Kiedy mam ochotę na coś słodkiego do kawy, robię szybkie ciasto. Wypełnia zapachem cały dom

Połączenie puszystego, miękkiego ciasta ze słodkimi gruszkami to mój sprawdzony patent na jesienny deser. Piekę to ciasto za każdym razem, gdy mam ochotę na coś słodkiego, ale nie chcę spędzać dużo czasu na przygotowaniach.

Ciasto z gruszkami - PysznościCiasto z gruszkami - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Qwart
Ewa Malinowska

Gruszki to jedne z moich ulubionych owoców. Jesienią i zimą obowiązkowo znajduą się w mojej kuchni i wpadają do owsianek, naleśników, pieczonych mięs czy też ciast. W szczególności uwielbiam te ostatnie - upieczona gruszka jest miękka, słodka i po prostu przepyszna. Uwielbiam ten przepis za jego prostotę, bo już po godzinie na stole ląduje ciepłe i świeże ciasto.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czy z ziemniaka można zrobić harmonijkę? Oczywiście, że tak i do tego z niespodzianką w środku!

Proste ciasto z gruszkami

Nie tylko proste ze względu na sposób przygotowania, ale również przez składniki. Dostaniesz je w większości sklepów, a i pewnie masz je też na co dzień w swoim domu. Gdy piekę to ciasto, znika w ciągu jednego dnia - moi bliscy wprost za nim przepadają!

Ciasto z gruszkami - Pyszności
Ciasto z gruszkami - Pyszności © Canva | Yuliya Kirillowa

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 150 g cukru,
  • 4 jajka,
  • 4 gruszki,
  • 4 łyżki migdałów w płatkach,
  • 2 łyżki cynamonu,
  • 1 łyżka cukru wanilinowego,
  • 1 szklanka kefiru,
  • 120 ml oleju roślinnego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • cukier puder.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsypuję suche składniki: mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy i cynamon. Mieszam.
  2. Do drugiej miski wbijam jajka, wlewam kefir, olej i mieszam, aż składniki się połączą.
  3. Gruszki obieram ze skórki i kroję w średniej wielkości kostkę.
  4. Łączę suche składniki z mokrymi, dorzucając połowę pokrojonych gruszek.
  5. Masę wlewam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Na wierzchu rozsypuję pozostałe gruszki.
  6. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez 45 minut.

Upieczone i wystudzone ciasto oprószam cukrem pudrem. Jest idealnie miękkie, puszyste i słodkie, uwielbiam zabierać porcję tego deseru do pracy na drugie śniadanie. Zamiast gruszek sięgam też czasem po jabłka lub łączę te dwa owoce ze sobą. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy