Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez świeżo zaparzonej kawy. Po gorące napoje sięgamy tym chętniej, im niższą temperaturę wskazuje znajdujący się za oknem termometr. W czasie jesiennej i zimowej niepogody warto sięgnąć jednak nie tylko po klasyczną czarną kawę lub mleczne cappuccino z pianką.
Zamiast sięgać po zwykłą kawę, zaparz magiczny, złoty napój, który odmieni twój poranek. Latte z kurkumą to eliksir ajurwedy, który nie tylko przyjemnie rozgrzewa, ale też rozpędza metabolizm i jest naturalnym, potężnym wsparciem dla odporności, co szczególnie docenisz w okresie wszechobecnych przeziębień, pociągania nosami, drapiącego gardła i pokasływania.
Gołąbkowe roladki z sosem pomidorowym. Do ryżu i mięsa dodaj konkretne warzywo
Kurkuma - złota przyprawa na jesień
Kurkuma od tysięcy lat jest fundamentem medycyny ajurwedyjskiej. Doceniano ją nie tylko za piękny kolor i ziemisty, lekko gorzkawy smak, ale przede wszystkim za prozdrowotne działanie. Kurkumina jest uznawana za jeden z najsilniejszych naturalnych środków przeciwzapalnych. Nie tylko zwalcza stany zapalne w organizmie, ale także wspiera układ immunologiczny, wzmacniając w ten sposób odporność.
Na dodatek stymuluje wydzielanie żółci, co wspomaga trawienie tłuszczów. Poprawa procesów trawiennych naturalnie przyczynia się do lepszej pracy metabolizmu. Kurkumina zwalcza wolne rodniki, spowalniając procesy starzenia i chroniąc komórki przed stresem oksydacyjnym. Staje się w ten sposób naturalnym sposobem na prewencję chorób cywilizacyjnych, takich jak miażdżyca, cukrzyca czy choroby serca.
Latte z kurkumą
Golden Latte to napój, które rozgrzewa, syci i dostarcza cennych składników. Klucz do wykorzystania pełnej mocy kurkumy leży w połączeniu jej z pieprzem czarnym. Sama kurkumina jest słabo przyswajalna przez organizm. Jednak zawarta w pieprzu piperyna znacząco zwiększa jej biodostępność. Dodatek oleju poprawia tażke przyswajalność witamin i makroelementów.
Składniki:
- 250 ml mleka krowiego lub roślinnego,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- pół łyżeczki cynamonu,
- pół łyżeczki mielonego imbiru,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
- miód do smaku,
- pół łyżeczki oleju kokosowego.
Sposób przygotowania:
- Do małego garnka wlej mleko. Dodaj kurkumę, cynamon, imbir oraz olej kokosowy.
- Podgrzewaj mleko na średnim ogniu, cały czas mieszając. Nie doprowadzaj do wrzenia.
- Zdejmij garnek z ognia. Dodaj miód oraz szczyptę pieprzu.
- Przelej napój do kubka i spień za pomocą spieniacza do mleka lub krótko zblenduj blenderem ręcznym.
Przelej złote latte do ulubionego kubka i posyp wierzch dodatkową szczyptą cynamonu lub kurkumy. Pij na dobry początek dnia lub wieczorem, by zrelaksować się i wesprzeć organizm przed snem. Możesz także połączyć ten napój z porcją dobrego espresso. Smacznego!