PrzepisPączkiZrób pączki z przepisu Magdy Gessler. Sklepowe mogą się przy nich schować

Zrób pączki z przepisu Magdy Gessler. Sklepowe mogą się przy nich schować

Zrób pączki z przepisu Magdy Gessler. Sklepowe mogą się przy nich schować
Zrób pączki z przepisu Magdy Gessler. Sklepowe mogą się przy nich schować
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram
15.01.2024 16:08

Nie ma lepszego sposobu na celebrowanie karnawału niż przygotowanie domowych pączków według autorskiego przepisu Magdy Gessler. Restauratorka, znana z wyjątkowego podejścia do kulinariów, dzieli się swoim sekretem na najsmaczniejsze pączki, które z łatwością przyćmią wszystkie inne.

Magda Gessler jest przekonana, że kluczem do perfekcyjnych pączków jest nadzienie różane. Słodkie, bardzo aromatyczne i niezwykle smaczne. To właśnie dzięki unikalnemu nadzieniu pączki restauratorki zdobyły miano jednych z najlepszych w całej Polsce. Dlaczego właśnie róża? Magda podkreśla, że to wspomnienie z dzieciństwa oraz smak związany z Polską sprawiają, że nadzienie różane jest dla niej wyjątkowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Inspiracją były także delikatne płatki róż w Bułgarii, gdzie restauratorka przez pewien czas mieszkała. Dziś te same róże znajdują się w polskich konfiturach, które Magda dodaje do swoich pączków, nadając im niepowtarzalny smak.

Przepis na wyśmienite pączki Magdy Gessler

Składniki:

  • 2 kg mąki,
  • 300 g cukru,
  • 30 jajek,
  • 500 g masła,
  • 500 ml mleka,
  • 2 opakowania cukru waniliowego z prawdziwej wanilii,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 100 g świeżych drożdży,
  • konfitura z płatków róż lub powidła śliwkowe,
  • 2,5 kg smalcu,
  • 500 g domowego lukru,
  • 100 g kandyzowanych skórek pomarańczy.

Sposób przygotowania:

  1. Mleko podgrzej, dodaj 100 g cukru i rozdrobnione drożdże. Zaczyn odstaw na 30 minut.
  2. Żółtka z 20 jajek, 10 całych jajek, resztę cukru, wanilię i sól podgrzej do temp. 30-35 st. C.
  3. Zaczyn drożdżowy wymieszaj z masą jajeczną, dodawaj mąkę, aż ciasto nabierze gładkiej konsystencji. Na koniec wlej roztopione masło.
  4. Ciasto odstaw do wyrośnięcia na 90 minut, w międzyczasie dwukrotnie wyrabiaj je ręcznie.
  5. Wyrośnięte ciasto podziel, uformuj z niego pączki z nadzieniem różanym, układaj na stolnicy.
  6. Smaż pączki na rozgrzanym smalcu. Na koniec polej lukrem i posyp skórką pomarańczową.

Ten przepis na pączki Magdy Gessler sprawi, że z tłustego czwartku zrobisz prawdziwe święto smaku. Jego unikalność i wyjątkowy smak sprawią, że sklepowe pączki schowają się w cieniu tych przygotowanych według receptury słynnej restauratorki. Ciesz się tradycją tłustego czwartku z niepowtarzalnymi pączkami, które zachwycą każde podniebienie!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także