Podpatrzyłam ten trik u sąsiadki. Odkąd go stosuję, małosolne i kiszone nigdy nie wychodzą puste w środku

Ogórki kiszone to przysmak wielu z nas, ale czasem po otwarciu słoika spotyka nas rozczarowanie. Puste w środku ogórki to częsty problem, który można jednak łatwo rozwiązać. Wiele lat temu podpatrzyłam u sąsiadki pewien prosty, ale skuteczny trik.

Ogórki małosolneOgórki małosolne
Źródło zdjęć: © Pyszności
Katarzyna Gileta

Kiszenie ogórków to sztuka, która wymaga precyzji i uwagi. Zbyt ciepła woda do solanki to jeden z najczęstszych błędów. Fermentacja wymaga odpowiednich warunków, a ciepła woda może zaburzyć ten proces, prowadząc do nierównomiernego kiszenia. Nieświeże ogórki również nie nadają się do kiszenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca kiszona kalarepa . Domowy sposób na nietypową przekąskę

Wybieraj młode ogórki bez ciemnej i twardej skórki. Skórka z kolcami to dobry znak, świadczący o ich świeżości. Duże i stare ogórki, które długo leżały na ziemi, tracą wodę, co powoduje, że ich miąższ staje się mniej elastyczny, a w środku mogą pojawić się puste przestrzenie.

Jak uniknąć pustych ogórków? Trik sąsiadki

Aby uniknąć pustych w środku ogórków, warto zastosować kilka sprawdzonych trików. Przed kiszeniem należy namoczyć ogórki na kilka godzin w bardzo zimnej wodzie. Dodanie do kiszenia liści z garbnikami, takich jak liść chrzanu, dębu lub wiśni, wzmacnia strukturę ogórków i zapobiega rozpadaniu się ich wnętrza. Układanie ogórków ciasno, ale bez ścisku w słoiku również jest kluczowe. Jednak najbardziej skuteczny, a zarazem banalnie prosty, okazał się trik mojej sąsiadki.

Wystarczy przed włożeniem ogórków do słoika lub kamionki ponakłuwać je delikatnie z każdej strony – najlepiej wykałaczką, widelcem albo grubszą igłą. Można to zrobić wzdłuż ogórka, w 2–3 miejscach na powierzchni.

Po co to robić?

  • Zapobiega tworzeniu się pustych przestrzeni – solanka szybciej dociera do wnętrza ogórka.
  • Przyspiesza kiszenie, szczególnie w przypadku ogórków małosolnych, które chcemy zjeść już po 2–3 dniach.
  • Pomaga zachować jędrność, bo miąższ nie "rozpycha się" od środka.

Przechowywanie i fermentacja

Prawidłowe przechowywanie kiszonek jest równie istotne jak ich przygotowanie. Choć mogą one fermentować w temperaturze pokojowej przez pierwsze dni, później należy przenieść je do chłodnego i ciemnego miejsca. Stabilna niższa temperatura pomaga zachować ich jakość i zapobiega rozwojowi niepożądanych bakterii czy pleśni.

Dzięki tym wskazówkom twoje ogórki kiszone będą zawsze chrupiące i pełne smaku, a puste wnętrze przestanie być problemem. Pamiętaj, że kluczem do sukcesu jest dbałość o szczegóły i unikanie najczęstszych błędów.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"