Kiedy mam ochotę na coś słodkiego do kawy, robię szybkie ciasto. Wypełnia zapachem cały dom

Połączenie puszystego, miękkiego ciasta ze słodkimi gruszkami to mój sprawdzony patent na jesienny deser. Piekę to ciasto za każdym razem, gdy mam ochotę na coś słodkiego, ale nie chcę spędzać dużo czasu na przygotowaniach.

Ciasto z gruszkami - PysznościCiasto z gruszkami - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Qwart
Ewa Malinowska

Gruszki to jedne z moich ulubionych owoców. Jesienią i zimą obowiązkowo znajduą się w mojej kuchni i wpadają do owsianek, naleśników, pieczonych mięs czy też ciast. W szczególności uwielbiam te ostatnie - upieczona gruszka jest miękka, słodka i po prostu przepyszna. Uwielbiam ten przepis za jego prostotę, bo już po godzinie na stole ląduje ciepłe i świeże ciasto.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czy z ziemniaka można zrobić harmonijkę? Oczywiście, że tak i do tego z niespodzianką w środku!

Proste ciasto z gruszkami

Nie tylko proste ze względu na sposób przygotowania, ale również przez składniki. Dostaniesz je w większości sklepów, a i pewnie masz je też na co dzień w swoim domu. Gdy piekę to ciasto, znika w ciągu jednego dnia - moi bliscy wprost za nim przepadają!

Ciasto z gruszkami - Pyszności
Ciasto z gruszkami - Pyszności © Canva | Yuliya Kirillowa

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 150 g cukru,
  • 4 jajka,
  • 4 gruszki,
  • 4 łyżki migdałów w płatkach,
  • 2 łyżki cynamonu,
  • 1 łyżka cukru wanilinowego,
  • 1 szklanka kefiru,
  • 120 ml oleju roślinnego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • cukier puder.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsypuję suche składniki: mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy i cynamon. Mieszam.
  2. Do drugiej miski wbijam jajka, wlewam kefir, olej i mieszam, aż składniki się połączą.
  3. Gruszki obieram ze skórki i kroję w średniej wielkości kostkę.
  4. Łączę suche składniki z mokrymi, dorzucając połowę pokrojonych gruszek.
  5. Masę wlewam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Na wierzchu rozsypuję pozostałe gruszki.
  6. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez 45 minut.

Upieczone i wystudzone ciasto oprószam cukrem pudrem. Jest idealnie miękkie, puszyste i słodkie, uwielbiam zabierać porcję tego deseru do pracy na drugie śniadanie. Zamiast gruszek sięgam też czasem po jabłka lub łączę te dwa owoce ze sobą. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟