Kultowe ciasto w wersji fit. Bardzo smaczne, ale delikatne jak obłoczek
Ciasto czekoladowe, które spełnia wszelkie znamiona diety? Tak, to możliwe. Ten smakołyk jest lekki, absolutnie pyszny i zupełnie... keto. Ćwiczący będą zadowoleni. Odchudzający się również. I przede wszystkim ci, którzy uwielbiają dobre ciasta czekoladowe. Zobacz przepis i sam się przekonaj!
07.11.2023 | aktual.: 17.01.2024 14:54
Różnym rzeczom i potrawom można się oprzeć, naprawdę. Zwłaszcza wtedy, kiedy pozostajemy na diecie odchudzającej. W odstawkę idą żelki i batony, zbędne węglowodany, cukry proste, hot dogi ze stacji, energetyki i słodkie napoje gazowane. Białe pieczywo staje się personą non gratą, fast foody nie wchodzą grę. Dobrze, jakoś damy radę. I wtedy przed oczami staje nam ciasto czekoladowe. I wiemy już, że jesteśmy zgubieni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ale czy zawsze? Dzięki przepisowi, który za chwilę zobaczysz, wiemy już, że niekoniecznie. To ciasto czekoladowe powstało w zgodzie z zasadami diety ketogenicznej. Nie zawiera cukru, a węglowodany są ograniczone do minimum. I wiesz co? W niczym nie ustępuje ono klasycznym ciachom z czekoladą. Jest pyszne, a sama świadomość tego, że po zjedzeniu go nie trzeba topić się w odmętach wyrzutów sumienia, sprawia, że aż chce się za nie zabrać.
Oto przepis i zaledwie cztery składniki do przerobienia na pyszną przekąskę. Zróbmy to więc i nie żałujmy sobie deseru do kawy. Powodzenia!
Ciasto czekoladowe z diety keto
Składniki:
- 100 g oleju kokosowego,
- 80 g gorzkiej czekolady,
- 5 jajek,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Czekoladę posiekaj i przesyp do rondelka. Dodaj olej kokosowy i podgrzewaj do momentu, w którym składniki staną się już jednolitą całością. Zagotuj, a następnie zdejmij z palnika i odstaw do ostygnięcia.
- Jaja ubij ze szczyptą soli. Powstanie z nich gładka masa, do której musisz następnie dodać stopioną czekoladę. Rób to powoli, stopniowo i cały czas miksując.
- Tak przygotowaną masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 25 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.
- Ciasto pokrój teraz na odpowiadające ci rozmiarem kawałki. Możesz je posypać zmielonym słodzikiem i kakao. Smacznego!