Puszysty jak chmurka omlet zastąpi ciasto. Syci bardziej niż jajecznica

Puszysty omlet biszkoptowy to przepis na słodkie śniadanie lub prosty podwieczorek, który przygotujesz w mgnieniu oka. Dodaj do niego ulubione dodatki, a już nigdy nie przygotujesz go w inny sposób.

Omlet na słodko - PysznościOmlet na słodko - Pyszności
Źródło zdjęć: © Pixabay
Ewa Malinowska

Jajka to must have w lodówce. Chociaż najczęściej wykorzystuje się je do jajecznicy, to warto wypróbować też omlet biszkoptowy. Jest delikatny, puszysty i smakuje jak deser. Dzięki temu możesz zacząć śniadanie iście po królewsku. Dodaj do tego bitą śmietanę i truskawki, a deser jak z pysznej cukierni po chwili znajdzie się na twoim stole.

Omlet biszkoptowy na słodko

Składniki są proste i wiele osób ma je stale w swojej kuchni. Przepis jest tak prosty, że poradzi sobie z tym nawet kompletny amator. Możesz usmażyć jeden duży omlet lub kilka mniejszych, jak pancakes'y. Takiemu śniadaniu nie sposób się oprzeć. Uwielbiam przygotowywać te omleciki w leniwe, niedzielne poranki.

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 1 łyżka cukru,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 łyżki masła,
  • sól.


Mini omleciki - Pyszności
Mini omleciki - Pyszności © Canva | RitaE

Sposób przygotowania:

  1. Białka oddzielam od żółtek i ubijam je na sztywną pianę wraz z cukrem i szczyptą soli.
  2. Do powstałej piany dodaję żółtka oraz mąkę i mieszam całość szpatułką, aby nie pobyć się objętości.
  3. Na patelni rozgrzewam masło i wykładam jajeczną masę. Przykrywam pokrywką i smażę na średniej mocy palnika przez 3-4 minuty.
  4. Po tym czasie zsuwam omlet na pokrywkę, a następnie dynamicznym ruchem przekładam na ponownie na patelnie, nieusmażoną stroną do dołu.
  5. Smażę przez kolejne 4 minuty.

Gotowy omlet serwuję z ulubionymi dodatkami. Może być to bita śmietana z truskawkami, serek homogenizowany, owoce, cukier puder lub dżem.

Omlet z piekarnika

Omlet biszkoptowy możesz przygotować również w piekarniku. Masę przelewam do małej formy wysmarowanej masłem i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza. Po ok. 15-20 minutach wszystko jest już gotowe. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę