Puszysty jak chmurka omlet zastąpi ciasto. Syci bardziej niż jajecznica
Puszysty omlet biszkoptowy to przepis na słodkie śniadanie lub prosty podwieczorek, który przygotujesz w mgnieniu oka. Dodaj do niego ulubione dodatki, a już nigdy nie przygotujesz go w inny sposób.
08.11.2023 | aktual.: 17.01.2024 14:17
Jajka to must have w lodówce. Chociaż najczęściej wykorzystuje się je do jajecznicy, to warto wypróbować też omlet biszkoptowy. Jest delikatny, puszysty i smakuje jak deser. Dzięki temu możesz zacząć śniadanie iście po królewsku. Dodaj do tego bitą śmietanę i truskawki, a deser jak z pysznej cukierni po chwili znajdzie się na twoim stole.
Omlet biszkoptowy na słodko
Składniki są proste i wiele osób ma je stale w swojej kuchni. Przepis jest tak prosty, że poradzi sobie z tym nawet kompletny amator. Możesz usmażyć jeden duży omlet lub kilka mniejszych, jak pancakes'y. Takiemu śniadaniu nie sposób się oprzeć. Uwielbiam przygotowywać te omleciki w leniwe, niedzielne poranki.
Składniki:
- 2 jajka,
- 1 łyżka cukru,
- 2 łyżki mąki,
- 2 łyżki masła,
- sól.
Sposób przygotowania:
- Białka oddzielam od żółtek i ubijam je na sztywną pianę wraz z cukrem i szczyptą soli.
- Do powstałej piany dodaję żółtka oraz mąkę i mieszam całość szpatułką, aby nie pobyć się objętości.
- Na patelni rozgrzewam masło i wykładam jajeczną masę. Przykrywam pokrywką i smażę na średniej mocy palnika przez 3-4 minuty.
- Po tym czasie zsuwam omlet na pokrywkę, a następnie dynamicznym ruchem przekładam na ponownie na patelnie, nieusmażoną stroną do dołu.
- Smażę przez kolejne 4 minuty.
Gotowy omlet serwuję z ulubionymi dodatkami. Może być to bita śmietana z truskawkami, serek homogenizowany, owoce, cukier puder lub dżem.
Omlet z piekarnika
Omlet biszkoptowy możesz przygotować również w piekarniku. Masę przelewam do małej formy wysmarowanej masłem i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza. Po ok. 15-20 minutach wszystko jest już gotowe. Smacznego!