PrzepisRewolucyjne placki ziemniaczane bez ścierania i bez smażenia. Lepszych nigdy nie jadłeś

Rewolucyjne placki ziemniaczane bez ścierania i bez smażenia. Lepszych nigdy nie jadłeś

Placki ziemniaczane- Pyszności/ źródło: Canva
Placki ziemniaczane- Pyszności/ źródło: Canva
Ewa

18.03.2023 07:13

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Rewolucyjny przepis na placki ziemniaczane bez uciążliwego ścierania i długiego smażenia. Ten obiad praktycznie robi się sam.

Proste i szybkie placki z ziemniaków bez ścierania i smażenia odmienią twoje gotowanie. Raz na zawsze pożegnasz się z długim czasem przygotowania uwielbianego przysmaku. Nie musisz ich nawet obierać przed przygotowaniem. Idealny przepis na obiad dla zabieganych.

Błyskawiczne placki

Placki z tartych, surowych to jedno z najbardziej popularnych i lubianych dań kuchni polskiej. Ich smak i aromat kojarzą się z domowymi obiadami i rodziną przy stole. Choć tradycyjnie placki ziemniaczane przygotowuje się poprzez starcie ziemniaków na tarce i usmażenie na patelni, istnieją również inne sposoby ich przyrządzenia. W tradycyjnym wydaniu przygotowanie takiego obiadu jest dość czasochłonne i wymaga długiego stania przy patelni z rozgrzanym olejem. Czas jednak na pewną zmianę, która sprawi, że pokochasz placki na nowo.

Placki ziemniaczane bez ścierania i smażenia

Składniki:

  • średniej wielkości ziemniaki
  • sól i pieprz
  • ulubione przyprawy

Sposób przygotowania:

Ziemniaki dokładnie wyszoruj i ugotuj do miękkości. Jeśli skórka jest gruba, możesz je wcześniej obrać. Po ugotowaniu odcedź je i odstaw na chwilę, aby nieco przestygły. Gdy nie będą już gorące, ale wciąż pozostaną ciepłe, wyciągnij je z garnka i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przy pomocy widelca lub szklanki rozgnieć ziemniaki tak, aby stworzyły niezbyt cienkie placki. Dopraw je solą, pieprzem oraz ulubionymi przyprawami. Świetnie sprawdzi się tutaj papryka w różnych odsłonach (słodka, ostra, wędzona), zioła prowansalskie czy nawet odrobina curry. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 20 minut, aż staną się chrupiące.

Placki ziemniaczane- Pyszności/ źródło: Canva
Placki ziemniaczane- Pyszności/ źródło: Canva

Gotowe placki podaj z ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się wszelkie sosy i dipy lub kwaśna śmietana. Całość możesz posypać dodatkowo szczypiorkiem lub natką pietruszki, aby przemycić nieco witamin.

Smacznego!

Przepis na pyszne roladki Big Mac w serowym cieście znajdziesz na naszym kanale YouTube