Zrób pączki z przepisu Magdy Gessler. Sklepowe mogą się przy nich schować
Nie ma lepszego sposobu na celebrowanie karnawału niż przygotowanie domowych pączków według autorskiego przepisu Magdy Gessler. Restauratorka, znana z wyjątkowego podejścia do kulinariów, dzieli się swoim sekretem na najsmaczniejsze pączki, które z łatwością przyćmią wszystkie inne.
15.01.2024 16:08
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Magda Gessler jest przekonana, że kluczem do perfekcyjnych pączków jest nadzienie różane. Słodkie, bardzo aromatyczne i niezwykle smaczne. To właśnie dzięki unikalnemu nadzieniu pączki restauratorki zdobyły miano jednych z najlepszych w całej Polsce. Dlaczego właśnie róża? Magda podkreśla, że to wspomnienie z dzieciństwa oraz smak związany z Polską sprawiają, że nadzienie różane jest dla niej wyjątkowe.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Inspiracją były także delikatne płatki róż w Bułgarii, gdzie restauratorka przez pewien czas mieszkała. Dziś te same róże znajdują się w polskich konfiturach, które Magda dodaje do swoich pączków, nadając im niepowtarzalny smak.
Przepis na wyśmienite pączki Magdy Gessler
Składniki:
- 2 kg mąki,
- 300 g cukru,
- 30 jajek,
- 500 g masła,
- 500 ml mleka,
- 2 opakowania cukru waniliowego z prawdziwej wanilii,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 100 g świeżych drożdży,
- konfitura z płatków róż lub powidła śliwkowe,
- 2,5 kg smalcu,
- 500 g domowego lukru,
- 100 g kandyzowanych skórek pomarańczy.
Sposób przygotowania:
- Mleko podgrzej, dodaj 100 g cukru i rozdrobnione drożdże. Zaczyn odstaw na 30 minut.
- Żółtka z 20 jajek, 10 całych jajek, resztę cukru, wanilię i sól podgrzej do temp. 30-35 st. C.
- Zaczyn drożdżowy wymieszaj z masą jajeczną, dodawaj mąkę, aż ciasto nabierze gładkiej konsystencji. Na koniec wlej roztopione masło.
- Ciasto odstaw do wyrośnięcia na 90 minut, w międzyczasie dwukrotnie wyrabiaj je ręcznie.
- Wyrośnięte ciasto podziel, uformuj z niego pączki z nadzieniem różanym, układaj na stolnicy.
- Smaż pączki na rozgrzanym smalcu. Na koniec polej lukrem i posyp skórką pomarańczową.
Ten przepis na pączki Magdy Gessler sprawi, że z tłustego czwartku zrobisz prawdziwe święto smaku. Jego unikalność i wyjątkowy smak sprawią, że sklepowe pączki schowają się w cieniu tych przygotowanych według receptury słynnej restauratorki. Ciesz się tradycją tłustego czwartku z niepowtarzalnymi pączkami, które zachwycą każde podniebienie!