Babcia robiła tak co roku. Kroję na plasterki i upycham w słoikach

Babcia co roku przygotowywała mizerię w słoikach – prostą, a jakże pyszną. Dziś robię ją tak samo: kroję ogórki na cienkie plasterki, upycham do słoików i zalewam pachnącą zalewą. Efekt? Smak, który przywołuje lato nawet w środku zimy.

Mizeria w słoikuMizeria w słoiku
Źródło zdjęć: © Adobe

Mizeria to jedno z tych prostych, a zarazem uwielbianych przez Polaków dań, które doskonale komponuje się z wieloma posiłkami. Chrupiące plasterki świeżych ogórków, aromatyczny koperek i delikatna śmietana to klasyka, której trudno się oprzeć. Jednak poza sezonem, gdy świeże warzywa są trudno dostępne, warto sięgnąć po sprawdzony sposób na zachowanie smaku lata – mizerię w słoikach. Dzięki niej możesz cieszyć się jej świeżością przez cały rok.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Znudził ci się zwykły kurczak? Zrób roladki, które znikają w sekundę

Dlaczego mizeria, skoro bez śmietany?

Choć większości z nas mizeria nieodłącznie kojarzy się z cienko pokrojonymi ogórkami w śmietanie, jej wersja w słoikach to nieco inna, choć równie apetyczna odsłona tego klasycznego dodatku. W przetworach nie stosuje się nabiału – zamiast śmietany pojawia się delikatna zalewa octowa, która nie tylko przedłuża trwałość ogórków, ale też nadaje im lekko kwaskowy, orzeźwiający smak. To właśnie ta świeża, koperkowa nuta sprawia, że mimo innej formy, danie wciąż oddaje ducha tradycyjnej mizerii.

Cienko pokrojone plasterki ogórków, aromatyczny koperek i subtelna słodycz cukru tworzą połączenie, które świetnie komponuje się z domowymi obiadami przez cały rok. A jeśli zatęsknisz za klasyczną wersją – wystarczy, że tuż przed podaniem dodasz łyżkę śmietany lub jogurtu. Smakuje tak, jakby była zrobiona chwilę temu, a nie zamknięta w słoiku kilka miesięcy wcześniej.

Przepis na mizerię w słoikach

Składniki:

  • 700 g ogórków szklarniowych lub gruntowych,
  • 300 g cukru,
  • 500 ml zimnej wody,
  • 400 ml białego octu,
  • pół pęczka koperku,
  • 1 łyżka białej gorczycy,
  • pół łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój ogórki w cienkie plasterki, posól i delikatnie wymieszaj.
  2. Odstaw na kilka minut, by puściły sok. W międzyczasie zagotuj ocet z cukrem i gorczycą, mieszając do rozpuszczenia cukru.
  3. Zdejmij z ognia i dodaj zimną wodę.
  4. Do wyparzonych słoików włóż ogórki, posyp je posiekanym koperkiem i zalej zalewą, tak by warzywa były całkowicie przykryte.
  5. Zakręć słoiki i pasteryzuj przez 15-20 minut, ustawiając je w garnku wyłożonym ściereczką i napełnionym wodą do 3/4 wysokości.
  6. Po pasteryzacji odstaw do góry dnem i pozostaw do wystudzenia.
  7. Po zassaniu zakrętek przechowuj słoiki w chłodnym, ciemnym miejscu do 6 miesięcy.
  8. Mizeria będzie świetnym dodatkiem do domowych obiadów – chrupiąca, lekko kwaśna i pełna koperkowego aromatu.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia