W chłodne dni jedz tę owsiankę na śniadanie. Rozgrzewa i daje zastrzyk energii na długo
Ta jesienna wersja popularnej owsianki to prawdziwy hit, po który będziemy sięgać regularnie przez cały okres grzewczy. Rozgrzewa, syci, dodaje zdrowia i bosko smakuje. I ta dynia w środku... szkoda słów, to po prostu trzeba zrobić i przekonać się na własnych kubkach smakowych!
24.10.2023 | aktual.: 17.01.2024 15:41
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Płatki owsiane na śniadanie to znakomity pomysł, który polecają i zachwalają wszyscy dietetycy i trenerzy sportowi. Oczywiście mówimy tu o naturalnym owsie (różnica pomiędzy płatkami zwykłymi, błyskawicznymi i górskimi już została przez nas omówiona), a nie słodzonym wytworze z reklam, który bardziej nam szkodzi, niż pomaga.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Spożywana na śniadanie owsianka to nie tylko bardzo smaczna i otwarta na różnego rodzaju kulinarne eksperymentowanie potrawa, ale także zdrowie w czystej postaci. Witaminy, minerały, błonnik, beta-glukany i inne składniki odżywcze sprawiają, że owsianka jest uważana za jeden z najzdrowszych posiłków, jakie możemy wybrać na śniadanie. I chociaż dzisiaj połączymy płatki z różnymi nietypowymi dodatkami — na czele z dynią — to trzeba pamiętać o tym, by nie przesadzać z mieszaniem ich z kakao. Dlaczego? O tym napisaliśmy w innym artykule, a tymczasem zapraszamy do naszej dzisiejszej jesiennej owsianki.
Jesienna owsianka z dynią
Składniki:
- 150 g dyni,
- 40 g płatków owsianych,
- 150 g jogurtu naturalnego,
- 100 ml migdałowego napoju roślinnego,
- 5 g kawy rozpuszczalnej,
- 15 g pestek dyni,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 1 goździk,
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru.
Sposób przygotowania:
- Umytą, osuszoną i obraną dynię zetrzyj na tarce. To samo zrób z korzeniem imbiru. Dodaj również rozgnieciony w moździerzu goździk.
- Powyższe składniki przełóż do rondelka. Dodaj płatki owsiane, gałkę muszkatołową, cynamon. Jest to też moment, w którym możesz swoją owsiankę posłodzić — cukrem albo rozkruszonym słodzikiem.
- Wlej 100 ml napoju roślinnego, przykryj i zacznij gotować. Kiedy całość mocno zgęstnieje, dolej wody. W tym samym czasie wymieszaj jogurt naturalny z kawą i opcjonalnie słodzikiem.
- Owsianka może być już zdjęta z ognia. Przełóż ją do miski i wymieszaj z jogurtem. Podawaj z pestkami dyni. Smacznego!