Jedz na śniadanie. Przyspieszysz metabolizm i szybko spalisz tłuszcz z brzucha

Pyszne i odpowiednio zbilansowane śniadanie to jeden z ważniejszych kroków do sukcesu. Dzięki niemu szybko pozbędziemy się nadprogramowych kilogramów i zgubimy tłuszcz z brzucha. Musimy trzymać się jednak kilku ważnych zasad.

Śniadanie pomaga w odchudzaniuŚniadanie pomaga w odchudzaniu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Pomijanie śniadań nie jest zbyt dobrym pomysłem. Dzięki nim nie przekraczamy odpowiedniej ilości kalorii. Pierwszy posiłek zapewnia nam zastrzyk energii na resztę dnia, oprócz tego dobrze zbilansowane śniadanie sprawia, że jesteśmy syci i nie podjadamy między posiłkami. Mało tego, osoby, które jedzą je regularnie rzadziej zmagają się z nadwagą i szybciej chudną.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Polędwiczki wieprzowe ze śliwką i szynką. Goście będą zachwyceni

Jedz śniadanie i przestrzegaj ważnych zasad

Wiadome jest, że powinniśmy trzymać deficyt kaloryczny oraz być w miarę aktywni fizycznie. Różne zasady dotyczą też jedzenia śniadań. Przede wszystkim łączmy białko ze zdrowymi tłuszczami oraz węglowodanami złożonymi. Dzięki temu będziemy syci na długi czas i zapewnimy sobie odpowiednią dawkę energii. Podczas pierwszego posiłku powinniśmy unikać słodkich produktów. Dostarczymy sobie jedynie pustych kalorii, a takie przekąski sprawią, że cukier we krwi nagle podskoczy.

Pełnowartościowa żywność na śniadanie będzie najlepszym wyborem. Podobnie jest w przypadku innych posiłków w ciągu dnia. Musimy zapewnić sobie porcję witamin, minerałów oraz składników odżywczych. W diecie ważne są źródła łatwo przyswajalnego białka, produkty pełnoziarniste oraz zdrowe tłuszcze. Nie możemy zapomnieć o dużej porcji owoców i warzyw.

Śniadanie
Śniadanie © Pixabay

Istotne są też inne kwestie, czyli na przykład aktywność fizyczna. Bez niej nawet najzdrowsze śniadanie niewiele da. Aby osiągnąć sukces, powinniśmy się ruszać. Wystarczą nawet półgodzinne spacery lub krótkie ćwiczenia, by poprawić swój metabolizm. Najlepiej, jeśli będziemy aktywni przez 150 minut tygodniowo. Dobrym pomysłem jest też dodanie treningu siłowego, interwałów lub cardio.

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku