PrzepisTani obiadWyglądają jak pączki, a to racuchy. Ciasto pięknie rośnie i jest puszyste

Wyglądają jak pączki, a to racuchy. Ciasto pięknie rośnie i jest puszyste

Drożdżowe i puszyste racuchy to przepis na obiad, który przypomni czasy dzieciństwa. Są proste w przygotowaniu i tanie, a po placuszki zawsze wyciągają ręce wszyscy domownicy.

Racuchy drożdżowe - Pyszności
Racuchy drożdżowe - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Racuchy drożdżowe oprószone cukrem pudrem śmiało mogą zastąpić pączki na podwieczorek lub zamienić się w słodki obiad. Do ciasta można również dorzucić kawałki jabłek, które dodadzą słodkości całemu daniu. Można je przygotować z dowolnego rodzaju mąki, ale najlepiej smakują z mąki pszennej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

WIDEO

Ciasteczka biszkoptowe z mascarpone i dżemem truskawkowym. Są dziecinnie proste

Drożdżowe racuchy

Chociaż przygotowuje się je bardzo szybko, to trzeba na nie trochę poczekać ze względu na ciasto drożdżowe. Tradycyjnie racuchy drożdżowe podaje się z cukrem pudrem, ale można je również podawać z dżemem, owocami lub innymi dodatkami.

Racuchy drożdżowe - Pyszności
Racuchy drożdżowe - Pyszności© Canva | peredniankina

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier i drożdże i całość wymieszaj.
  2. Do suchych składników wlej ciepłe mleko. W miseczce roztrzep jajko i dodaj do masy.
  3. Wyrób gładkie ciast i odstaw je na godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
  4. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wymieszaj.
  5. Na patelni rozgrzej ok. 1-centymetrową warstwę oleju i smaż z obu stron porcje ciasta, aż się zarumieni.
  6. Racuchy odsączy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i oprósz cukrem pudrem.

Do wyrośniętego ciasta możesz dorzucić również kawałki jabłek. Racuchy można również podawać z dżemem, czekoladą, miodem lub masłem orzechowym. Ja najbardziej lubię po prostu z cukrem pudrem - smakują jak najlepszy podwieczorek z rąk babci. Ciasto na racuchy można przygotować dzień wcześniej i trzymać w lodówce, a rano jedynie usmażyć puszyste placuszki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie