Genialny sposób na placki ziemniaczane. Gdy spróbujesz, już nie wrócisz do tarki

Placki ziemniaczane z wyciskarki wolnoobrotowej to prosty patent na błyskawiczny obiad. Bez długiego ścierania i bałaganu w kuchni.

ObrazekPyszności - Fot. Pixabay
Ewa

Wyciskarka wolnoobrotowa cieszy się coraz większą popularnością w polskich domach. Okazuje się, że można wykorzystać ją w nieco inny sposób, tworząc prosty i smaczny obiad. Dobre placki ziemniaczane to znak rozpoznawczy każdego kucharza i każdej gospodyni domowej. Chociaż sposobów na ich przygotowanie, doprawienie i serwowanie jest naprawdę sporo, to problem jest jeden: ścieranie ziemniaków. Jest jednak prosty trik na to, by pożegnać się tym kłopotem raz na zawsze.

Placki ziemniaczane z wyciskarki wolnoobrotowej

Jeśli lubisz placki ziemniaczane, ale nie chcesz trudzić się tarciem surowych ziemniaków, możesz skorzystać z wyciskarki. Wystarczy przepuścić przez nią surowe ziemniaki, aby uzyskać pulchną masę na placki, a następnie dodać jajko, sól, pieprz i część soku z wyciskarki, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Jeśli zwykle dodajesz do swoich placków cebulę i czosnek, możesz również przepuścić te składniki przez wyciskarkę.

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 mała cebula
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i przeciśnij przez wyciskarkę.
  2. Do suchej części dodaj połowę wyciśniętego z ziemniaka płynu.
  3. Wbij jajka, dodaj mąkę oraz przyprawy i dokładnie wymieszaj.

Z czym podawać placki ziemniaczane?

Placki ziemniaczane to danie, które można podawać na wiele sposobów. Świetnie smakują ze śmietaną i cukrem lub musem jabłkowym. Klasycznym wydaniem są placki po węgiersku, czyli z mięsnym gulaszem. W eleganckim wydaniu możesz podać je z kleksem śmietany i kawiorem lub wędzonym łososiem. Opcji jest naprawdę dużo i z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie.

Placki ziemniaczane z wyciskarki- Pysznośc, źródło: Canva
Placki ziemniaczane z wyciskarki- Pysznośc, źródło: Canva

Falafelki z wyciskarki

W wyciskarce przygotujesz również pyszne falafele. Aby przygotować wegetariańskie kotleciki falafel, należy zmielić na drobno namoczoną wcześniej ciecierzycę. Można to zrobić przy użyciu wyciskarki. Należy namoczyć ciecierzycę na noc, a następnie ją odsączyć i przepuścić przez wyciskarkę. Następnie należy wymieszać pulpę z sokiem i dalej doprawiać w tradycyjny sposób, aby utworzyć małe kotleciki do smażenia. Postaw na orientalne przyprawy, jak kolendra, kumin, gałka muszkatołowa lub curry. Falafele przygotowane w ten sposób będą miały idealną konsystencję.

Przepis na placki ziemniaczane z gulaszem znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥