Wyglądają jak pączki, a to racuchy. Ciasto pięknie rośnie i jest puszyste
Drożdżowe i puszyste racuchy to przepis na obiad, który przypomni czasy dzieciństwa. Są proste w przygotowaniu i tanie, a po placuszki zawsze wyciągają ręce wszyscy domownicy.
22.11.2023 | aktual.: 22.11.2023 13:22
Racuchy drożdżowe oprószone cukrem pudrem śmiało mogą zastąpić pączki na podwieczorek lub zamienić się w słodki obiad. Do ciasta można również dorzucić kawałki jabłek, które dodadzą słodkości całemu daniu. Można je przygotować z dowolnego rodzaju mąki, ale najlepiej smakują z mąki pszennej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Drożdżowe racuchy
Chociaż przygotowuje się je bardzo szybko, to trzeba na nie trochę poczekać ze względu na ciasto drożdżowe. Tradycyjnie racuchy drożdżowe podaje się z cukrem pudrem, ale można je również podawać z dżemem, owocami lub innymi dodatkami.
Składniki:
- 1/2 kg mąki,
- 1/2 l ciepłego mleka,
- 1 opakowanie drożdży instant (8 g),
- 1 łyżka domowego cukru waniliowego,
- 1 jajko.
Sposób przygotowania:
- Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier i drożdże i całość wymieszaj.
- Do suchych składników wlej ciepłe mleko. W miseczce roztrzep jajko i dodaj do masy.
- Wyrób gładkie ciast i odstaw je na godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej ok. 1-centymetrową warstwę oleju i smaż z obu stron porcje ciasta, aż się zarumieni.
- Racuchy odsączy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i oprósz cukrem pudrem.
Do wyrośniętego ciasta możesz dorzucić również kawałki jabłek. Racuchy można również podawać z dżemem, czekoladą, miodem lub masłem orzechowym. Ja najbardziej lubię po prostu z cukrem pudrem - smakują jak najlepszy podwieczorek z rąk babci. Ciasto na racuchy można przygotować dzień wcześniej i trzymać w lodówce, a rano jedynie usmażyć puszyste placuszki. Smacznego!