W chłodne dni jedz tę owsiankę na śniadanie. Rozgrzewa i daje zastrzyk energii na długo

Ta jesienna wersja popularnej owsianki to prawdziwy hit, po który będziemy sięgać regularnie przez cały okres grzewczy. Rozgrzewa, syci, dodaje zdrowia i bosko smakuje. I ta dynia w środku... szkoda słów, to po prostu trzeba zrobić i przekonać się na własnych kubkach smakowych!

Jesienna owsianka z dynią poleca się na cały okres grzewczy!Jesienna owsianka z dynią poleca się na cały okres grzewczy!
Źródło zdjęć: © canva.com

Płatki owsiane na śniadanie to znakomity pomysł, który polecają i zachwalają wszyscy dietetycy i trenerzy sportowi. Oczywiście mówimy tu o naturalnym owsie (różnica pomiędzy płatkami zwykłymi, błyskawicznymi i górskimi już została przez nas omówiona), a nie słodzonym wytworze z reklam, który bardziej nam szkodzi, niż pomaga.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szykujesz imprezę halloweenową? Pizza duszek to strzał w 10!

Spożywana na śniadanie owsianka to nie tylko bardzo smaczna i otwarta na różnego rodzaju kulinarne eksperymentowanie potrawa, ale także zdrowie w czystej postaci. Witaminy, minerały, błonnik, beta-glukany i inne składniki odżywcze sprawiają, że owsianka jest uważana za jeden z najzdrowszych posiłków, jakie możemy wybrać na śniadanie. I chociaż dzisiaj połączymy płatki z różnymi nietypowymi dodatkami — na czele z dynią — to trzeba pamiętać o tym, by nie przesadzać z mieszaniem ich z kakao. Dlaczego? O tym napisaliśmy w innym artykule, a tymczasem zapraszamy do naszej dzisiejszej jesiennej owsianki.

Jesienna owsianka z dynią

Składniki:

  • 150 g dyni,
  • 40 g płatków owsianych,
  • 150 g jogurtu naturalnego,
  • 100 ml migdałowego napoju roślinnego,
  • 5 g kawy rozpuszczalnej,
  • 15 g pestek dyni,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1 goździk,
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru.

Sposób przygotowania:

Dynia starta, owsianka prawie gotowa
Dynia starta, owsianka prawie gotowa © canva.com
  1. Umytą, osuszoną i obraną dynię zetrzyj na tarce. To samo zrób z korzeniem imbiru. Dodaj również rozgnieciony w moździerzu goździk.
  2. Powyższe składniki przełóż do rondelka. Dodaj płatki owsiane, gałkę muszkatołową, cynamon. Jest to też moment, w którym możesz swoją owsiankę posłodzić — cukrem albo rozkruszonym słodzikiem.
  3. Wlej 100 ml napoju roślinnego, przykryj i zacznij gotować. Kiedy całość mocno zgęstnieje, dolej wody. W tym samym czasie wymieszaj jogurt naturalny z kawą i opcjonalnie słodzikiem.
  4. Owsianka może być już zdjęta z ognia. Przełóż ją do miski i wymieszaj z jogurtem. Podawaj z pestkami dyni. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku