Ogórki kiszone podaję na słodko. Najpierw się dziwią, potem biorą dokładkę

To połączenie co najmniej niecodzienne, ale zdecydowanie potrafi pozytywnie zaskoczyć. Słodko-kwaśna przekąska zrobi furorę na twoim stole.

Ogórki ze śmietaną i miodemOgórki ze śmietaną i miodem
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Połączenie ogórków z nabiałem nie jest niczym zaskakującym, bo mizeria często pojawia się na stole obok babcinych kotletów. W tym przypadku poszło to jednak o krok dalej, bo szklarniowe i gruntowe ogórki wymieniono na te marynowane lub kiszone, a do śmietany dodano jeszcze nieco miodu. Niektórzy pomyślą, że to połączenie niechybnie zwiastuje przyspieszoną wizytę w toalecie, ale w rzeczywistości nie dzieje się tutaj nic strasznego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rustykalne galette z pomidorami i serkiem. Smak lata na kruchym cieście

Ogórki kiszone z miodem

Pierwszy raz tego połączenia miałam okazję spróbować w Szwecji. Po tym, jak dałam się przekonać do spróbowania, przepadłam od razu. To zaskakujące połączenie słodkości, kwasowości i kremowości, które stało się jednym z moich ulubionych.

Tradycyjne szwedzkie kiszenie ogórków różni się nieco od polskiego. Często spotyka się przepisy, w których ogórki najpierw są solone w mocnym roztworze, co powoduje ich zmiękczenie i przygotowanie do dalszej obróbki. Dopiero potem kroi się je na plasterki lub kawałki i zalewa gorącą marynatą, często z dużą zawartością cukru i octu.

Bazą tej sałatki są ogórki. Mogą to być klasyczne ogórki kiszone, ale również konserwowe. W wersji dla początkujących odkrywców smaków, na pierwszy raz można sięgnąć po ogórki świeże, co pozwoli łagodniej wprowadzić się w to połączenie smaków. Miód dodaje słodyczy, która świetnie kontrastuje ze słono-kwaśnymi ogórkami. Spoiwem jest gęsta, kwaśna śmietana lub jogurt grecki, które nadają daniu kremową teksturę i łagodzą intensywność smaków.

Ogórki z miodem i śmietaną
Ogórki z miodem i śmietaną © Pyszności

Sałatkę możesz podawać na dwa sposoby. Pierwszy z nich to sałatka, czyli pokrojone i wymieszane składniki. Drugi sposób jest nieco bardziej elegancki. Na talerz wyłóż śmietanę, zrób w niej wgłębienie i wlej miód. Ogórki pokrój w słupki i podaj obok. Warzywa zanurza się w śmietanie jak w dipie. To świetny sposób na to, by zaserwować elegancką i nietypową przekąskę.

Składniki:

  • 300-400 g ogórków kiszonych (lub konserwowych),
  • 1-2 łyżki płynnego miodu (do smaku, można więcej lub mniej),
  • 3-4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany lub greckiego jogurtu.

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli używasz kiszonych, odsącz je z nadmiaru soku. Pokrój ogórki w słupki lub w plasterki.
  2. Śmietanę wymieszaj z miodem.
  3. Dorzuć ogórki i połącz.
  4. Wstaw sałatkę do lodówki na pół godziny, aby się schłodziła.

Sałatka ze szwedzkich ogórków kiszonych z miodem i śmietaną to fantastyczny dodatek do dań mięsnych, grillowanych potraw, czy po prostu ciekawa przekąska. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach
Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach
Takie naleśniki zastępują racuchy. Pulchne i sycące jak żadne inne
Takie naleśniki zastępują racuchy. Pulchne i sycące jak żadne inne
Dodaj 2 łyżeczki do ciasta na szarlotkę. Wyjdzie jeszcze bardziej kruche i lżejsze
Dodaj 2 łyżeczki do ciasta na szarlotkę. Wyjdzie jeszcze bardziej kruche i lżejsze
Pij ten sok codziennie. Efekty zauważysz bardzo szybko
Pij ten sok codziennie. Efekty zauważysz bardzo szybko
Piekę na Wszystkich Świętych. Tak pyszne, że ciotki co roku proszą o przepis
Piekę na Wszystkich Świętych. Tak pyszne, że ciotki co roku proszą o przepis
Powinni zajadać seniorzy i dzieci. Ma dużo białka, świetnie działa na stawy i poprawia odporność
Powinni zajadać seniorzy i dzieci. Ma dużo białka, świetnie działa na stawy i poprawia odporność