Wyglądają jak pączki, a to racuchy. Ciasto pięknie rośnie i jest puszyste

Drożdżowe i puszyste racuchy to przepis na obiad, który przypomni czasy dzieciństwa. Są proste w przygotowaniu i tanie, a po placuszki zawsze wyciągają ręce wszyscy domownicy.

Racuchy drożdżowe - PysznościRacuchy drożdżowe - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Racuchy drożdżowe oprószone cukrem pudrem śmiało mogą zastąpić pączki na podwieczorek lub zamienić się w słodki obiad. Do ciasta można również dorzucić kawałki jabłek, które dodadzą słodkości całemu daniu. Można je przygotować z dowolnego rodzaju mąki, ale najlepiej smakują z mąki pszennej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Te roladki nie dość, że świetnie smakują, to jeszcze fajnie się prezentują. Idealne na imprezową przekąskę

Drożdżowe racuchy

Chociaż przygotowuje się je bardzo szybko, to trzeba na nie trochę poczekać ze względu na ciasto drożdżowe. Tradycyjnie racuchy drożdżowe podaje się z cukrem pudrem, ale można je również podawać z dżemem, owocami lub innymi dodatkami.

Racuchy drożdżowe - Pyszności
Racuchy drożdżowe - Pyszności © Canva | peredniankina

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier i drożdże i całość wymieszaj.
  2. Do suchych składników wlej ciepłe mleko. W miseczce roztrzep jajko i dodaj do masy.
  3. Wyrób gładkie ciast i odstaw je na godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
  4. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wymieszaj.
  5. Na patelni rozgrzej ok. 1-centymetrową warstwę oleju i smaż z obu stron porcje ciasta, aż się zarumieni.
  6. Racuchy odsączy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i oprósz cukrem pudrem.

Do wyrośniętego ciasta możesz dorzucić również kawałki jabłek. Racuchy można również podawać z dżemem, czekoladą, miodem lub masłem orzechowym. Ja najbardziej lubię po prostu z cukrem pudrem - smakują jak najlepszy podwieczorek z rąk babci. Ciasto na racuchy można przygotować dzień wcześniej i trzymać w lodówce, a rano jedynie usmażyć puszyste placuszki. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej