Ania z "Rolnik szuka żony" pokazała, co daje do kiszenia ogórków. Nie każdy może sobie na to pozwolić

Niektóre sekrety kuchni wiejskiej potrafią zadziwić nawet doświadczonych domowych przetwórców. Pewien prosty, choć mało znany dodatek do ogórków kiszonych może całkowicie zmienić ich smak i trwałość. Anna Bardowska pokazała, co dokładnie dodaje, by ogórki były idealne.

Anna Bardowska robi ogórki kiszone po swojemuAnna Bardowska robi ogórki kiszone po swojemu
Źródło zdjęć: © Instagram | @ania.bardowska
Paulina Hermann

Ania Bardowska zdobyła popularność dzięki udziałowi w programie "Rolnik szuka żony", gdzie poznała swojego męża Grzegorza. Od tamtego czasu prowadzi aktywne życie w mediach społecznościowych, dzieląc się codziennością na wsi oraz pomysłami na domowe jedzenie. Jej profil na Instagramie to zbiór kuchennych inspiracji, w tym przepisów na przetwory. Ostatnio zdradziła swój patent na ogórki kiszone.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obiad podaj azjatycką mizerię. Wszystkim czapki spadną z głów

Liście wiśni do kiszenia ogórków, czyli domowy trik z wiejskiej kuchni

Podczas relacji na InstaStories Anna Bardowska pokazała, jak robi ogórki kiszone. Z córką obierała czosnek, a potem pochwaliła się zbiorami z ogródka. Ale największą uwagę przykuło coś innego. Pokazała swoje drzewo wiśni i zdradziła, że właśnie te liście dodaje do słoików z ogórkami. To obecnie mało znany patent, ale też nie ma się co dziwić - nie każdy ma ogródek z wiśnią i dostęp do jej liści.

Anna Bardowska dodaje wiśnie do kiszenia ogórków
Anna Bardowska dodaje wiśnie do kiszenia ogórków © Instagram | Anna Bardowska

Liście wiśni zawierają garbniki, które wpływają na twardość i strukturę ogórków, chroniąc pektyny przed rozpadem. Dzięki temu kiszonki nie miękną i na długo pozostają chrupiące.

Ten niepozorny dodatek do ogórków ma też znaczenie smakowe. Liście wiśni wzmacniają i pogłębiają aromat kiszonek. Co ważne, nie trzeba ich wiele, wystarczą dosłownie 1-2 dobrze oczyszczone liście na jeden słoik. Można je układać na dnie, na wierzchu lub między warstwami ogórków, w zależności od preferencji.

Nie tylko liście wiśni. Są też inne sposoby na chrupkość ogórków kiszonych

Choć liście wiśni do kiszenia ogórków stają się coraz popularniejsze dzięki takim osobom jak Anna Bardowska, to nie jest to jedyny dodatek wzmacniający strukturę i smak kiszonek. Tradycyjnie w tym celu stosuje się również liście chrzanu, winorośli, porzeczki czy dębu. One także zawierają garbniki i naturalne związki konserwujące. Kluczem jest jednak umiar i czystość składników, bo każda z tych roślin wnosi coś od siebie, ale w nadmiarze może przytłoczyć ogórki.

Tego typu dodatki są nie tylko praktyczne, ale też naturalne i nie wymagają żadnych konserwantów ani specjalnych zabiegów. Wzmacniają smak, zwiększają trwałość przetworów i sprawiają, że ogórki kiszone domowej roboty smakują zupełnie inaczej niż te ze sklepu. A do tego mają w sobie cząstkę wiejskiej tradycji, takiej przekazywanej z pokolenia na pokolenie.

Wybrane dla Ciebie
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników