Najgorszy wybór na śniadanie. Takich płatków owsianych unikaj jak ognia
Owsianka to jedna z najzdrowszych możliwych propozycji śniadaniowych. Dietetycy wprost nie mogą przestać chwalić niesamowitych cech płatków owsianych. Jednak nie wszystkie z nich mają takie same właściwości. Dowiedz się, na którym rodzaju płatków twój organizm zyska najwięcej, a na którym zdecydowanie najmniej.
15.03.2023 07:13
Zupa mleczna z płatkami owsianymi, czyli popularna owsianka, to śniadanie, o którym można by pisać książki. Nie tylko o jej właściwościach, ale również rodzajach. Ta potrawa to żyzna gleba pod modyfikacje, a większość przyrządzających ją kucharzy (i celebrytów) wychodzi z założenia: im zdrowiej, tym lepiej. To dlatego owsianka to jedno, a owoce i bakalie z nią podane — to drugie. W każdym razie spokojnie można stwierdzić, że ze świecą szukać równie zdrowego połączenia.
Dzisiaj chcemy się jednak skupić na najważniejszym składniku owsianki, czyli płatkach owsianych. Jeśli przepadasz za tym śniadaniem, na pewno zwróciłeś już uwagę na to, że płatki możesz kupić w przynajmniej trzech rodzajach. Czym się różnią płatki zwykłe, górskie i błyskawiczne? Między innymi zawartością prozdrowotnych mikroelementów.
Owsianka na śniadanie - płatki płatkom nierówne
Wszystkie wspomniane wyżej rodzaje płatków owsianych pochodzą z tego samego źródła: ziaren owsa. Dopiero ich przygotowanie definiuje to, czy będziemy mieli do czynienia z płatkami zwykłymi, górskimi czy błyskawicznymi.
Pierwszą różniącą je cechą, która najbardziej rzuca się w oczy, jest czas gotowania. Płatki zwykłe trzeba gotować około 10 minut, górskie: 2-5 minut, a błyskawiczne wystarczy zalać ciepłym mlekiem lub wodą.
Każdy z rodzajów ma podobną ilość białka i tłuszczów i wszystkie wychodzą podczas takiego zestawienia bardzo pozytywnie. Jednak podczas obróbki produkcyjnej w płatkach zachodzą pewne zmiany, które mają wpływ na późniejszą zawartość witamin i minerałów.
Przejdźmy do konkretów: które płatki są najzdrowsze?
Najzdrowsze płatki to takie, które były najmniej przetworzone. To właśnie płatki zwykłe zawierają najwięcej wartości odżywczych. Jeśli więc owsianka leży w twoim kręgu zainteresowań ze względu na swoje właściwości zdrowotne, to wybierz płatki zwykłe.
Drugą wartością, której ocena sprawia, że płatki zwykłe prezentują się najlepiej, a błyskawiczne — najgorzej, jest indeks glikemiczny. Po ugotowaniu wynosi on 53 w płatkach zwykłych, a aż 83 w płatkach błyskawicznych.
Pamiętaj jednak, że nawet najgorzej wypadające w tym zestawieniu płatki błyskawiczne, są ostatecznie bardzo zdrowe. Jeśli lubisz je najbardziej albo zależy ci na szybkim przygotowaniu — pozostań przy nich bez obaw!
Zobacz też ten przepis z naszego kanału na YouTube.