Wsyp 1 łyżeczkę do kawy. Pomoże wyregulować cukier, wzmocnić serce i schudnąć

Kiedy myślimy o dodatkach do kawy, na myśl przychodzą nam zwykle mleko, syropy czy cukier. Tymczasem inny składnik działa nie tylko na nasze serce, ale także wspiera prawidłowy poziom cukru i może pomóc w utrzymaniu zgrabnej sylwetki.

Wsyp 1 łyżeczkę do kawyWsyp 1 łyżeczkę do kawy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kawa to dla wielu Polaków nieodłączny element porannego rytuału. Dane International Coffee Organization pokazują, że rocznie w naszym kraju wypija się około 150 tys. ton kawy, co daje średnio nieco ponad filiżankę dziennie na osobę.

Skoro więc ten napój jest naszym stałym punktem dnia, warto zadbać, by był nie tylko smaczny, ale też wspierał zdrowie. Świetnym sposobem jest dosypanie do niego nasion chia. Choć najczęściej dodaje się je do koktajli czy owsianek, w połączeniu z kawą sprawdzają się o wiele lepiej, niż można się tego spodziewać.

Młodzowy kuch. Jak zrobić kaszubski drożdżowiec z kruszonką krok po kroku

Kawa z chia to przepis na stabilny cukier i sytość

Chociaż wsypanie nasion chia do kawy może brzmieć niecodziennie, w tym połączeniu kryje się prawdziwa bomba zdrowia. Malutkie ziarenka są bogate w błonnik, który pomaga utrzymać stabilny poziom cukru we krwi, łagodząc skoki glukozy po posiłkach. Badanie opublikowane w 2014 r. w czasopiśmie "Diabetologia" pokazuje, że regularne spożycie składników regulujących glukozę może obniżać ryzyko cukrzycy typu 2.

Dodatkowo, po wchłonięciu wody nasiona tworzą lekki żel, który daje uczucie sytości i wspomaga metabolizm. To z kolei sprawia, że filiżanka kawy z dodatkiem chia może wspierać utrzymanie szczupłej sylwetki - co jest cenne, szczególnie dla osób na redukcji i aktywnych sportowo.

Omega-3, serce i codzienny nawyk

Nasiona chia to także cenne źródło kwasów tłuszczowych omega-3, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie serca, obniżają poziom cholesterolu i chronią komórki przed stresem oksydacyjnym.

Kluczowa jest regularność – jeśli pijesz kawę codziennie i przyzwyczaisz się do dodawania do niej nasion chia, w pełni skorzystasz z ich zalet, wzbogacając swoją codzienną rutynę o wartości odżywcze i praktyczne wsparcie dla zdrowia.

Przepis na kawę z nasionami chia

To banalnie prosty sposób, dzięki któremu poranna kawa wesprze twoje zdrowie bez wysiłku i tracenia czasu.

Składniki:

  • 200 ml świeżo zaparzonej kawy,
  • 5-10 g nasion chia.

Sposób przygotowania:

  1. Świeżo zaparzoną kawę (bez fusów!) przelej do filiżanki.
  2. Wsyp nasiona chia i dokładnie wymieszaj.
  3. Odstaw na 10 minut, aby napój zgęstniał i nabrał lekko żelowej konsystencji.
  4. Ponownie wymieszaj i pij ciepłe.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Wrzucam do wigilijnego bigosu. Niby bez mięsa, ale dzięki nim jego smak jest głęboki i pełny
Wrzucam do wigilijnego bigosu. Niby bez mięsa, ale dzięki nim jego smak jest głęboki i pełny
Grudniowy niezbędnik w kuchni - sprawdź subiektywny wybór redakcji
Grudniowy niezbędnik w kuchni - sprawdź subiektywny wybór redakcji
Dodaję do ciasta na naleśniki do świątecznych krokietów. Nigdy nie pękają i są wyjątkowo elastyczne
Dodaję do ciasta na naleśniki do świątecznych krokietów. Nigdy nie pękają i są wyjątkowo elastyczne
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
Dodaję 2 sztuki do moczenia grzybów. Usuwają całą goryczkę, poprawiają smak i strukturę
Dodaję 2 sztuki do moczenia grzybów. Usuwają całą goryczkę, poprawiają smak i strukturę
"Śledzie proboszcza" na święta. Gotowe po nocy w lodówce
"Śledzie proboszcza" na święta. Gotowe po nocy w lodówce
Do moczenia orzechów dodaję jeden składnik. Cała gorycz znika i wydobywa się ich słodycz
Do moczenia orzechów dodaję jeden składnik. Cała gorycz znika i wydobywa się ich słodycz
Wachowicz dorzuca do makowca. Wychodzi wilgotny i mięciutki jak chmurka
Wachowicz dorzuca do makowca. Wychodzi wilgotny i mięciutki jak chmurka
Strzelczyk dodaje do wigilijnych krokietów. To nietypowe składniki, ale doskonale podbijają smak
Strzelczyk dodaje do wigilijnych krokietów. To nietypowe składniki, ale doskonale podbijają smak
Ten świąteczny przysmak znają wszyscy Słowacy. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Ten świąteczny przysmak znają wszyscy Słowacy. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Chorwaci robią z trzech składników. Na święta wygrają nawet z babcinym sernikiem
Chorwaci robią z trzech składników. Na święta wygrają nawet z babcinym sernikiem
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯