Dodaję do ogórków. To składnik, który nic nie kosztuje, a sprawia, że nie miękną i chrupią
Gospodynie z Mazowsza znają ten tradycyjny sposób na kiszone ogórki. Jeden prosty dodatek sprawia, że wychodzą smaczniejsze i bardziej chrupiące. Połóż na ogórkach i zalej solanką.
Oprócz klasycznych dodatków, takich jak gałązki kopru, czosnek i korzeń chrzanu, wiele osób do słoika lub beczki z ogórkami wrzuca coś jeszcze. Standardowe przepisy często pomijają te dodatki, uznając za nieistotne, chociaż odgrywają ważną rolę podczas procesu fermentacji. Gospodynie z Mazowsza do ogórków kiszonych dodają liście dębu. Tak przygotowane widnieją nawet na oficjalnej liście produktów tradycyjnych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chrupiąca kiszona kalarepa . Domowy sposób na nietypową przekąskę
Ogórki kiszone z Mazowsza
Na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi można przeczytać o ogórkach i innych kiszonkach z Mazowsza, które dawniej były przygotowywane w każdym gospodarstwie:
Mieszkańcy Mazowsza kwasili duże ilości ogórków i przechowywali je w beczkach, piwnicach lub zanurzone w zbiornikach i ciekach wodnych. (…) Do kiszenia razem z ogórkami używano kopru, chrzanu oraz czosnku. Na wierzch kładziono liść dębu i zalewano całość osoloną wodą.
Liście dębu zawierają garbniki, które podtrzymują jędrność ogórków podczas procesu kiszenia. Działają jako naturalny konserwant. Podobne właściwości mają liście porzeczki i wiśni, które dodatkowo wzbogacają ogórki o delikatny owocowy aromat.
Jak zrobić ogórki kiszone z liśćmi dębu?
Zacznij od przygotowania słoików – dokładnie je umyj, wyparz i osusz, nie zapominając o nakrętkach.
Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych,
- 1 główka czosnku,
- pęczek kopru z baldachami,
- korzeń chrzanu,
- 10–15 liści dębu,
- 3 litry wody,
- 6 łyżek soli kamiennej niejodowanej.
Sposób przygotowania:
- Umyj koper, korzeń chrzanu i liście dębu. Chrzan obierz i pokrój na mniejsze kawałki, ząbki czosnku obierz z łupinek.
- Ogórki dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. W każdym słoiku układaj je pionowo i ciasno – zaczynając od większych sztuk, a luki uzupełniając mniejszymi. Pomiędzy ogórki włóż 2–3 ząbki czosnku, kawałek korzenia chrzanu i gałązkę. Całość przykryj 2–3 liśćmi dębu.
- Zagotuj 3 litry wody i przygotuj solankę, wsypując 2 łyżki soli niejodowanej na każdy litr wody. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia soli. Przestudzoną solanką zalej ogórki tak, aby były całkowicie przykryte.
- Na słoiki nałóż nakrętki i lekko je zakręć, pozostawiając dopływ powietrza. Odstaw na 5–7 dni.