PrzepisProste przepisyKiedy mam ochotę na coś słodkiego do kawy, robię szybkie ciasto. Wypełnia zapachem cały dom

Kiedy mam ochotę na coś słodkiego do kawy, robię szybkie ciasto. Wypełnia zapachem cały dom

Ciasto z gruszkami - Pyszności
Ciasto z gruszkami - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Qwart

09.11.2023 10:20, aktual.: 15.03.2024 13:52

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Połączenie puszystego, miękkiego ciasta ze słodkimi gruszkami to mój sprawdzony patent na jesienny deser. Piekę to ciasto za każdym razem, gdy mam ochotę na coś słodkiego, ale nie chcę spędzać dużo czasu na przygotowaniach.

Gruszki to jedne z moich ulubionych owoców. Jesienią i zimą obowiązkowo znajduą się w mojej kuchni i wpadają do owsianek, naleśników, pieczonych mięs czy też ciast. W szczególności uwielbiam te ostatnie - upieczona gruszka jest miękka, słodka i po prostu przepyszna. Uwielbiam ten przepis za jego prostotę, bo już po godzinie na stole ląduje ciepłe i świeże ciasto.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Proste ciasto z gruszkami

Nie tylko proste ze względu na sposób przygotowania, ale również przez składniki. Dostaniesz je w większości sklepów, a i pewnie masz je też na co dzień w swoim domu. Gdy piekę to ciasto, znika w ciągu jednego dnia - moi bliscy wprost za nim przepadają!

Ciasto z gruszkami - Pyszności
Ciasto z gruszkami - Pyszności© Canva | Yuliya Kirillowa

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 150 g cukru,
  • 4 jajka,
  • 4 gruszki,
  • 4 łyżki migdałów w płatkach,
  • 2 łyżki cynamonu,
  • 1 łyżka cukru wanilinowego,
  • 1 szklanka kefiru,
  • 120 ml oleju roślinnego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • cukier puder.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsypuję suche składniki: mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy i cynamon. Mieszam.
  2. Do drugiej miski wbijam jajka, wlewam kefir, olej i mieszam, aż składniki się połączą.
  3. Gruszki obieram ze skórki i kroję w średniej wielkości kostkę.
  4. Łączę suche składniki z mokrymi, dorzucając połowę pokrojonych gruszek.
  5. Masę wlewam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Na wierzchu rozsypuję pozostałe gruszki.
  6. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez 45 minut.

Upieczone i wystudzone ciasto oprószam cukrem pudrem. Jest idealnie miękkie, puszyste i słodkie, uwielbiam zabierać porcję tego deseru do pracy na drugie śniadanie. Zamiast gruszek sięgam też czasem po jabłka lub łączę te dwa owoce ze sobą. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także