To najzdrowsze płatki na świecie. Jedz na śniadanie jak najczęściej

Na rynku znajdziemy najróżniejsze płatki. Do najpopularniejszych należą kukurydziane lub zbożowe. Często zjadamy też owsiane lub jaglane. Codziennie możemy wybierać inne. Zastanawialiście się nad tym, które są najzdrowsze? Podpowiadamy, które płatki najlepiej jeść codziennie.

Najzdrowsze płatkiNajzdrowsze płatki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Wiemy, jak wiele korzyści zdrowotnych przynosi spożywanie płatków owsianych. Często nie mamy jednak pojęcia, jak przygotowywać dania z nimi w roli głównej, by skorzystać ze wszystkich właściwości odżywczych. Na szczęście istnieje banalnie prosty sposób na to, by cieszyć się najważniejszymi walorami płatków owsianych. Opowiemy o nim niżej, dlatego koniecznie zostań z nami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Brukselka w takiej formie smakuje genialnie. Warto spróbować

Jedz te płatki na śniadanie. Są najzdrowsze

Owsianka czy placki owsiane? Które danie najczęściej podajesz na śniadanie? Obydwa są równie pyszne, a odpowiednio dobrane dodatki dopełniają smaku. Pewnie nie miałeś pojęcia, że mnóstwo osób (w tym nawet naukowcy) zastanawia się, czy możemy jeść płatki owsiane na surowo. Doszli do ciekawych wniosków, bo okazało się, że owsianka w wersji surowej jest o wiele zdrowsza od tej ugotowanej. Dotyczy to przede wszystkim płatków owsianych błyskawicznych i górskich.

Śniadanie
Śniadanie © Pixabay

Wyjaśnienie tej kwestii jest banalnie proste. Takie płatki owsiane zachowują wszystkie swoje właściwości odżywcze, a oprócz tego zawierają cztery razy więcej skrobi opornej. Substancja ta wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, między innymi obniża poziom cholesterolu we krwi, a także wspomaga proces odchudzania i zapobiega zaparciom. Surowe płatki owsiane mają też niski indeks glikemiczny, dzięki czemu jeść je mogą osoby chorujące na cukrzycę lub insulinooporność.

Czy można jeść surowe płatki owsiane?

Jedzenie produktów z surowej mąki nie jest zbyt zdrowe. Możemy nabawić się różnych rewelacji żołądkowych. Jeśli chodzi o płatki owsiane, musimy wiedzieć, że są one wstępnie przetwarzane poprzez gotowanie na parze oraz podgrzewanie. Dzięki temu producent pozbywa się wszystkich patogenów. Dlatego też największym problemem jet ich twardość, przez którą niezbyt dobrze smakują. Jak sobie z tym poradzić? Wystarczy, że namoczymy je w wodzie, mleku lub jogurcie. Dzięki temu staną się kremowe, ale nie stracą swoich właściwości odżywczych.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej