Najgorszy błąd. Owsianka traci wszystkie swoje najcenniejsze właściwości

Owsianka to jedno z najchętniej wybieranych śniadań na słodko. Miska płatków owsianych z dodatkami daje nam energetyczny strzał na dobry początek dnia. Przygotowując ją na śniadanie, warto jednak zwrócić uwagę na odpowiednie gotowanie.

Owsianka - PysznościOwsianka - Pyszności
Źródło zdjęć: © Pixabay | iha31
Ewa Malinowska

W ostatnich latach owsianka przeżywa prawdziwy renesans. Przepisów na jej przygotowanie jest cała masa: jedni zajadają się klasyczną owsianką na wodzie z owocami, inni sięgają po czekoladowe dodatki lub upodabniają ją do znanych słodkości, na przykład Snickersów. Jest pożywna, sycąca i powszechnie uważana za zdrową. Chociaż może się wydawać, że w przygotowaniu owsianki nie ma nic przesadnie skomplikowanego, to jeden mały błąd może obniżyć jej wartość.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Takiemu śniadaniu nie odmówi nawet największy niejadek. Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć

Czy owsianka jest zdrowa?

Owsianka jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, węglowodanów złożonych, białka, witamin i minerałów. Błonnik pokarmowy jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Dzięki niemu nasze trawienie przebiega w odpowiedni sposób, bez dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Błonnik jest skuteczny w regulacji poziomu cukru we krwi.

Owsianka w białej miseczce
Owsianka w białej miseczce © Adobe Stock | Mara Zemgaliete

Witaminy i minerały zawarte w owsiance korzystnie wpływają na ogólny stan zdrowia. Owsianka jest bogata w witaminy z grupy B, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Zawiera również magnez, który pomaga regulować ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca.

Zwróć uwagę na przygotowanie

Najczęstszym sposobem przygotowania tego dania jest zalanie płatków owsianych mlekiem i gotowanie przez kilkanaście minut. Ma to jednak kilka wad. Po pierwsze, w ten sposób płatki owsiane tracą część swoich cennych składników odżywczych, w tym witamin z grupy B, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Po drugie, gotowanie owsianki zwiększa jej indeks glikemiczny, co oznacza, że może prowadzić do szybkiego wzrostu poziomu cukru we krwi.

Zwróć uwagę na dodatki, jakie wykorzystujesz do owsianki
Zwróć uwagę na dodatki, jakie wykorzystujesz do owsianki © Adobe Stock | Roberts Blaubuks

Aby przygotować zdrową owsiankę, najlepiej zalać płatki owsiane gorącą wodą lub mlekiem i pozostawić je do namoczenia na co najmniej 30 minut, a najlepiej na całą noc. W ten sposób płatki owsiane zmiękną i staną się kremowe, a jednocześnie zachowają swoje cenne składniki odżywcze.

Jakie dodatki do owsianki?

Przy dodatkach można puścić wodze fantazji. Owoce to jeden z najpopularniejszych wyborów. Doskonale komponują się z owsianką i dodają jej słodkiego smaku. Do owsianki można dodać świeże owoce, owoce suszone lub owoce mrożone. Sprawdzą się również bakalie, gorzka czekolada, konfitury czy masło orzechowe.

Warto jednak pamiętać, że podnoszą one kaloryczność dania, więc nie warto przesadzać z dodatkami, aby zdrowa owsianka nie zamieniła się w słodką bombę.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Wilgotne ciasto czekoladowe, które zawsze się udaje. Nie zgadniesz z czego jest zrobione
Wilgotne ciasto czekoladowe, które zawsze się udaje. Nie zgadniesz z czego jest zrobione
Lasy będą pełne grzybów. Ekspert wyjaśnia, kiedy spodziewać się wysypu
Lasy będą pełne grzybów. Ekspert wyjaśnia, kiedy spodziewać się wysypu
Latem tak przygotowuje młode ziemniaki. Zachwycają wszystkich przy stole
Latem tak przygotowuje młode ziemniaki. Zachwycają wszystkich przy stole
Te wysokobiałkowe kopytka dopełniają mój obiad. Wystarczy 1 dodatek
Te wysokobiałkowe kopytka dopełniają mój obiad. Wystarczy 1 dodatek
Zachwycają się nimi maluchy. Już nie proszą o frytki na obiad
Zachwycają się nimi maluchy. Już nie proszą o frytki na obiad
Mięso w folii to ulubione danie mojego dziadka. Zajmuje chwilę i zachwyca smakiem
Mięso w folii to ulubione danie mojego dziadka. Zajmuje chwilę i zachwyca smakiem
Już nie grzybowa i nie pomidorowa. Ta zupa z kurek to hit
Już nie grzybowa i nie pomidorowa. Ta zupa z kurek to hit
Purée z ziemniaków może się przy tym schować. Idealnie pasuje do obiadu
Purée z ziemniaków może się przy tym schować. Idealnie pasuje do obiadu
Kokosowe, wilgotne i nieprzekombinowane. Po prostu idealne ciasto do kawy
Kokosowe, wilgotne i nieprzekombinowane. Po prostu idealne ciasto do kawy
Mięsna buła marzeń. I nie musisz wychodzić z domu
Mięsna buła marzeń. I nie musisz wychodzić z domu
Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce