Ogórki w zalewie z kurkumą robię na zimę. Ich smak jest nie do podrobienia

Kiedy sezon na ogórki nabiera tempa, czas przygotować pyszną zalewę z dodatkiem kurkumy. Lekko pikantne i wyraziste warzywa świetnie sprawdzą się na chłodne dni.

Pyszne ogórki marynowane w przyprawachPyszne ogórki marynowane w przyprawach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Sezon na ogórki rozpoczyna się w lipcu, nabierając rozpędu w sierpniu. Warto wykorzystać ten czas w pełni i zadbać o to, by spiżarnia zapełniła się zapasami domowych przetworów. Obok tradycyjnych kiszonych czy krokodylków z chilli, warto zrobić miejsce dla ogórków w zalewie z dodatkiem kurkumy oraz imbiru. Przyjemnie rozgrzeją, łaskocząc podniebienie delikatną ostrością.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca kiszona kalarepa . Domowy sposób na nietypową przekąskę

Ogórki w zalewie z kurkumą

Ten prosty przepis zamieni zwykłe ogórki z ogródka w pyszną, słodko-ostrą przekąskę. Czuć tutaj subtelną ostrość imbiru, która miesza się z nieco ziemistą i korzenną kurkumą. To idealny miks klasyki z orientalnymi nutami, który zachwyca kolorem i zapachem. Już w słoiku wyglądają apetycznie, a wyłożone na talerz od razu sprawiają, że rośnie apetyt na chrupanie.

Ogórki w kurkumie
Ogórki w kurkumie © Adobe Stock

Po umieszczeniu ogórków w zalewie z kurkumą w słoiczkach, wystarczy je zapasteryzować i odstawić na kilka tygodni na półkę w spiżarni lub piwnicy. Czas pozwoli składnikom na idealne połączenie się, a smak nabierze mocy.

Składniki:


  • 5 kg ogórków gruntowych,
  • 8 szklanek wody,
  • 1 szklanka octu 10 proc.,
  • 400 g cukru,
  • 3 łyżki soli,
  • 1 łyżeczka białej gorczycy,
  • 4-5 łyżek kurkumy,
  • ok. 4 cm kawałek imbiru.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki dokładnie umyj pod bieżącą wodą i osusz. Następnie pokrój je w plasterki o grubości około 3-5 mm. Możesz użyć mandoliny, aby uzyskać równe kawałki.
  2. Do dużego garnka wlej wodę i ocet.
  3. Dodaj cukier, sól, gorczycę białą, kurkumę mieloną oraz obrany i pokrojony w plastry imbir. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie zagotuj.
  4. Gotuj przez kilka minut, aż cukier i sól całkowicie się rozpuszczą.
  5. Odstaw zalewę do całkowitego wystygnięcia.
  6. Czyste i wyparzone słoiki ciasno wypełnij pokrojonymi ogórkami.
  7. Ogórki w słoikach zalej zimną zalewą z kurkumą i imbirem, tak aby całkowicie je przykryć. Dokładnie zakręć słoiki. Pasteryzuj je w garnku z gotującą się wodą przez 10-15 minut. Po pasteryzacji wyjmij słoiki i odstaw je do góry dnem do ostygnięcia.

Tak przygotowane ogórki najlepiej odstawić na kilka tygodni (minimum 2-3) w chłodne i ciemne miejsce, aby smaki się przegryzły. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
W XVII wieku tak przygotowywano karpia. Nasi przodkowie wiedzieli, co zrobić, by nie miał ości
W XVII wieku tak przygotowywano karpia. Nasi przodkowie wiedzieli, co zrobić, by nie miał ości
Najlepsza polska ryba, a my nie doceniamy jej w święta. Nie ma ości, jest delikatna i pyszna
Najlepsza polska ryba, a my nie doceniamy jej w święta. Nie ma ości, jest delikatna i pyszna
Zaparzam i piję ją rano i wieczorem. Czuję się lekko, a kilogramy lecą w dół
Zaparzam i piję ją rano i wieczorem. Czuję się lekko, a kilogramy lecą w dół
Na wigilię zapomnij o gołąbkach czy krokietach. Podaj te postne kotleciki, każdy zje przynajmniej po trzy
Na wigilię zapomnij o gołąbkach czy krokietach. Podaj te postne kotleciki, każdy zje przynajmniej po trzy
To najszybsze paszteciki do barszczu, jakie znam. A tak smaczne, że nawet dzieci się nimi zajadają
To najszybsze paszteciki do barszczu, jakie znam. A tak smaczne, że nawet dzieci się nimi zajadają
Dodaję miód do kremu, a nie do ciasta. To najszybszy miodownik na świecie
Dodaję miód do kremu, a nie do ciasta. To najszybszy miodownik na świecie
Sałatka z tortellini na imprezę. Szybka, sycąca i zawsze się udaje
Sałatka z tortellini na imprezę. Szybka, sycąca i zawsze się udaje
To szybkie ciasto zrobię na święta. Ilość i smak kremu zachwyca gości za każdym razem
To szybkie ciasto zrobię na święta. Ilość i smak kremu zachwyca gości za każdym razem
To najlepszy sposób na brzydki zapach smażonej ryby. W mig pozbędziesz się go w wigilijny wieczór
To najlepszy sposób na brzydki zapach smażonej ryby. W mig pozbędziesz się go w wigilijny wieczór
Zapomnij o pasztecie wysuszonym na wiór. Zawsze trzymam się tych zasad, wychodzi wilgotny i kremowy
Zapomnij o pasztecie wysuszonym na wiór. Zawsze trzymam się tych zasad, wychodzi wilgotny i kremowy
Strzelczyk robi zamiast uszek. Nawet teściowa pochwali ten pomysł
Strzelczyk robi zamiast uszek. Nawet teściowa pochwali ten pomysł
Idealne ciasteczka do popołudniowej kawy. Pachnie w całej kuchni
Idealne ciasteczka do popołudniowej kawy. Pachnie w całej kuchni
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯