Banalny przepis na ogórki po litewsku. Wystarczą tylko 2 składniki, aby cieszyć się ich smakiem
Ogórki po litewsku znacząco różnią się od innych przepisów na to warzywo, które w większości są wytrawne – tutaj dodajemy słodki akcent. Nadaje on ogórkom zupełnie nowego charakteru dzięki któremu zyskują niepowtarzalny smak, a przy tym są wręcz dziecinnie proste w przygotowaniu.
Większość przetworów lub przekąsek z ogórkiem w roli głównej, są podane na wytrawnie na przykład z kwaśną śmietaną lub octem, ale w tym przypadku jest zupełnie inaczej. Dodatkiem, który wyróżnia ogórki po litewsku, jest miód. Nadaje im słodkiego smaku, który świetnie przełamuje wytrawne, ciężkie dania.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chrupiąca kiszona kalarepa . Domowy sposób na nietypową przekąskę
Ogórki po litewsku
Ogórki po litewsku wyróżniają się przede wszystkim prostotą przygotowania – nie wymagają marynowania, zalewy ani długiego przygotowania. To świeże ogórki, najczęściej gruntowe, pokrojone w słupki i polane naturalnym miodem, który nadaje im charakterystyczny smak: świeżość ogórka zostaje przełamana słodkim miodem, co dopełnia kompozycję. Ogórki po litewsku świetnie sprawdzą się jako dodatek do dań z grilla, lekkich mięs, pieczonych ziemniaków czy nawet jako nietypowa przekąska do deski serów.
Wybór miodu
Wybór miodu do ogórków po litewsku ma duże znaczenie dla smaku całej potrawy. Najczęściej poleca się miód lipowy – ma łagodny smak, który dobrze współgra ze świeżymi ogórkami, nie przyćmiewając całkowicie ich delikatnego smaku. Jeśli chcesz uzyskać mocniejszy, bardziej zdecydowany charakter, dobrze sprawdzi się też miód gryczany – jest nieco ciemniejszy i intensywniejszy, nada ogórkom charakteru. Miód nie tylko dosładza danie, ale wpływa też na jego konsystencję i trwałość. Dzięki swoim naturalnym właściwościom konserwującym pomaga zachować świeżość i chrupkość ogórków przez dłuższy czas. Wybierając miód, kieruj się więc nie tylko smakiem, ale również jego wpływem na całość potrawy.
Przepis na ogórki po litewsku
Składniki:
- 300-400 g ogórków gruntowych lub około 250 g ogórków wężowych,
- 30 g płynnego miodu.
Sposób przygotowania:
- Ogórki umyj, osusz ręcznikiem papierowym i przekrój je wzdłuż na pół.
- Następnie każdą połówkę pokrój w słupki, osusz wnętrze ręcznikiem papierowym lub usuń gniazda nasienne łyżeczką, gotowe kawałki ułóż na talerzu i polej miodem.
- Możesz je podawać od razu – dzięki temu ogórki zachowują chrupkość, a miód dodaje im delikatnej słodyczy. Nie wymagają marynowania ani długiego leżakowania.