PrzepisPrzepis na placuszki kalarepowe. Daria Ładocha dodaje składnik, który bardzo podkręca smak

Przepis na placuszki kalarepowe. Daria Ładocha dodaje składnik, który bardzo podkręca smak

Daria Ładocha od ponad roku jest gospodynią "Doradcy smaku". Dziennikarka regularnie gości też w kąciku kulinarnym "DDTVN". Niedawno w jej kuchni prym wiodły białe, sezonowe warzywa. Jednym z przepisów, jakie zaprezentowała Ładocha były placuszki kalarepowe. Zaserwowała je z sosem i sałatką,  który wspaniale pokręcają smak tego wiosennego dania.

Pyszności - Fot. Adobe Stock/Facebook
Pyszności - Fot. Adobe Stock/Facebook
Joanna Bogiel-Jażdżyk

05.05.2023 | aktual.: 05.05.2023 09:05

Oczywiście najzdrowsza i najsmaczniejsza jest kalarepa jedzona na surowo. To nieco niedoceniane warzywo ma liczne właściwości zdrowotne.Wspiera profilaktykę chorób nowotworowych, działa grzybobójczo i bakteriobójczo. Wspomaga też funkcjonowanie wzroku (dzięki zawartości luteiny) i oczyszcza organizm z toksyn.

Kalarepa - Pyszności; źródło: A
Kalarepa - Pyszności; źródło: A

Wiele osób lubi chrupać kalarepę, jak marchewkę bez zbędnych dodatków. Jednak można ją też wykorzystać do przygotowania wyśmienitych surówek i sałatek, łącząc z innymi warzywami i ziołami. Świetna jest również na ciepło. Dziś proponujemy przepis na placuszki kalarepowe serwowane z wytrawnym sosem i wiosenną sałatką.

Placuszki kalarepowe Darii Ładochy - Pyszności; źródło: Canva
Placuszki kalarepowe Darii Ładochy - Pyszności; źródło: Canva

Placuszki kalarepowe Darii Ładochy - przepis

Składniki:

  • 2 kalarepy obrane ze skórki i starte na tarce
  • duże jajko
  • 1/2 szklanki mąki
  • łyżeczka soli
  • 1/2 szklanki mielonych migdałów
  • otarta skórka z jednej cytryny
  • szczypta oregano
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • olej kokosowy do smażenia

Składniki na biały sos:

  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • łyżka posiekanej mięty
  • łyżeczka posiekanego koperku
  • sok z cytryny
  • łyżeczka miodu
  • sól i pieprz
  • łyżka musztardy francuskiej

Składniki na sałatkę:

  • garść rukoli
  • ogórek zielony
  • garść liści szpinaku
  • mini kulki mozzarelli
  • łyżeczka miodu
  • garść orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

  1. Jak zrobić placuszki kalarepowe? Odciśnij w rękach płyn powstały z tartej kalarepy - to ważny proces, więc dodatkowo owiń kalarepę w ręcznik papierowy, by odsączyć jego resztki.
  2. Połącz kalarepę z jajkiem, mąką, migdałami, skórką z cytryny, płatkami migdałowymi oraz przyprawami.
  3. Rozgrzej olej kokosowy i smaż niewielkie placuszki na złoty kolor z obu stron przez około 3 minuty. Następnie odsącz je na ręczniku papierowym.
  4. Podawaj z sosem ziołowym. By, go przygotować, połącz wszystkie składniki sosu w miseczce. Sos podawaj w towarzystwie sałaty.

Masz ochotę na lekkie danie? Przygotuj szparagi w szynce parmeńskiej.

Wybrane dla Ciebie