Najgorszy wybór na śniadanie. Takich płatków owsianych unikaj jak ognia

Owsianka to jedna z najzdrowszych możliwych propozycji śniadaniowych. Dietetycy wprost nie mogą przestać chwalić niesamowitych cech płatków owsianych. Jednak nie wszystkie z nich mają takie same właściwości. Dowiedz się, na którym rodzaju płatków twój organizm zyska najwięcej, a na którym zdecydowanie najmniej. 

ObrazekOwsianka - Pyszności; foto: Canva

Zupa mleczna z płatkami owsianymi, czyli popularna owsianka, to śniadanie, o którym można by pisać książki. Nie tylko o jej właściwościach, ale również rodzajach. Ta potrawa to żyzna gleba pod modyfikacje, a większość przyrządzających ją kucharzy (i celebrytów) wychodzi z założenia: im zdrowiej, tym lepiej. To dlatego owsianka to jedno, a owoce i bakalie z nią podane — to drugie. W każdym razie spokojnie można stwierdzić, że ze świecą szukać równie zdrowego połączenia.

Obrazek
Owsianka - Pyszności; foto: Canva

Dzisiaj chcemy się jednak skupić na najważniejszym składniku owsianki, czyli płatkach owsianych. Jeśli przepadasz za tym śniadaniem, na pewno zwróciłeś już uwagę na to, że płatki możesz kupić w przynajmniej trzech rodzajach. Czym się różnią płatki zwykłe, górskie i błyskawiczne? Między innymi zawartością prozdrowotnych mikroelementów. 

Owsianka na śniadanie - płatki płatkom nierówne

Wszystkie wspomniane wyżej rodzaje płatków owsianych pochodzą z tego samego źródła: ziaren owsa. Dopiero ich przygotowanie definiuje to, czy będziemy mieli do czynienia z płatkami zwykłymi, górskimi czy błyskawicznymi.

Pierwszą różniącą je cechą, która najbardziej rzuca się w oczy, jest czas gotowania. Płatki zwykłe trzeba gotować około 10 minut, górskie: 2-5 minut, a błyskawiczne wystarczy zalać ciepłym mlekiem lub wodą.

Każdy z rodzajów ma podobną ilość białka i tłuszczów i wszystkie wychodzą podczas takiego zestawienia bardzo pozytywnie. Jednak podczas obróbki produkcyjnej w płatkach zachodzą pewne zmiany, które mają wpływ na późniejszą zawartość witamin i minerałów. 

Przejdźmy do konkretów: które płatki są najzdrowsze?

Obrazek
Owsianka - Pyszności; foto: Canva

Najzdrowsze płatki to takie, które były najmniej przetworzone. To właśnie płatki zwykłe zawierają najwięcej wartości odżywczych. Jeśli więc owsianka leży w twoim kręgu zainteresowań ze względu na swoje właściwości zdrowotne, to wybierz płatki zwykłe.

Drugą wartością, której ocena sprawia, że płatki zwykłe prezentują się najlepiej, a błyskawiczne — najgorzej, jest indeks glikemiczny. Po ugotowaniu wynosi on 53 w płatkach zwykłych, a aż 83 w płatkach błyskawicznych.

Pamiętaj jednak, że nawet najgorzej wypadające w tym zestawieniu płatki błyskawiczne, są ostatecznie bardzo zdrowe. Jeśli lubisz je najbardziej albo zależy ci na szybkim przygotowaniu — pozostań przy nich bez obaw!

Zobacz też ten przepis z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie