Ogórki w zalewie z kurkumą robię na zimę. Ich smak jest nie do podrobienia
Kiedy sezon na ogórki nabiera tempa, czas przygotować pyszną zalewę z dodatkiem kurkumy. Lekko pikantne i wyraziste warzywa świetnie sprawdzą się na chłodne dni.
Sezon na ogórki rozpoczyna się w lipcu, nabierając rozpędu w sierpniu. Warto wykorzystać ten czas w pełni i zadbać o to, by spiżarnia zapełniła się zapasami domowych przetworów. Obok tradycyjnych kiszonych czy krokodylków z chilli, warto zrobić miejsce dla ogórków w zalewie z dodatkiem kurkumy oraz imbiru. Przyjemnie rozgrzeją, łaskocząc podniebienie delikatną ostrością.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chrupiąca kiszona kalarepa . Domowy sposób na nietypową przekąskę
Ogórki w zalewie z kurkumą
Ten prosty przepis zamieni zwykłe ogórki z ogródka w pyszną, słodko-ostrą przekąskę. Czuć tutaj subtelną ostrość imbiru, która miesza się z nieco ziemistą i korzenną kurkumą. To idealny miks klasyki z orientalnymi nutami, który zachwyca kolorem i zapachem. Już w słoiku wyglądają apetycznie, a wyłożone na talerz od razu sprawiają, że rośnie apetyt na chrupanie.
Po umieszczeniu ogórków w zalewie z kurkumą w słoiczkach, wystarczy je zapasteryzować i odstawić na kilka tygodni na półkę w spiżarni lub piwnicy. Czas pozwoli składnikom na idealne połączenie się, a smak nabierze mocy.
Składniki:
- 5 kg ogórków gruntowych,
- 8 szklanek wody,
- 1 szklanka octu 10 proc.,
- 400 g cukru,
- 3 łyżki soli,
- 1 łyżeczka białej gorczycy,
- 4-5 łyżek kurkumy,
- ok. 4 cm kawałek imbiru.
Sposób przygotowania:
- Ogórki dokładnie umyj pod bieżącą wodą i osusz. Następnie pokrój je w plasterki o grubości około 3-5 mm. Możesz użyć mandoliny, aby uzyskać równe kawałki.
- Do dużego garnka wlej wodę i ocet.
- Dodaj cukier, sól, gorczycę białą, kurkumę mieloną oraz obrany i pokrojony w plastry imbir. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie zagotuj.
- Gotuj przez kilka minut, aż cukier i sól całkowicie się rozpuszczą.
- Odstaw zalewę do całkowitego wystygnięcia.
- Czyste i wyparzone słoiki ciasno wypełnij pokrojonymi ogórkami.
- Ogórki w słoikach zalej zimną zalewą z kurkumą i imbirem, tak aby całkowicie je przykryć. Dokładnie zakręć słoiki. Pasteryzuj je w garnku z gotującą się wodą przez 10-15 minut. Po pasteryzacji wyjmij słoiki i odstaw je do góry dnem do ostygnięcia.
Tak przygotowane ogórki najlepiej odstawić na kilka tygodni (minimum 2-3) w chłodne i ciemne miejsce, aby smaki się przegryzły. Smacznego!