Zrób pączki z przepisu Magdy Gessler. Sklepowe mogą się przy nich schować

Nie ma lepszego sposobu na celebrowanie karnawału niż przygotowanie domowych pączków według autorskiego przepisu Magdy Gessler. Restauratorka, znana z wyjątkowego podejścia do kulinariów, dzieli się swoim sekretem na najsmaczniejsze pączki, które z łatwością przyćmią wszystkie inne.

Zrób pączki z przepisu Magdy Gessler. Sklepowe mogą się przy nich schowaćZrób pączki z przepisu Magdy Gessler. Sklepowe mogą się przy nich schować
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram
Marcin Michałowski

Magda Gessler jest przekonana, że kluczem do perfekcyjnych pączków jest nadzienie różane. Słodkie, bardzo aromatyczne i niezwykle smaczne. To właśnie dzięki unikalnemu nadzieniu pączki restauratorki zdobyły miano jednych z najlepszych w całej Polsce. Dlaczego właśnie róża? Magda podkreśla, że to wspomnienie z dzieciństwa oraz smak związany z Polską sprawiają, że nadzienie różane jest dla niej wyjątkowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Drożdżowe zawijaki świetnie sprawdzą się jako deser, jak i drugie śniadanie

Inspiracją były także delikatne płatki róż w Bułgarii, gdzie restauratorka przez pewien czas mieszkała. Dziś te same róże znajdują się w polskich konfiturach, które Magda dodaje do swoich pączków, nadając im niepowtarzalny smak.

Przepis na wyśmienite pączki Magdy Gessler

Składniki:

  • 2 kg mąki,
  • 300 g cukru,
  • 30 jajek,
  • 500 g masła,
  • 500 ml mleka,
  • 2 opakowania cukru waniliowego z prawdziwej wanilii,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 100 g świeżych drożdży,
  • konfitura z płatków róż lub powidła śliwkowe,
  • 2,5 kg smalcu,
  • 500 g domowego lukru,
  • 100 g kandyzowanych skórek pomarańczy.

Sposób przygotowania:

  1. Mleko podgrzej, dodaj 100 g cukru i rozdrobnione drożdże. Zaczyn odstaw na 30 minut.
  2. Żółtka z 20 jajek, 10 całych jajek, resztę cukru, wanilię i sól podgrzej do temp. 30-35 st. C.
  3. Zaczyn drożdżowy wymieszaj z masą jajeczną, dodawaj mąkę, aż ciasto nabierze gładkiej konsystencji. Na koniec wlej roztopione masło.
  4. Ciasto odstaw do wyrośnięcia na 90 minut, w międzyczasie dwukrotnie wyrabiaj je ręcznie.
  5. Wyrośnięte ciasto podziel, uformuj z niego pączki z nadzieniem różanym, układaj na stolnicy.
  6. Smaż pączki na rozgrzanym smalcu. Na koniec polej lukrem i posyp skórką pomarańczową.

Ten przepis na pączki Magdy Gessler sprawi, że z tłustego czwartku zrobisz prawdziwe święto smaku. Jego unikalność i wyjątkowy smak sprawią, że sklepowe pączki schowają się w cieniu tych przygotowanych według receptury słynnej restauratorki. Ciesz się tradycją tłustego czwartku z niepowtarzalnymi pączkami, które zachwycą każde podniebienie!

Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje