Rewolucyjne placki ziemniaczane bez ścierania i bez smażenia. Lepszych nigdy nie jadłeś

Rewolucyjny przepis na placki ziemniaczane bez uciążliwego ścierania i długiego smażenia. Ten obiad praktycznie robi się sam.

Placki ziemniaczane- Pyszności/ źródło: CanvaPlacki ziemniaczane- Pyszności/ źródło: Canva
Ewa

Proste i szybkie placki z ziemniaków bez ścierania i smażenia odmienią twoje gotowanie. Raz na zawsze pożegnasz się z długim czasem przygotowania uwielbianego przysmaku. Nie musisz ich nawet obierać przed przygotowaniem. Idealny przepis na obiad dla zabieganych.

Błyskawiczne placki

Placki z tartych, surowych to jedno z najbardziej popularnych i lubianych dań kuchni polskiej. Ich smak i aromat kojarzą się z domowymi obiadami i rodziną przy stole. Choć tradycyjnie placki ziemniaczane przygotowuje się poprzez starcie ziemniaków na tarce i usmażenie na patelni, istnieją również inne sposoby ich przyrządzenia. W tradycyjnym wydaniu przygotowanie takiego obiadu jest dość czasochłonne i wymaga długiego stania przy patelni z rozgrzanym olejem. Czas jednak na pewną zmianę, która sprawi, że pokochasz placki na nowo.

Placki ziemniaczane bez ścierania i smażenia

Składniki:

  • średniej wielkości ziemniaki
  • sól i pieprz
  • ulubione przyprawy

Sposób przygotowania:

Ziemniaki dokładnie wyszoruj i ugotuj do miękkości. Jeśli skórka jest gruba, możesz je wcześniej obrać. Po ugotowaniu odcedź je i odstaw na chwilę, aby nieco przestygły. Gdy nie będą już gorące, ale wciąż pozostaną ciepłe, wyciągnij je z garnka i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przy pomocy widelca lub szklanki rozgnieć ziemniaki tak, aby stworzyły niezbyt cienkie placki. Dopraw je solą, pieprzem oraz ulubionymi przyprawami. Świetnie sprawdzi się tutaj papryka w różnych odsłonach (słodka, ostra, wędzona), zioła prowansalskie czy nawet odrobina curry. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 20 minut, aż staną się chrupiące.

Placki ziemniaczane- Pyszności/ źródło: Canva
Placki ziemniaczane- Pyszności/ źródło: Canva

Gotowe placki podaj z ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się wszelkie sosy i dipy lub kwaśna śmietana. Całość możesz posypać dodatkowo szczypiorkiem lub natką pietruszki, aby przemycić nieco witamin.

Smacznego!

Przepis na pyszne roladki Big Mac w serowym cieście znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości