Dodaję do ogórków. To składnik, który nic nie kosztuje, a sprawia, że nie miękną i chrupią

Gospodynie z Mazowsza znają ten tradycyjny sposób na kiszone ogórki. Jeden prosty dodatek sprawia, że wychodzą smaczniejsze i bardziej chrupiące. Połóż na ogórkach i zalej solanką.

Ogórki kiszone w ceramicznym garnkuOgórki kiszone w ceramicznym garnku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Oprócz klasycznych dodatków, takich jak gałązki kopru, czosnek i korzeń chrzanu, wiele osób do słoika lub beczki z ogórkami wrzuca coś jeszcze. Standardowe przepisy często pomijają te dodatki, uznając za nieistotne, chociaż odgrywają ważną rolę podczas procesu fermentacji. Gospodynie z Mazowsza do ogórków kiszonych dodają liście dębu. Tak przygotowane widnieją nawet na oficjalnej liście produktów tradycyjnych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca kiszona kalarepa . Domowy sposób na nietypową przekąskę

Ogórki kiszone z Mazowsza

Na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi można przeczytać o ogórkach i innych kiszonkach z Mazowsza, które dawniej były przygotowywane w każdym gospodarstwie:

Mieszkańcy Mazowsza kwasili duże ilości ogórków i przechowywali je w beczkach, piwnicach lub zanurzone w zbiornikach i ciekach wodnych. (…) Do kiszenia razem z ogórkami używano kopru, chrzanu oraz czosnku. Na wierzch kładziono liść dębu i zalewano całość osoloną wodą.

Liście dębu zawierają garbniki, które podtrzymują jędrność ogórków podczas procesu kiszenia. Działają jako naturalny konserwant. Podobne właściwości mają liście porzeczki i wiśni, które dodatkowo wzbogacają ogórki o delikatny owocowy aromat.

Jak zrobić ogórki kiszone z liśćmi dębu?

Zacznij od przygotowania słoików – dokładnie je umyj, wyparz i osusz, nie zapominając o nakrętkach.

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych,
  • 1 główka czosnku,
  • pęczek kopru z baldachami,
  • korzeń chrzanu,
  • 10–15 liści dębu,
  • 3 litry wody,
  • 6 łyżek soli kamiennej niejodowanej.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj koper, korzeń chrzanu i liście dębu. Chrzan obierz i pokrój na mniejsze kawałki, ząbki czosnku obierz z łupinek.
  2. Ogórki dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. W każdym słoiku układaj je pionowo i ciasno – zaczynając od większych sztuk, a luki uzupełniając mniejszymi. Pomiędzy ogórki włóż 2–3 ząbki czosnku, kawałek korzenia chrzanu i gałązkę. Całość przykryj 2–3 liśćmi dębu.
  3. Zagotuj 3 litry wody i przygotuj solankę, wsypując 2 łyżki soli niejodowanej na każdy litr wody. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia soli. Przestudzoną solanką zalej ogórki tak, aby były całkowicie przykryte.
  4. Na słoiki nałóż nakrętki i lekko je zakręć, pozostawiając dopływ powietrza. Odstaw na 5–7 dni.
Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇