PrzepisŚniadanieW chłodne dni jedz tę owsiankę na śniadanie. Rozgrzewa i daje zastrzyk energii na długo

W chłodne dni jedz tę owsiankę na śniadanie. Rozgrzewa i daje zastrzyk energii na długo

Ta jesienna wersja popularnej owsianki to prawdziwy hit, po który będziemy sięgać regularnie przez cały okres grzewczy. Rozgrzewa, syci, dodaje zdrowia i bosko smakuje. I ta dynia w środku... szkoda słów, to po prostu trzeba zrobić i przekonać się na własnych kubkach smakowych!

Jesienna owsianka z dynią poleca się na cały okres grzewczy!
Jesienna owsianka z dynią poleca się na cały okres grzewczy!
Źródło zdjęć: © canva.com

24.10.2023 | aktual.: 17.01.2024 15:41

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Płatki owsiane na śniadanie to znakomity pomysł, który polecają i zachwalają wszyscy dietetycy i trenerzy sportowi. Oczywiście mówimy tu o naturalnym owsie (różnica pomiędzy płatkami zwykłymi, błyskawicznymi i górskimi już została przez nas omówiona), a nie słodzonym wytworze z reklam, który bardziej nam szkodzi, niż pomaga.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Spożywana na śniadanie owsianka to nie tylko bardzo smaczna i otwarta na różnego rodzaju kulinarne eksperymentowanie potrawa, ale także zdrowie w czystej postaci. Witaminy, minerały, błonnik, beta-glukany i inne składniki odżywcze sprawiają, że owsianka jest uważana za jeden z najzdrowszych posiłków, jakie możemy wybrać na śniadanie. I chociaż dzisiaj połączymy płatki z różnymi nietypowymi dodatkami — na czele z dynią — to trzeba pamiętać o tym, by nie przesadzać z mieszaniem ich z kakao. Dlaczego? O tym napisaliśmy w innym artykule, a tymczasem zapraszamy do naszej dzisiejszej jesiennej owsianki.

Jesienna owsianka z dynią

Składniki:

  • 150 g dyni,
  • 40 g płatków owsianych,
  • 150 g jogurtu naturalnego,
  • 100 ml migdałowego napoju roślinnego,
  • 5 g kawy rozpuszczalnej,
  • 15 g pestek dyni,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1 goździk,
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru.

Sposób przygotowania:

Dynia starta, owsianka prawie gotowa
Dynia starta, owsianka prawie gotowa© canva.com
  1. Umytą, osuszoną i obraną dynię zetrzyj na tarce. To samo zrób z korzeniem imbiru. Dodaj również rozgnieciony w moździerzu goździk.
  2. Powyższe składniki przełóż do rondelka. Dodaj płatki owsiane, gałkę muszkatołową, cynamon. Jest to też moment, w którym możesz swoją owsiankę posłodzić — cukrem albo rozkruszonym słodzikiem.
  3. Wlej 100 ml napoju roślinnego, przykryj i zacznij gotować. Kiedy całość mocno zgęstnieje, dolej wody. W tym samym czasie wymieszaj jogurt naturalny z kawą i opcjonalnie słodzikiem.
  4. Owsianka może być już zdjęta z ognia. Przełóż ją do miski i wymieszaj z jogurtem. Podawaj z pestkami dyni. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
owsiankazdrowe śniadaniaprzepis