Przepis na placuszki kalarepowe. Daria Ładocha dodaje składnik, który bardzo podkręca smak
Daria Ładocha od ponad roku jest gospodynią "Doradcy smaku". Dziennikarka regularnie gości też w kąciku kulinarnym "DDTVN". Niedawno w jej kuchni prym wiodły białe, sezonowe warzywa. Jednym z przepisów, jakie zaprezentowała Ładocha były placuszki kalarepowe. Zaserwowała je z sosem i sałatką, który wspaniale pokręcają smak tego wiosennego dania.
05.05.2023 | aktual.: 05.05.2023 09:05
Oczywiście najzdrowsza i najsmaczniejsza jest kalarepa jedzona na surowo. To nieco niedoceniane warzywo ma liczne właściwości zdrowotne.Wspiera profilaktykę chorób nowotworowych, działa grzybobójczo i bakteriobójczo. Wspomaga też funkcjonowanie wzroku (dzięki zawartości luteiny) i oczyszcza organizm z toksyn.
Wiele osób lubi chrupać kalarepę, jak marchewkę bez zbędnych dodatków. Jednak można ją też wykorzystać do przygotowania wyśmienitych surówek i sałatek, łącząc z innymi warzywami i ziołami. Świetna jest również na ciepło. Dziś proponujemy przepis na placuszki kalarepowe serwowane z wytrawnym sosem i wiosenną sałatką.
Placuszki kalarepowe Darii Ładochy - przepis
Składniki:
- 2 kalarepy obrane ze skórki i starte na tarce
- duże jajko
- 1/2 szklanki mąki
- łyżeczka soli
- 1/2 szklanki mielonych migdałów
- otarta skórka z jednej cytryny
- szczypta oregano
- 2 łyżki płatków owsianych
- olej kokosowy do smażenia
Składniki na biały sos:
- 200 ml jogurtu naturalnego
- łyżka posiekanej mięty
- łyżeczka posiekanego koperku
- sok z cytryny
- łyżeczka miodu
- sól i pieprz
- łyżka musztardy francuskiej
Składniki na sałatkę:
- garść rukoli
- ogórek zielony
- garść liści szpinaku
- mini kulki mozzarelli
- łyżeczka miodu
- garść orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
- Jak zrobić placuszki kalarepowe? Odciśnij w rękach płyn powstały z tartej kalarepy - to ważny proces, więc dodatkowo owiń kalarepę w ręcznik papierowy, by odsączyć jego resztki.
- Połącz kalarepę z jajkiem, mąką, migdałami, skórką z cytryny, płatkami migdałowymi oraz przyprawami.
- Rozgrzej olej kokosowy i smaż niewielkie placuszki na złoty kolor z obu stron przez około 3 minuty. Następnie odsącz je na ręczniku papierowym.
- Podawaj z sosem ziołowym. By, go przygotować, połącz wszystkie składniki sosu w miseczce. Sos podawaj w towarzystwie sałaty.
Masz ochotę na lekkie danie? Przygotuj szparagi w szynce parmeńskiej.