Rewolucyjne placki ziemniaczane bez ścierania i bez smażenia. Lepszych nigdy nie jadłeś

Rewolucyjny przepis na placki ziemniaczane bez uciążliwego ścierania i długiego smażenia. Ten obiad praktycznie robi się sam.

Placki ziemniaczane- Pyszności/ źródło: CanvaPlacki ziemniaczane- Pyszności/ źródło: Canva
Ewa

Proste i szybkie placki z ziemniaków bez ścierania i smażenia odmienią twoje gotowanie. Raz na zawsze pożegnasz się z długim czasem przygotowania uwielbianego przysmaku. Nie musisz ich nawet obierać przed przygotowaniem. Idealny przepis na obiad dla zabieganych.

Błyskawiczne placki

Placki z tartych, surowych to jedno z najbardziej popularnych i lubianych dań kuchni polskiej. Ich smak i aromat kojarzą się z domowymi obiadami i rodziną przy stole. Choć tradycyjnie placki ziemniaczane przygotowuje się poprzez starcie ziemniaków na tarce i usmażenie na patelni, istnieją również inne sposoby ich przyrządzenia. W tradycyjnym wydaniu przygotowanie takiego obiadu jest dość czasochłonne i wymaga długiego stania przy patelni z rozgrzanym olejem. Czas jednak na pewną zmianę, która sprawi, że pokochasz placki na nowo.

Placki ziemniaczane bez ścierania i smażenia

Składniki:

  • średniej wielkości ziemniaki
  • sól i pieprz
  • ulubione przyprawy

Sposób przygotowania:

Ziemniaki dokładnie wyszoruj i ugotuj do miękkości. Jeśli skórka jest gruba, możesz je wcześniej obrać. Po ugotowaniu odcedź je i odstaw na chwilę, aby nieco przestygły. Gdy nie będą już gorące, ale wciąż pozostaną ciepłe, wyciągnij je z garnka i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przy pomocy widelca lub szklanki rozgnieć ziemniaki tak, aby stworzyły niezbyt cienkie placki. Dopraw je solą, pieprzem oraz ulubionymi przyprawami. Świetnie sprawdzi się tutaj papryka w różnych odsłonach (słodka, ostra, wędzona), zioła prowansalskie czy nawet odrobina curry. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 20 minut, aż staną się chrupiące.

Placki ziemniaczane- Pyszności/ źródło: Canva
Placki ziemniaczane- Pyszności/ źródło: Canva

Gotowe placki podaj z ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się wszelkie sosy i dipy lub kwaśna śmietana. Całość możesz posypać dodatkowo szczypiorkiem lub natką pietruszki, aby przemycić nieco witamin.

Smacznego!

Przepis na pyszne roladki Big Mac w serowym cieście znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione