Genialny sposób na placki ziemniaczane. Gdy spróbujesz, już nie wrócisz do tarki

Placki ziemniaczane z wyciskarki wolnoobrotowej to prosty patent na błyskawiczny obiad. Bez długiego ścierania i bałaganu w kuchni.

ObrazekPyszności - Fot. Pixabay
Ewa

Wyciskarka wolnoobrotowa cieszy się coraz większą popularnością w polskich domach. Okazuje się, że można wykorzystać ją w nieco inny sposób, tworząc prosty i smaczny obiad. Dobre placki ziemniaczane to znak rozpoznawczy każdego kucharza i każdej gospodyni domowej. Chociaż sposobów na ich przygotowanie, doprawienie i serwowanie jest naprawdę sporo, to problem jest jeden: ścieranie ziemniaków. Jest jednak prosty trik na to, by pożegnać się tym kłopotem raz na zawsze.

Placki ziemniaczane z wyciskarki wolnoobrotowej

Jeśli lubisz placki ziemniaczane, ale nie chcesz trudzić się tarciem surowych ziemniaków, możesz skorzystać z wyciskarki. Wystarczy przepuścić przez nią surowe ziemniaki, aby uzyskać pulchną masę na placki, a następnie dodać jajko, sól, pieprz i część soku z wyciskarki, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Jeśli zwykle dodajesz do swoich placków cebulę i czosnek, możesz również przepuścić te składniki przez wyciskarkę.

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 mała cebula
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i przeciśnij przez wyciskarkę.
  2. Do suchej części dodaj połowę wyciśniętego z ziemniaka płynu.
  3. Wbij jajka, dodaj mąkę oraz przyprawy i dokładnie wymieszaj.

Z czym podawać placki ziemniaczane?

Placki ziemniaczane to danie, które można podawać na wiele sposobów. Świetnie smakują ze śmietaną i cukrem lub musem jabłkowym. Klasycznym wydaniem są placki po węgiersku, czyli z mięsnym gulaszem. W eleganckim wydaniu możesz podać je z kleksem śmietany i kawiorem lub wędzonym łososiem. Opcji jest naprawdę dużo i z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie.

Placki ziemniaczane z wyciskarki- Pysznośc, źródło: Canva
Placki ziemniaczane z wyciskarki- Pysznośc, źródło: Canva

Falafelki z wyciskarki

W wyciskarce przygotujesz również pyszne falafele. Aby przygotować wegetariańskie kotleciki falafel, należy zmielić na drobno namoczoną wcześniej ciecierzycę. Można to zrobić przy użyciu wyciskarki. Należy namoczyć ciecierzycę na noc, a następnie ją odsączyć i przepuścić przez wyciskarkę. Następnie należy wymieszać pulpę z sokiem i dalej doprawiać w tradycyjny sposób, aby utworzyć małe kotleciki do smażenia. Postaw na orientalne przyprawy, jak kolendra, kumin, gałka muszkatołowa lub curry. Falafele przygotowane w ten sposób będą miały idealną konsystencję.

Przepis na placki ziemniaczane z gulaszem znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości