Przez cały karnawał smażę mini pączki budyniowe. W sam raz na jeden kęs
Nadszedł czas karnawałowego szaleństwa, a wraz z nim istna rozpusta, także w kuchni. Możemy już zabrać się za smażenie faworków i pączków. Poznaj przepis na słodką przekąskę, która podbije serca rodziny. Przyrządzisz ją w kilka chwil.
04.01.2024 15:47
Święto Trzech Króli rozpoczyna karnawał. To czas odpustu, który możemy przeznaczyć na zabawę. Ta tradycja sięga już czasów starożytnych i jest praktykowana do dziś. Z pewnością słyszałeś o paradzie karnawałowej w Rio de Janeiro, na którą to zjeżdżają się turyści z całego świata.
Zobacz także
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Karnawał w Polsce
Wróćmy na chwilę w nasze rodzime strony. W Polsce skupiamy się na przyjęciach i... serwowanych potrawach. Pączki i faworki to nieodłączny element karnawału. Ma być słodko, tłusto i rozpustnie. Przygotowanie pączków czy faworków nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, czy cukierniczych. Wystarczy kurczowo trzymać się przepisu, żeby po kilku godzinach cieszyć się ich smakiem.
Pączki przygotowuje się z ciasta drożdżowego. Po wyrośnięciu formuje się je w niewielkie bułeczki, a następnie smaży się je na głębokim, dobrze rozgrzanym tłuszczu. Dodatek niewielkiej ilości wysokoprocentowego alkoholu sprawi, że w ciasto nie wsiąknie tyle tłuszczu.
Faworki, zwane także chruścikami to niewielkie, chrupiące ciastka, które przygotowuje się z mąki pszennej z dodatkiem jaj. Ciasto smaży się na głębokim tłuszczu, podobnie jak pączki. To bardzo słodka i sycąca przekąska, którą serwuje się w trakcie karnawału.
Budyniowe mini pączki — przepis
Poznaj przepis na mini pączki z dodatkiem budyniu. W środku są idealnie wilgotne, zaś na zewnątrz chrupiące, a przy tym niezbyt tłuste. Przygotujesz je w kilka chwil — nawet jeśli nigdy wcześniej nie smażyłeś pączków. W tym przepisie nie znajdziesz drożdży, co tylko skróci czas przygotowania.
Składniki:
- opakowanie budyniu waniliowego,
- 2 szklanki mąki,
- duże opakowanie jogurtu naturalnego,
- 3 jajka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- łyżka spirytusu,
- szklanka oleju,
- 3 łyżki cukru pudru.
Przygotowanie:
- Mąkę przesiej przez sitko. Dodaj do niej jajka, jogurt, budyń, cukier puder, proszek do pieczenia i spirytus. Całość dokładnie wymieszaj.
- W wysokim garnku rozgrzej olej. Temperatura nie powinna być niższa niż 170 stp. C. Kiedy olej się już nagrzeje, włóż do niego ciasto. Nakładaj je łyżeczką.
- W trakcie smażenia pączki urosną. Smaż je tak długo, aż staną się rumiane.
- Po usmażeniu posyp je cukrem pudrem. Podawaj jeszcze ciepłe.