PrzepisCiastaKultowe ciasto w wersji fit. Bardzo smaczne, ale delikatne jak obłoczek

Kultowe ciasto w wersji fit. Bardzo smaczne, ale delikatne jak obłoczek

Ciasto czekoladowe z diety keto. Kultowy przysmak w nowym wydaniu
Ciasto czekoladowe z diety keto. Kultowy przysmak w nowym wydaniu
Źródło zdjęć: © Canva | arx0nt

07.11.2023 10:02, aktual.: 17.01.2024 14:54

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ciasto czekoladowe, które spełnia wszelkie znamiona diety? Tak, to możliwe. Ten smakołyk jest lekki, absolutnie pyszny i zupełnie... keto. Ćwiczący będą zadowoleni. Odchudzający się również. I przede wszystkim ci, którzy uwielbiają dobre ciasta czekoladowe. Zobacz przepis i sam się przekonaj!

Różnym rzeczom i potrawom można się oprzeć, naprawdę. Zwłaszcza wtedy, kiedy pozostajemy na diecie odchudzającej. W odstawkę idą żelki i batony, zbędne węglowodany, cukry proste, hot dogi ze stacji, energetyki i słodkie napoje gazowane. Białe pieczywo staje się personą non gratą, fast foody nie wchodzą grę. Dobrze, jakoś damy radę. I wtedy przed oczami staje nam ciasto czekoladowe. I wiemy już, że jesteśmy zgubieni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ale czy zawsze? Dzięki przepisowi, który za chwilę zobaczysz, wiemy już, że niekoniecznie. To ciasto czekoladowe powstało w zgodzie z zasadami diety ketogenicznej. Nie zawiera cukru, a węglowodany są ograniczone do minimum. I wiesz co? W niczym nie ustępuje ono klasycznym ciachom z czekoladą. Jest pyszne, a sama świadomość tego, że po zjedzeniu go nie trzeba topić się w odmętach wyrzutów sumienia, sprawia, że aż chce się za nie zabrać.

Oto przepis i zaledwie cztery składniki do przerobienia na pyszną przekąskę. Zróbmy to więc i nie żałujmy sobie deseru do kawy. Powodzenia!

Ciasto czekoladowe z diety keto

Składniki:

  • 100 g oleju kokosowego,
  • 80 g gorzkiej czekolady,
  • 5 jajek,
  • szczypta soli.
Ciasto czekoladowe w wersji fit. Czy to możliwe? Jak najbardziej!
Ciasto czekoladowe w wersji fit. Czy to możliwe? Jak najbardziej!© Canva | tarnrit

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę posiekaj i przesyp do rondelka. Dodaj olej kokosowy i podgrzewaj do momentu, w którym składniki staną się już jednolitą całością. Zagotuj, a następnie zdejmij z palnika i odstaw do ostygnięcia.
  2. Jaja ubij ze szczyptą soli. Powstanie z nich gładka masa, do której musisz następnie dodać stopioną czekoladę. Rób to powoli, stopniowo i cały czas miksując.
  3. Tak przygotowaną masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 25 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.
  4. Ciasto pokrój teraz na odpowiadające ci rozmiarem kawałki. Możesz je posypać zmielonym słodzikiem i kakao. Smacznego!