PoradyNajgorszy wybór na śniadanie. Takich płatków owsianych unikaj jak ognia

Najgorszy wybór na śniadanie. Takich płatków owsianych unikaj jak ognia

Owsianka to jedna z najzdrowszych możliwych propozycji śniadaniowych. Dietetycy wprost nie mogą przestać chwalić niesamowitych cech płatków owsianych. Jednak nie wszystkie z nich mają takie same właściwości. Dowiedz się, na którym rodzaju płatków twój organizm zyska najwięcej, a na którym zdecydowanie najmniej. 

Owsianka - Pyszności; foto: Canva
Owsianka - Pyszności; foto: Canva

15.03.2023 07:13

Zupa mleczna z płatkami owsianymi, czyli popularna owsianka, to śniadanie, o którym można by pisać książki. Nie tylko o jej właściwościach, ale również rodzajach. Ta potrawa to żyzna gleba pod modyfikacje, a większość przyrządzających ją kucharzy (i celebrytów) wychodzi z założenia: im zdrowiej, tym lepiej. To dlatego owsianka to jedno, a owoce i bakalie z nią podane — to drugie. W każdym razie spokojnie można stwierdzić, że ze świecą szukać równie zdrowego połączenia.

Owsianka - Pyszności; foto: Canva
Owsianka - Pyszności; foto: Canva

Dzisiaj chcemy się jednak skupić na najważniejszym składniku owsianki, czyli płatkach owsianych. Jeśli przepadasz za tym śniadaniem, na pewno zwróciłeś już uwagę na to, że płatki możesz kupić w przynajmniej trzech rodzajach. Czym się różnią płatki zwykłe, górskie i błyskawiczne? Między innymi zawartością prozdrowotnych mikroelementów. 

Owsianka na śniadanie - płatki płatkom nierówne

Wszystkie wspomniane wyżej rodzaje płatków owsianych pochodzą z tego samego źródła: ziaren owsa. Dopiero ich przygotowanie definiuje to, czy będziemy mieli do czynienia z płatkami zwykłymi, górskimi czy błyskawicznymi.

Pierwszą różniącą je cechą, która najbardziej rzuca się w oczy, jest czas gotowania. Płatki zwykłe trzeba gotować około 10 minut, górskie: 2-5 minut, a błyskawiczne wystarczy zalać ciepłym mlekiem lub wodą.

Każdy z rodzajów ma podobną ilość białka i tłuszczów i wszystkie wychodzą podczas takiego zestawienia bardzo pozytywnie. Jednak podczas obróbki produkcyjnej w płatkach zachodzą pewne zmiany, które mają wpływ na późniejszą zawartość witamin i minerałów. 

Przejdźmy do konkretów: które płatki są najzdrowsze?

Owsianka - Pyszności; foto: Canva
Owsianka - Pyszności; foto: Canva

Najzdrowsze płatki to takie, które były najmniej przetworzone. To właśnie płatki zwykłe zawierają najwięcej wartości odżywczych. Jeśli więc owsianka leży w twoim kręgu zainteresowań ze względu na swoje właściwości zdrowotne, to wybierz płatki zwykłe.

Drugą wartością, której ocena sprawia, że płatki zwykłe prezentują się najlepiej, a błyskawiczne — najgorzej, jest indeks glikemiczny. Po ugotowaniu wynosi on 53 w płatkach zwykłych, a aż 83 w płatkach błyskawicznych.

Pamiętaj jednak, że nawet najgorzej wypadające w tym zestawieniu płatki błyskawiczne, są ostatecznie bardzo zdrowe. Jeśli lubisz je najbardziej albo zależy ci na szybkim przygotowaniu — pozostań przy nich bez obaw!

Zobacz też ten przepis z naszego kanału na YouTube.