Ogórki kiszone podaję na słodko. Najpierw się dziwią, potem biorą dokładkę

To połączenie co najmniej niecodzienne, ale zdecydowanie potrafi pozytywnie zaskoczyć. Słodko-kwaśna przekąska zrobi furorę na twoim stole.

Ogórki ze śmietaną i miodemOgórki ze śmietaną i miodem
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Połączenie ogórków z nabiałem nie jest niczym zaskakującym, bo mizeria często pojawia się na stole obok babcinych kotletów. W tym przypadku poszło to jednak o krok dalej, bo szklarniowe i gruntowe ogórki wymieniono na te marynowane lub kiszone, a do śmietany dodano jeszcze nieco miodu. Niektórzy pomyślą, że to połączenie niechybnie zwiastuje przyspieszoną wizytę w toalecie, ale w rzeczywistości nie dzieje się tutaj nic strasznego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rustykalne galette z pomidorami i serkiem. Smak lata na kruchym cieście

Ogórki kiszone z miodem

Pierwszy raz tego połączenia miałam okazję spróbować w Szwecji. Po tym, jak dałam się przekonać do spróbowania, przepadłam od razu. To zaskakujące połączenie słodkości, kwasowości i kremowości, które stało się jednym z moich ulubionych.

Tradycyjne szwedzkie kiszenie ogórków różni się nieco od polskiego. Często spotyka się przepisy, w których ogórki najpierw są solone w mocnym roztworze, co powoduje ich zmiękczenie i przygotowanie do dalszej obróbki. Dopiero potem kroi się je na plasterki lub kawałki i zalewa gorącą marynatą, często z dużą zawartością cukru i octu.

Bazą tej sałatki są ogórki. Mogą to być klasyczne ogórki kiszone, ale również konserwowe. W wersji dla początkujących odkrywców smaków, na pierwszy raz można sięgnąć po ogórki świeże, co pozwoli łagodniej wprowadzić się w to połączenie smaków. Miód dodaje słodyczy, która świetnie kontrastuje ze słono-kwaśnymi ogórkami. Spoiwem jest gęsta, kwaśna śmietana lub jogurt grecki, które nadają daniu kremową teksturę i łagodzą intensywność smaków.

Ogórki z miodem i śmietaną
Ogórki z miodem i śmietaną © Pyszności

Sałatkę możesz podawać na dwa sposoby. Pierwszy z nich to sałatka, czyli pokrojone i wymieszane składniki. Drugi sposób jest nieco bardziej elegancki. Na talerz wyłóż śmietanę, zrób w niej wgłębienie i wlej miód. Ogórki pokrój w słupki i podaj obok. Warzywa zanurza się w śmietanie jak w dipie. To świetny sposób na to, by zaserwować elegancką i nietypową przekąskę.

Składniki:

  • 300-400 g ogórków kiszonych (lub konserwowych),
  • 1-2 łyżki płynnego miodu (do smaku, można więcej lub mniej),
  • 3-4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany lub greckiego jogurtu.

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli używasz kiszonych, odsącz je z nadmiaru soku. Pokrój ogórki w słupki lub w plasterki.
  2. Śmietanę wymieszaj z miodem.
  3. Dorzuć ogórki i połącz.
  4. Wstaw sałatkę do lodówki na pół godziny, aby się schłodziła.

Sałatka ze szwedzkich ogórków kiszonych z miodem i śmietaną to fantastyczny dodatek do dań mięsnych, grillowanych potraw, czy po prostu ciekawa przekąska. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Do barszczu robię krokiety na szybko. Nikt nawet się nie domyśla, że są bez naleśników
Do barszczu robię krokiety na szybko. Nikt nawet się nie domyśla, że są bez naleśników
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇