Ten rodzaj kawy jest najgorszy. Niestety większość Polaków pije tylko taką

Prozdrowotne działanie kawy ma silne podparcie naukowe, jednak nie każdy sposób jej parzenia jest zdrowy. Ten najczęściej stosowany może mieć zgubne skutki, zwłaszcza w przypadku osób o wysokiej wrażliwości na działanie kawy i z problemami natury sercowo-naczyniowej.

To najgorszy rodzaj kawyTo najgorszy rodzaj kawy
Źródło zdjęć: © Pixabay | samer daboul

Chociaż kawa sama w sobie cholesterolu nie zawiera, wpływa na jego poziom. Dobra wiadomość jest taka, że rezygnacja z ulubionego naparu nie jest konieczna dla zachowania zdrowia. Wystarczy zmienić sposób parzenia kawy, by nadal cieszyć się jej wieloma walorami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kultowy deser w formie śniadania? Dlaczego nie!

Uważaj na tę kawę. Może podnosić poziom cholesterolu

Regularne spożywanie niefiltrowanej kawy parzonej przyczynia się do wzrostu stężenia cholesterolu całkowitego, "złego" cholesterolu i trójglicerydów. Warto w tym miejscu wspomnieć też o słynnych dodatkach, tj. śmietance, cukrze czy pełnotłustym mleku, które mogą być współodpowiedzialne za niekorzystny wpływ picia kawy na zdrowie.

Uściślając, kawa nie zawiera cholesterolu (jak np. produkty pochodzenia zwierzęcego), ale wpływa na jego wytwarzanie w organizmie. Według naukowców z Baylor College of Medicine winne temu są olejki kawowe (diterpeny) tj. kafestol i kahweol. Kafestol uważany jest za jedną z najsilniejszych substancji, która podnosi poziom "złego" cholesterolu (LDL) w organizmie.

Kawa gotowana i niefiltrowana (tzn. parzona razem z fusami w szklance, ale także z ekspresu ciśnieniowego, kawiarki, przygotowana po francusku lub turecku) zawiera nawet 30 razy więcej substancji podnoszących poziom cholesterolu w porównaniu do kawy filtrowanej. Przez długi kontakt fusów z wrzątkiem taki napar ma wyższą koncentrację wspomnianych wcześniej olejków kawowych. Ponadto unoszące się w filiżance kawy fusy mogą podrażnić żołądek, zwłaszcza w przypadku kawy wypijanej na czczo.

Popularna "fusiara" nie jest najzdrowszym wyborem
Popularna "fusiara" nie jest najzdrowszym wyborem © Pixabay

Jaka kawa jest najzdrowsza?

Czy to oznacza, że fanatycy parzonej mocnej "fusiary" muszą odstawić ulubiony napar? Oczywiście, że nie. Wystarczy postawić na inny sposób jej przyrządzania. Zdrowszą alternatywą jest kawa z ekspresu przelewowego. Nie każdy jednak jest posiadaczem takiego sprzętu, dlatego w domowych warunkach poleca się przyrządzanie kawy z użyciem specjalnego filtra (w raporcie sporządzonym na podstawie wyników badań naukowców z Baylor College of Medicine wskazano, że filtry papierowe usuwają olejki kawowe zawierające kafestol). Chodzi o to, by kontakt gorącej wody z fusami kawy był jak najkrótszy. Warto również zapamiętać, że do parzenia kawy powinno się używać wody o temperaturze między 88 st.C a 94 st. C. Wystarczy odczekać chwilę po zagotowaniu wody.

Alternatywą może też być kawa rozpuszczalna (klasyczna, bez dodatków w stylu "2w1"). Kawa rozpuszczalna to wysuszony ekstrakt z kawy mielonej całkowicie rozpuszczalny w wodzie. Warto również wiedzieć, że według polskiego prawa dotyczącego etykietowania produktów każdy produkt o nazwie "kawa rozpuszczalna" musi być czystą kawą. Rozpuszczalna w porównaniu do tradycyjnej kawy jest delikatniejsza, ma mniej kofeiny i nie zawiera kafestolu (lub zawiera w niewielkich ilościach).

Wybrane dla Ciebie
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować