Biała obrączka wokół pączka? Cukiernik zdradził, co ona oznacza
Biała obrączka wokół pączka zwiastuje jedno. Warto mieć to na względzie, wybierając się na słodkie łowy 8 lutego.
16.01.2024 14:21
Znikąd nie wzięło się powiedzenie: "To nie są pączki, gdy nie ma obrączki". To właśnie tym charakteryzuje się dobry pączek - białą obwódką wokół. Jasna obrączka jest zwiastunem puszystego i nieociekającego tłuszczem wypieku. Potwierdza to specjalistka - Monika Hodała, właścicielka Yummy Sweets w rozmowie z "Wirtualną Polską".
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
O czym świadczy jasna obwódka wokół pączka?
Właścicielka Yummy Sweets, Monika Hodała w rozmowie z "Wirtualną Polska" przyznała, że pączek bez obwódki może być ciężki w smaku. Biała obwódka wokół pączka jest bardzo dobrym znakiem, gdyż świadczy o tym, że mamy do czynienia z wypiekiem smażonym na świeżym tłuszczu. To jednak nie wszystko. Charakterystyczny pierścień jest też zwiastunem lekkiego i puszystego pączka. Jasna obwódka oznacza, że ciasto na pączka zostało dobrze zagniecione i otrzymało odpowiednią ilość czasu i warunki do wyrośnięcia. Skąd takie wnioski?
Jeżeli ciasto jest odpowiednio wyrobione i puszyste, to pączek podczas smażenia nie opada na dno garnka, a smaży się na powierzchni tłuszczu. Co charakterystyczne, pączek powinien lekko zanurzyć się w tłuszczu - mniej więcej do 1/3 swojej wysokości i przewróceniu na drugą stronę tak samo. W ten sposób powstaje obwódka mniej na wysokości połowy. Tym samym pączki bez charakterystycznej obręczy prawdopodobnie nie zostały dobrze wyrobione i nie otrzymały wystarczającej ilości czasu do wyrośnięcia. Mogą więc być zbite, mało elastyczne i nie tak delikatne, jak te z obrączką.
Na co zwrócić uwagę, kupując pączki? Jak wygląda idealny pączek?
Jak już zostało wspomniane, idealne pączek powinien mieć lekko brązową skórkę i jasną obwódkę wokół. Na co jeszcze zwrócić uwagę? Powierzchnia pączka powinna być gładka i jednolita, a pomada nie może być popękana. Nadzienie jest - rzecz jasna - kwestią gustu. Przyjęło się, że te tłustoczwartkowe pączki nadziewane są różą i to właśnie takich powinno się spróbować tego dnia. Niemniej w obliczu tak szerokiej oferty trudno oprzeć się innym smakowitym wypełnieniom.
Co jednak istotne, pączek (jako wypiek sam w sobie) nie powinien być za słodki. Po pierwsze, zbyt duża ilość cukru w cieście może sprawić, że pączek będzie bardziej podatny na spalenie, a po drugie zawsze należy mieć na względzie dodatki, które dodadzą slodyczy - cukier puder, lukier, nadzienie.