelazo. Kolejną, cenną substancją jest błonnik, który wspiera pracę układu pokarmowego, oczyszcza jelita i zapewnia sytość na długie godziny.

Gotujesz tak owsiankę? Popełniasz duży błąd

Przygotowanie owsianki jest banalnie proste. Płatki wrzuca się do gotującego się mleka lub wody i czeka się, aż zmiękną. W praktyce zajmuje to ok. 10 minut. Po ugotowaniu owsianka staje się przyjemnie kremowa. To właśnie tutaj większość z nas popełnia błąd. "Przegotowana" owsianka ma wyższy indeks glikemiczny i staje się ciężkostrawna. Długa obróbka termiczna pozbawia jej większości cennych substancji odżywczych.

Jak więc ugotować owsiankę, aby zatrzymać w niej cenne witaminy i minerały? Nie gotuj jej w garnku. Zalej owies gorącą wodą lub mlekiem i poczekaj, aż wchłonie cały płyn. Tak przygotowana owsianka jest znacznie zdrowsza i bardziej syta. Po "ugotowaniu" możesz dodać do niej nieco orzechów, ziaren czy ulubionych owoców. Możesz też przygotować ją na słono, dodając suszonych pomidorów, szpinaku czy jajka. Ogranicza cię jedynie wyobraźnia.

Wybrane dla Ciebie
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Ten przepis zajmuje tyle ile gotuje się makaron. Ekspresowy włoski obiad, idealny na leniwe dni
Ten przepis zajmuje tyle ile gotuje się makaron. Ekspresowy włoski obiad, idealny na leniwe dni
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀