Banalny przepis na ogórki po litewsku. Wystarczą tylko 2 składniki, aby cieszyć się ich smakiem

Ogórki po litewsku znacząco różnią się od innych przepisów na to warzywo, które w większości są wytrawne – tutaj dodajemy słodki akcent. Nadaje on ogórkom zupełnie nowego charakteru dzięki któremu zyskują niepowtarzalny smak, a przy tym są wręcz dziecinnie proste w przygotowaniu.

Ogórki po litewskuOgórki z dodatkiem miodu, to niecodzienne ale pyszne połączenie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Większość przetworów lub przekąsek z ogórkiem w roli głównej, są podane na wytrawnie na przykład z kwaśną śmietaną lub octem, ale w tym przypadku jest zupełnie inaczej. Dodatkiem, który wyróżnia ogórki po litewsku, jest miód. Nadaje im słodkiego smaku, który świetnie przełamuje wytrawne, ciężkie dania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca kiszona kalarepa . Domowy sposób na nietypową przekąskę

Ogórki po litewsku

Ogórki po litewsku wyróżniają się przede wszystkim prostotą przygotowania – nie wymagają marynowania, zalewy ani długiego przygotowania. To świeże ogórki, najczęściej gruntowe, pokrojone w słupki i polane naturalnym miodem, który nadaje im charakterystyczny smak: świeżość ogórka zostaje przełamana słodkim miodem, co dopełnia kompozycję. Ogórki po litewsku świetnie sprawdzą się jako dodatek do dań z grilla, lekkich mięs, pieczonych ziemniaków czy nawet jako nietypowa przekąska do deski serów.

Wybór miodu

Wybór miodu do ogórków po litewsku ma duże znaczenie dla smaku całej potrawy. Najczęściej poleca się miód lipowy – ma łagodny smak, który dobrze współgra ze świeżymi ogórkami, nie przyćmiewając całkowicie ich delikatnego smaku. Jeśli chcesz uzyskać mocniejszy, bardziej zdecydowany charakter, dobrze sprawdzi się też miód gryczany – jest nieco ciemniejszy i intensywniejszy, nada ogórkom charakteru. Miód nie tylko dosładza danie, ale wpływa też na jego konsystencję i trwałość. Dzięki swoim naturalnym właściwościom konserwującym pomaga zachować świeżość i chrupkość ogórków przez dłuższy czas. Wybierając miód, kieruj się więc nie tylko smakiem, ale również jego wpływem na całość potrawy.

Przepis na ogórki po litewsku

Składniki:

  • 300-400 g ogórków gruntowych lub około 250 g ogórków wężowych,
  • 30 g płynnego miodu.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki umyj, osusz ręcznikiem papierowym i przekrój je wzdłuż na pół.
  2. Następnie każdą połówkę pokrój w słupki, osusz wnętrze ręcznikiem papierowym lub usuń gniazda nasienne łyżeczką, gotowe kawałki ułóż na talerzu i polej miodem.
  3. Możesz je podawać od razu – dzięki temu ogórki zachowują chrupkość, a miód dodaje im delikatnej słodyczy. Nie wymagają marynowania ani długiego leżakowania.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej