Dodaję do ogórków. To składnik, który nic nie kosztuje, a sprawia, że nie miękną i chrupią

Gospodynie z Mazowsza znają ten tradycyjny sposób na kiszone ogórki. Jeden prosty dodatek sprawia, że wychodzą smaczniejsze i bardziej chrupiące. Połóż na ogórkach i zalej solanką.

Ogórki kiszone w ceramicznym garnkuOgórki kiszone w ceramicznym garnku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Oprócz klasycznych dodatków, takich jak gałązki kopru, czosnek i korzeń chrzanu, wiele osób do słoika lub beczki z ogórkami wrzuca coś jeszcze. Standardowe przepisy często pomijają te dodatki, uznając za nieistotne, chociaż odgrywają ważną rolę podczas procesu fermentacji. Gospodynie z Mazowsza do ogórków kiszonych dodają liście dębu. Tak przygotowane widnieją nawet na oficjalnej liście produktów tradycyjnych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca kiszona kalarepa . Domowy sposób na nietypową przekąskę

Ogórki kiszone z Mazowsza

Na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi można przeczytać o ogórkach i innych kiszonkach z Mazowsza, które dawniej były przygotowywane w każdym gospodarstwie:

Mieszkańcy Mazowsza kwasili duże ilości ogórków i przechowywali je w beczkach, piwnicach lub zanurzone w zbiornikach i ciekach wodnych. (…) Do kiszenia razem z ogórkami używano kopru, chrzanu oraz czosnku. Na wierzch kładziono liść dębu i zalewano całość osoloną wodą.

Liście dębu zawierają garbniki, które podtrzymują jędrność ogórków podczas procesu kiszenia. Działają jako naturalny konserwant. Podobne właściwości mają liście porzeczki i wiśni, które dodatkowo wzbogacają ogórki o delikatny owocowy aromat.

Jak zrobić ogórki kiszone z liśćmi dębu?

Zacznij od przygotowania słoików – dokładnie je umyj, wyparz i osusz, nie zapominając o nakrętkach.

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych,
  • 1 główka czosnku,
  • pęczek kopru z baldachami,
  • korzeń chrzanu,
  • 10–15 liści dębu,
  • 3 litry wody,
  • 6 łyżek soli kamiennej niejodowanej.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj koper, korzeń chrzanu i liście dębu. Chrzan obierz i pokrój na mniejsze kawałki, ząbki czosnku obierz z łupinek.
  2. Ogórki dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. W każdym słoiku układaj je pionowo i ciasno – zaczynając od większych sztuk, a luki uzupełniając mniejszymi. Pomiędzy ogórki włóż 2–3 ząbki czosnku, kawałek korzenia chrzanu i gałązkę. Całość przykryj 2–3 liśćmi dębu.
  3. Zagotuj 3 litry wody i przygotuj solankę, wsypując 2 łyżki soli niejodowanej na każdy litr wody. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia soli. Przestudzoną solanką zalej ogórki tak, aby były całkowicie przykryte.
  4. Na słoiki nałóż nakrętki i lekko je zakręć, pozostawiając dopływ powietrza. Odstaw na 5–7 dni.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem