Wyglądają jak pączki, a to racuchy. Ciasto pięknie rośnie i jest puszyste
Drożdżowe i puszyste racuchy to przepis na obiad, który przypomni czasy dzieciństwa. Są proste w przygotowaniu i tanie, a po placuszki zawsze wyciągają ręce wszyscy domownicy.
Racuchy drożdżowe oprószone cukrem pudrem śmiało mogą zastąpić pączki na podwieczorek lub zamienić się w słodki obiad. Do ciasta można również dorzucić kawałki jabłek, które dodadzą słodkości całemu daniu. Można je przygotować z dowolnego rodzaju mąki, ale najlepiej smakują z mąki pszennej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasteczka biszkoptowe z mascarpone i dżemem truskawkowym. Są dziecinnie proste
Drożdżowe racuchy
Chociaż przygotowuje się je bardzo szybko, to trzeba na nie trochę poczekać ze względu na ciasto drożdżowe. Tradycyjnie racuchy drożdżowe podaje się z cukrem pudrem, ale można je również podawać z dżemem, owocami lub innymi dodatkami.
Składniki:
- 1/2 kg mąki,
- 1/2 l ciepłego mleka,
- 1 opakowanie drożdży instant (8 g),
- 1 łyżka domowego cukru waniliowego,
- 1 jajko.
Sposób przygotowania:
- Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier i drożdże i całość wymieszaj.
- Do suchych składników wlej ciepłe mleko. W miseczce roztrzep jajko i dodaj do masy.
- Wyrób gładkie ciast i odstaw je na godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej ok. 1-centymetrową warstwę oleju i smaż z obu stron porcje ciasta, aż się zarumieni.
- Racuchy odsączy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i oprósz cukrem pudrem.
Do wyrośniętego ciasta możesz dorzucić również kawałki jabłek. Racuchy można również podawać z dżemem, czekoladą, miodem lub masłem orzechowym. Ja najbardziej lubię po prostu z cukrem pudrem - smakują jak najlepszy podwieczorek z rąk babci. Ciasto na racuchy można przygotować dzień wcześniej i trzymać w lodówce, a rano jedynie usmażyć puszyste placuszki. Smacznego!