PrzepisTłusty CzwartekPrzez cały karnawał smażę mini pączki budyniowe. W sam raz na jeden kęs

Przez cały karnawał smażę mini pączki budyniowe. W sam raz na jeden kęs

Nadszedł czas karnawałowego szaleństwa, a wraz z nim istna rozpusta, także w kuchni. Możemy już zabrać się za smażenie faworków i pączków. Poznaj przepis na słodką przekąskę, która podbije serca rodziny. Przyrządzisz ją w kilka chwil.

Mini pączki z budyniem.
Mini pączki z budyniem.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Jacek Chabraszewski

04.01.2024 15:47

Święto Trzech Króli rozpoczyna karnawał. To czas odpustu, który możemy przeznaczyć na zabawę. Ta tradycja sięga już czasów starożytnych i jest praktykowana do dziś. Z pewnością słyszałeś o paradzie karnawałowej w Rio de Janeiro, na którą to zjeżdżają się turyści z całego świata.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Karnawał w Polsce

Wróćmy na chwilę w nasze rodzime strony. W Polsce skupiamy się na przyjęciach i... serwowanych potrawach. Pączki i faworki to nieodłączny element karnawału. Ma być słodko, tłusto i rozpustnie. Przygotowanie pączków czy faworków nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, czy cukierniczych. Wystarczy kurczowo trzymać się przepisu, żeby po kilku godzinach cieszyć się ich smakiem.

Pączki przygotowuje się z ciasta drożdżowego. Po wyrośnięciu formuje się je w niewielkie bułeczki, a następnie smaży się je na głębokim, dobrze rozgrzanym tłuszczu. Dodatek niewielkiej ilości wysokoprocentowego alkoholu sprawi, że w ciasto nie wsiąknie tyle tłuszczu.

Faworki, zwane także chruścikami to niewielkie, chrupiące ciastka, które przygotowuje się z mąki pszennej z dodatkiem jaj. Ciasto smaży się na głębokim tłuszczu, podobnie jak pączki. To bardzo słodka i sycąca przekąska, którą serwuje się w trakcie karnawału.

Budyniowe mini pączki — przepis

Poznaj przepis na mini pączki z dodatkiem budyniu. W środku są idealnie wilgotne, zaś na zewnątrz chrupiące, a przy tym niezbyt tłuste. Przygotujesz je w kilka chwil — nawet jeśli nigdy wcześniej nie smażyłeś pączków. W tym przepisie nie znajdziesz drożdży, co tylko skróci czas przygotowania.

Składniki:

  • opakowanie budyniu waniliowego,
  • 2 szklanki mąki,
  • duże opakowanie jogurtu naturalnego,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżka spirytusu,
  • szklanka oleju,
  • 3 łyżki cukru pudru.

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej przez sitko. Dodaj do niej jajka, jogurt, budyń, cukier puder, proszek do pieczenia i spirytus. Całość dokładnie wymieszaj.
  2. W wysokim garnku rozgrzej olej. Temperatura nie powinna być niższa niż 170 stp. C. Kiedy olej się już nagrzeje, włóż do niego ciasto. Nakładaj je łyżeczką.
  3. W trakcie smażenia pączki urosną. Smaż je tak długo, aż staną się rumiane.
  4. Po usmażeniu posyp je cukrem pudrem. Podawaj jeszcze ciepłe.
Wybrane dla Ciebie