NewsyBiała obrączka wokół pączka? Cukiernik zdradził, co ona oznacza

Biała obrączka wokół pączka? Cukiernik zdradził, co ona oznacza

Co oznacza jasna obwódka wokół pączka
Co oznacza jasna obwódka wokół pączka
Źródło zdjęć: © Pixabay
16.01.2024 14:21

Biała obrączka wokół pączka zwiastuje jedno. Warto mieć to na względzie, wybierając się na słodkie łowy 8 lutego.

Znikąd nie wzięło się powiedzenie: "To nie są pączki, gdy nie ma obrączki". To właśnie tym charakteryzuje się dobry pączek - białą obwódką wokół. Jasna obrączka jest zwiastunem puszystego i nieociekającego tłuszczem wypieku. Potwierdza to specjalistka - Monika Hodała, właścicielka Yummy Sweets w rozmowie z "Wirtualną Polską".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

O czym świadczy jasna obwódka wokół pączka?

Właścicielka Yummy Sweets, Monika Hodała w rozmowie z "Wirtualną Polska" przyznała, że pączek bez obwódki może być ciężki w smaku. Biała obwódka wokół pączka jest bardzo dobrym znakiem, gdyż świadczy o tym, że mamy do czynienia z wypiekiem smażonym na świeżym tłuszczu. To jednak nie wszystko. Charakterystyczny pierścień jest też zwiastunem lekkiego i puszystego pączka. Jasna obwódka oznacza, że ciasto na pączka zostało dobrze zagniecione i otrzymało odpowiednią ilość czasu i warunki do wyrośnięcia. Skąd takie wnioski?

Jeżeli ciasto jest odpowiednio wyrobione i puszyste, to pączek podczas smażenia nie opada na dno garnka, a smaży się na powierzchni tłuszczu. Co charakterystyczne, pączek powinien lekko zanurzyć się w tłuszczu - mniej więcej do 1/3 swojej wysokości i przewróceniu na drugą stronę tak samo. W ten sposób powstaje obwódka mniej na wysokości połowy. Tym samym pączki bez charakterystycznej obręczy prawdopodobnie nie zostały dobrze wyrobione i nie otrzymały wystarczającej ilości czasu do wyrośnięcia. Mogą więc być zbite, mało elastyczne i nie tak delikatne, jak te z obrączką.

Co oznacza biała obrączka wokół pączka?
Co oznacza biała obrączka wokół pączka? © Pixabay

Na co zwrócić uwagę, kupując pączki? Jak wygląda idealny pączek?

Jak już zostało wspomniane, idealne pączek powinien mieć lekko brązową skórkę i jasną obwódkę wokół. Na co jeszcze zwrócić uwagę? Powierzchnia pączka powinna być gładka i jednolita, a pomada nie może być popękana. Nadzienie jest - rzecz jasna - kwestią gustu. Przyjęło się, że te tłustoczwartkowe pączki nadziewane są różą i to właśnie takich powinno się spróbować tego dnia. Niemniej w obliczu tak szerokiej oferty trudno oprzeć się innym smakowitym wypełnieniom.

Co jednak istotne, pączek (jako wypiek sam w sobie) nie powinien być za słodki. Po pierwsze, zbyt duża ilość cukru w cieście może sprawić, że pączek będzie bardziej podatny na spalenie, a po drugie zawsze należy mieć na względzie dodatki, które dodadzą slodyczy - cukier puder, lukier, nadzienie.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także