Kiedy mam ochotę na coś słodkiego do kawy, robię szybkie ciasto. Wypełnia zapachem cały dom

Połączenie puszystego, miękkiego ciasta ze słodkimi gruszkami to mój sprawdzony patent na jesienny deser. Piekę to ciasto za każdym razem, gdy mam ochotę na coś słodkiego, ale nie chcę spędzać dużo czasu na przygotowaniach.

Ciasto z gruszkami - PysznościCiasto z gruszkami - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Qwart
Ewa Malinowska

Gruszki to jedne z moich ulubionych owoców. Jesienią i zimą obowiązkowo znajduą się w mojej kuchni i wpadają do owsianek, naleśników, pieczonych mięs czy też ciast. W szczególności uwielbiam te ostatnie - upieczona gruszka jest miękka, słodka i po prostu przepyszna. Uwielbiam ten przepis za jego prostotę, bo już po godzinie na stole ląduje ciepłe i świeże ciasto.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czy z ziemniaka można zrobić harmonijkę? Oczywiście, że tak i do tego z niespodzianką w środku!

Proste ciasto z gruszkami

Nie tylko proste ze względu na sposób przygotowania, ale również przez składniki. Dostaniesz je w większości sklepów, a i pewnie masz je też na co dzień w swoim domu. Gdy piekę to ciasto, znika w ciągu jednego dnia - moi bliscy wprost za nim przepadają!

Ciasto z gruszkami - Pyszności
Ciasto z gruszkami - Pyszności © Canva | Yuliya Kirillowa

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 150 g cukru,
  • 4 jajka,
  • 4 gruszki,
  • 4 łyżki migdałów w płatkach,
  • 2 łyżki cynamonu,
  • 1 łyżka cukru wanilinowego,
  • 1 szklanka kefiru,
  • 120 ml oleju roślinnego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • cukier puder.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsypuję suche składniki: mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy i cynamon. Mieszam.
  2. Do drugiej miski wbijam jajka, wlewam kefir, olej i mieszam, aż składniki się połączą.
  3. Gruszki obieram ze skórki i kroję w średniej wielkości kostkę.
  4. Łączę suche składniki z mokrymi, dorzucając połowę pokrojonych gruszek.
  5. Masę wlewam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Na wierzchu rozsypuję pozostałe gruszki.
  6. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez 45 minut.

Upieczone i wystudzone ciasto oprószam cukrem pudrem. Jest idealnie miękkie, puszyste i słodkie, uwielbiam zabierać porcję tego deseru do pracy na drugie śniadanie. Zamiast gruszek sięgam też czasem po jabłka lub łączę te dwa owoce ze sobą. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Nigdy wcześniej nie słyszałam o tej rybie i żałuję. Prawie nie ma ości, jest bardzo zdrowa i soczysta
Nigdy wcześniej nie słyszałam o tej rybie i żałuję. Prawie nie ma ości, jest bardzo zdrowa i soczysta
Ma dużo białka i żelaza, a my rzadko po nią sięgamy. Polecana zwłaszcza seniorom
Ma dużo białka i żelaza, a my rzadko po nią sięgamy. Polecana zwłaszcza seniorom
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne