Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis

Próbowałeś kiedyś zrobić ogórki kiszone po francusku? Jeśli nie, to żałuj, bo są wprost wyborne. Ja przygotowuje je regularnie i nie mogę odpędzić się od sąsiadek, które ciągle wypytują mnie o przepis.

Ogórki kiszone po francusku są jeszcze lepsze niż zwykłeOgórki kiszone po francusku są jeszcze lepsze niż zwykłe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Choć większość z nas kojarzy ogórki kiszone z koprem i chrzanem, we francuskiej kuchni od wieków stosuje się coś jeszcze. Do słoika wrzuca się estragon. I nie chodzi tu tylko o smak. Estragon to przyprawa znana ze swoich właściwości konserwujących, przeciwgrzybiczych i przeciwutleniających. Dzięki niej ogórki nie tylko lepiej smakują, ale też zachowują chrupkość, kolor i świeżość. Jeśli kiedykolwiek żałowałeś, że po kilku miesiącach ogórki stają się miękkie albo pachną "piwnicą", koniecznie wypróbuj ogórki kiszone po francusku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca kiszona kalarepa . Domowy sposób na nietypową przekąskę

Ogórki kiszone po francusku z dodatkiem estragonu

Estragon, zwany królewską przyprawą, nadaje ogórkom lekko korzenny, ziołowy smak z delikatną nutą anyżu. Dodany do słoika działa podobnie jak liście i korzeń chrzanu, czyli konserwuje i ujędrnia. Wystarczy niewielka gałązka, by zatrzymać świeżość na dłużej i uniknąć problemu pleśni czy "kapciowatych" ogórków. Co ważne: nie należy przesadzać z ilością kopru, by nie przyćmił działania estragonu. To właśnie dzięki temu balansowi smaków ogórki kiszone po francusku zyskują swój niepowtarzalny charakter.

Oprócz lepszego smaku i aromatu estragon wspiera trwałość przetworów – działa jak naturalny utwardzacz, konserwant i środek przeciwdziałający fermentacji wtórnej. Dzięki niemu ogórki nie rozmiękają, nie szarzeją i nie zmieniają zapachu. Suszony estragon sprawdzi się równie dobrze jak świeży: wówczas wystarczy szczypta na słoik. Jeśli chcesz, by Twoje przetwory przetrwały więcej niż sezon, ten składnik może być Twoim tajnym asem w rękawie.

Ogórki kiszone po francusku

Składniki:

  • przestudzona solanka (1 łyżka soli kłodawskiej na 1 litr przegotowanej wody),
  • ogórki gruntowe (dowolna ilość),
  • po 2-3 ząbki czosnku na każdy słoik,
  • po 1-2 gałązki kopru na każdy słoik,
  • gałązka estragonu na każdy słoik,
  • liść chrzanu na każdy słoik,
  • 5 cm korzenia chrzanu na każdy słoik.

Sposób przygotowania:

  1. Wyparz dokładnie słoiki i nakrętki.
  2. Wyszoruj ogórki, osusz przyprawy i dodatki.
  3. Na dnie każdego słoika ułóż czosnek, koper, korzeń chrzanu, liść chrzanu oraz gałązkę estragonu.
  4. Włóż pionowo ogórki, tak by klinowały się nawzajem.
  5. Zalej ogórki przestudzoną solanką.
  6. Zakręć szczelnie, przenieś słoiki w chłodne i ciemne miejsce (18-22°C).
  7. Po 6-7 dniach ogórki będą gotowe do spróbowania, ale z miesiąca na miesiąc będą tylko lepsze.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"