Przez cały karnawał smażę mini pączki budyniowe. W sam raz na jeden kęs

Nadszedł czas karnawałowego szaleństwa, a wraz z nim istna rozpusta, także w kuchni. Możemy już zabrać się za smażenie faworków i pączków. Poznaj przepis na słodką przekąskę, która podbije serca rodziny. Przyrządzisz ją w kilka chwil.

Mini pączki z budyniem.Mini pączki z budyniem.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Jacek Chabraszewski

Święto Trzech Króli rozpoczyna karnawał. To czas odpustu, który możemy przeznaczyć na zabawę. Ta tradycja sięga już czasów starożytnych i jest praktykowana do dziś. Z pewnością słyszałeś o paradzie karnawałowej w Rio de Janeiro, na którą to zjeżdżają się turyści z całego świata.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najszybszy makaron z piekarnika. Zrobisz go w mgnieniu oka

Karnawał w Polsce

Wróćmy na chwilę w nasze rodzime strony. W Polsce skupiamy się na przyjęciach i... serwowanych potrawach. Pączki i faworki to nieodłączny element karnawału. Ma być słodko, tłusto i rozpustnie. Przygotowanie pączków czy faworków nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, czy cukierniczych. Wystarczy kurczowo trzymać się przepisu, żeby po kilku godzinach cieszyć się ich smakiem.

Pączki przygotowuje się z ciasta drożdżowego. Po wyrośnięciu formuje się je w niewielkie bułeczki, a następnie smaży się je na głębokim, dobrze rozgrzanym tłuszczu. Dodatek niewielkiej ilości wysokoprocentowego alkoholu sprawi, że w ciasto nie wsiąknie tyle tłuszczu.

Faworki, zwane także chruścikami to niewielkie, chrupiące ciastka, które przygotowuje się z mąki pszennej z dodatkiem jaj. Ciasto smaży się na głębokim tłuszczu, podobnie jak pączki. To bardzo słodka i sycąca przekąska, którą serwuje się w trakcie karnawału.

Budyniowe mini pączki — przepis

Poznaj przepis na mini pączki z dodatkiem budyniu. W środku są idealnie wilgotne, zaś na zewnątrz chrupiące, a przy tym niezbyt tłuste. Przygotujesz je w kilka chwil — nawet jeśli nigdy wcześniej nie smażyłeś pączków. W tym przepisie nie znajdziesz drożdży, co tylko skróci czas przygotowania.

Składniki:

  • opakowanie budyniu waniliowego,
  • 2 szklanki mąki,
  • duże opakowanie jogurtu naturalnego,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżka spirytusu,
  • szklanka oleju,
  • 3 łyżki cukru pudru.

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej przez sitko. Dodaj do niej jajka, jogurt, budyń, cukier puder, proszek do pieczenia i spirytus. Całość dokładnie wymieszaj.
  2. W wysokim garnku rozgrzej olej. Temperatura nie powinna być niższa niż 170 stp. C. Kiedy olej się już nagrzeje, włóż do niego ciasto. Nakładaj je łyżeczką.
  3. W trakcie smażenia pączki urosną. Smaż je tak długo, aż staną się rumiane.
  4. Po usmażeniu posyp je cukrem pudrem. Podawaj jeszcze ciepłe.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej