Ogórki w zalewie z kurkumą robię na zimę. Ich smak jest nie do podrobienia

Kiedy sezon na ogórki nabiera tempa, czas przygotować pyszną zalewę z dodatkiem kurkumy. Lekko pikantne i wyraziste warzywa świetnie sprawdzą się na chłodne dni.

Pyszne ogórki marynowane w przyprawachPyszne ogórki marynowane w przyprawach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Sezon na ogórki rozpoczyna się w lipcu, nabierając rozpędu w sierpniu. Warto wykorzystać ten czas w pełni i zadbać o to, by spiżarnia zapełniła się zapasami domowych przetworów. Obok tradycyjnych kiszonych czy krokodylków z chilli, warto zrobić miejsce dla ogórków w zalewie z dodatkiem kurkumy oraz imbiru. Przyjemnie rozgrzeją, łaskocząc podniebienie delikatną ostrością.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca kiszona kalarepa . Domowy sposób na nietypową przekąskę

Ogórki w zalewie z kurkumą

Ten prosty przepis zamieni zwykłe ogórki z ogródka w pyszną, słodko-ostrą przekąskę. Czuć tutaj subtelną ostrość imbiru, która miesza się z nieco ziemistą i korzenną kurkumą. To idealny miks klasyki z orientalnymi nutami, który zachwyca kolorem i zapachem. Już w słoiku wyglądają apetycznie, a wyłożone na talerz od razu sprawiają, że rośnie apetyt na chrupanie.

Ogórki w kurkumie
Ogórki w kurkumie © Adobe Stock

Po umieszczeniu ogórków w zalewie z kurkumą w słoiczkach, wystarczy je zapasteryzować i odstawić na kilka tygodni na półkę w spiżarni lub piwnicy. Czas pozwoli składnikom na idealne połączenie się, a smak nabierze mocy.

Składniki:


  • 5 kg ogórków gruntowych,
  • 8 szklanek wody,
  • 1 szklanka octu 10 proc.,
  • 400 g cukru,
  • 3 łyżki soli,
  • 1 łyżeczka białej gorczycy,
  • 4-5 łyżek kurkumy,
  • ok. 4 cm kawałek imbiru.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki dokładnie umyj pod bieżącą wodą i osusz. Następnie pokrój je w plasterki o grubości około 3-5 mm. Możesz użyć mandoliny, aby uzyskać równe kawałki.
  2. Do dużego garnka wlej wodę i ocet.
  3. Dodaj cukier, sól, gorczycę białą, kurkumę mieloną oraz obrany i pokrojony w plastry imbir. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie zagotuj.
  4. Gotuj przez kilka minut, aż cukier i sól całkowicie się rozpuszczą.
  5. Odstaw zalewę do całkowitego wystygnięcia.
  6. Czyste i wyparzone słoiki ciasno wypełnij pokrojonymi ogórkami.
  7. Ogórki w słoikach zalej zimną zalewą z kurkumą i imbirem, tak aby całkowicie je przykryć. Dokładnie zakręć słoiki. Pasteryzuj je w garnku z gotującą się wodą przez 10-15 minut. Po pasteryzacji wyjmij słoiki i odstaw je do góry dnem do ostygnięcia.

Tak przygotowane ogórki najlepiej odstawić na kilka tygodni (minimum 2-3) w chłodne i ciemne miejsce, aby smaki się przegryzły. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło