PrzepisŚniadaniePuszysty jak chmurka omlet zastąpi ciasto. Syci bardziej niż jajecznica

Puszysty jak chmurka omlet zastąpi ciasto. Syci bardziej niż jajecznica

Puszysty omlet biszkoptowy to przepis na słodkie śniadanie lub prosty podwieczorek, który przygotujesz w mgnieniu oka. Dodaj do niego ulubione dodatki, a już nigdy nie przygotujesz go w inny sposób.

Omlet na słodko - Pyszności
Omlet na słodko - Pyszności
Źródło zdjęć: © Pixabay

08.11.2023 | aktual.: 17.01.2024 14:17

Jajka to must have w lodówce. Chociaż najczęściej wykorzystuje się je do jajecznicy, to warto wypróbować też omlet biszkoptowy. Jest delikatny, puszysty i smakuje jak deser. Dzięki temu możesz zacząć śniadanie iście po królewsku. Dodaj do tego bitą śmietanę i truskawki, a deser jak z pysznej cukierni po chwili znajdzie się na twoim stole.

Omlet biszkoptowy na słodko

Składniki są proste i wiele osób ma je stale w swojej kuchni. Przepis jest tak prosty, że poradzi sobie z tym nawet kompletny amator. Możesz usmażyć jeden duży omlet lub kilka mniejszych, jak pancakes'y. Takiemu śniadaniu nie sposób się oprzeć. Uwielbiam przygotowywać te omleciki w leniwe, niedzielne poranki.

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 1 łyżka cukru,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 łyżki masła,
  • sól.


Mini omleciki - Pyszności
Mini omleciki - Pyszności© Canva | RitaE

Sposób przygotowania:

  1. Białka oddzielam od żółtek i ubijam je na sztywną pianę wraz z cukrem i szczyptą soli.
  2. Do powstałej piany dodaję żółtka oraz mąkę i mieszam całość szpatułką, aby nie pobyć się objętości.
  3. Na patelni rozgrzewam masło i wykładam jajeczną masę. Przykrywam pokrywką i smażę na średniej mocy palnika przez 3-4 minuty.
  4. Po tym czasie zsuwam omlet na pokrywkę, a następnie dynamicznym ruchem przekładam na ponownie na patelnie, nieusmażoną stroną do dołu.
  5. Smażę przez kolejne 4 minuty.

Gotowy omlet serwuję z ulubionymi dodatkami. Może być to bita śmietana z truskawkami, serek homogenizowany, owoce, cukier puder lub dżem.

Omlet z piekarnika

Omlet biszkoptowy możesz przygotować również w piekarniku. Masę przelewam do małej formy wysmarowanej masłem i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza. Po ok. 15-20 minutach wszystko jest już gotowe. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepisobiad za 15 złomlet
Wybrane dla Ciebie