Ogórki w zalewie z kurkumą robię na zimę. Ich smak jest nie do podrobienia

Kiedy sezon na ogórki nabiera tempa, czas przygotować pyszną zalewę z dodatkiem kurkumy. Lekko pikantne i wyraziste warzywa świetnie sprawdzą się na chłodne dni.

Pyszne ogórki marynowane w przyprawachPyszne ogórki marynowane w przyprawach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Sezon na ogórki rozpoczyna się w lipcu, nabierając rozpędu w sierpniu. Warto wykorzystać ten czas w pełni i zadbać o to, by spiżarnia zapełniła się zapasami domowych przetworów. Obok tradycyjnych kiszonych czy krokodylków z chilli, warto zrobić miejsce dla ogórków w zalewie z dodatkiem kurkumy oraz imbiru. Przyjemnie rozgrzeją, łaskocząc podniebienie delikatną ostrością.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca kiszona kalarepa . Domowy sposób na nietypową przekąskę

Ogórki w zalewie z kurkumą

Ten prosty przepis zamieni zwykłe ogórki z ogródka w pyszną, słodko-ostrą przekąskę. Czuć tutaj subtelną ostrość imbiru, która miesza się z nieco ziemistą i korzenną kurkumą. To idealny miks klasyki z orientalnymi nutami, który zachwyca kolorem i zapachem. Już w słoiku wyglądają apetycznie, a wyłożone na talerz od razu sprawiają, że rośnie apetyt na chrupanie.

Ogórki w kurkumie
Ogórki w kurkumie © Adobe Stock

Po umieszczeniu ogórków w zalewie z kurkumą w słoiczkach, wystarczy je zapasteryzować i odstawić na kilka tygodni na półkę w spiżarni lub piwnicy. Czas pozwoli składnikom na idealne połączenie się, a smak nabierze mocy.

Składniki:


  • 5 kg ogórków gruntowych,
  • 8 szklanek wody,
  • 1 szklanka octu 10 proc.,
  • 400 g cukru,
  • 3 łyżki soli,
  • 1 łyżeczka białej gorczycy,
  • 4-5 łyżek kurkumy,
  • ok. 4 cm kawałek imbiru.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki dokładnie umyj pod bieżącą wodą i osusz. Następnie pokrój je w plasterki o grubości około 3-5 mm. Możesz użyć mandoliny, aby uzyskać równe kawałki.
  2. Do dużego garnka wlej wodę i ocet.
  3. Dodaj cukier, sól, gorczycę białą, kurkumę mieloną oraz obrany i pokrojony w plastry imbir. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie zagotuj.
  4. Gotuj przez kilka minut, aż cukier i sól całkowicie się rozpuszczą.
  5. Odstaw zalewę do całkowitego wystygnięcia.
  6. Czyste i wyparzone słoiki ciasno wypełnij pokrojonymi ogórkami.
  7. Ogórki w słoikach zalej zimną zalewą z kurkumą i imbirem, tak aby całkowicie je przykryć. Dokładnie zakręć słoiki. Pasteryzuj je w garnku z gotującą się wodą przez 10-15 minut. Po pasteryzacji wyjmij słoiki i odstaw je do góry dnem do ostygnięcia.

Tak przygotowane ogórki najlepiej odstawić na kilka tygodni (minimum 2-3) w chłodne i ciemne miejsce, aby smaki się przegryzły. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Do rosołu dorzucam trochę trawy. Azjaci zaklaskaliby z uznaniem
Do rosołu dorzucam trochę trawy. Azjaci zaklaskaliby z uznaniem
Większość nie wie, co oznacza taki wygląd kiszonej kapusty. Porcja zdrowia ląduje w koszu
Większość nie wie, co oznacza taki wygląd kiszonej kapusty. Porcja zdrowia ląduje w koszu
Takie zapiekanki sprzedawali 30 lat temu w budkach. Kluczowy jest trik z pieczarkami
Takie zapiekanki sprzedawali 30 lat temu w budkach. Kluczowy jest trik z pieczarkami
Zamiast wyrzucać, wrzuć do rosołu. Wzmocni smak nawet mdłego wywaru
Zamiast wyrzucać, wrzuć do rosołu. Wzmocni smak nawet mdłego wywaru
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel