Otwierasz słoik, a ogórki buzują i są mętne. Prawdopodobnie popełniłeś błąd przy kiszeniu

Kiszenie ogórków na pierwszy rzut oka wydaje się zajęciem banalnie prostym. W teorii wystarczy kilka podstawowych składników i odrobina cierpliwości. W praktyce jednak bywa inaczej — nawet doświadczeni domowi pasjonaci przetworów mogą natknąć się na niespodziewane trudności. Co powinno wzbudzić twoją czujność i kiedy rzeczywiście warto zareagować?

Ogórki buzują? Prawdopodobnie popełniłeś błądOgórki buzują? Prawdopodobnie popełniłeś błąd
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | f2014vad

W temacie kiszenia ogórków mogę śmiało powiedzieć, że mam już niemałe doświadczenie. Co roku przygotowuję domowe przetwory i z dumą przyznaję, że wychodzą mi naprawdę znakomicie — każdy słoik trafia na stół, a nie do kosza, co w świecie kiszonek jest niemałym osiągnięciem.

Oczywiście nie zawsze było tak perfekcyjnie. Na początku musiałam zaliczyć kilka wpadek i wyciągnąć z nich cenne lekcje. Wierzę jednak, że każda porażka była krokiem w stronę mistrzostwa. Dzięki tym doświadczeniom dziś mogę wesprzeć również ciebie. Jeśli masz wątpliwości, czy twoje ogórki nadają się do spożycia, spokojnie — zaraz wszystko wyjaśnię i pomogę rozwiać twoje obawy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W spiżarni zajmują honorowe miejsce. Ogórki w chińskiej zalewie robię na okrągło

Mętna woda w słoiku

Jednym z pierwszych zjawisk, które często budzi niepokój podczas kiszenia ogórków, jest mętna woda w słoiku. Wiele osób obawia się, że taki widok świadczy o zepsuciu przetworów i woli nie ryzykować ich użycia w kuchni. Ale czy rzeczywiście jest się czego bać?

Na szczęście nie zawsze. Pojawienie się mętnej wody to naturalny efekt procesu fermentacji i nie jest powodem do niepokoju. Świadczy o tym, że w słoiku zachodzą właściwe reakcje, dzięki którym ogórki nabierają swojego wyjątkowego smaku i właściwości.

Twoją szczególną uwagę powinien natomiast zwrócić gruby, puszysty, przypominający meszek nalot na powierzchni przetworów. Może on oznaczać rozwój pleśni, a to niestety oznacza, że ogórki nie nadają się już do spożycia.

Czy buzujące ogórki są oznaką zepsucia?

To jedno z tych zjawisk, które często budzi niepotrzebny niepokój i jest błędnie interpretowane. Warto w tym przypadku rozróżnić dwie sytuacje.

Jeżeli po otwarciu słoika ogórki lekko gazują, jest to całkowicie naturalny objaw fermentacji. Powstające w trakcie tego procesu gazy mogą powodować delikatne musowanie przetworów — i nie powinno to wzbudzać żadnych obaw.

Inaczej jednak wygląda sprawa, gdy gazowanie jest wyjątkowo intensywne, a na powierzchni zalewy pojawia się wyraźna piana. Taki widok to poważny sygnał ostrzegawczy — świadczy o zepsuciu kiszonek. W takim przypadku ogórki nie nadają się już do spożycia i powinny zostać wyrzucone.

Miękkie ogórki

Na koniec warto poruszyć jeszcze jedną istotną kwestię — miękkość ogórków. Kiszone ogórki kojarzą się przede wszystkim z wyjątkową chrupkością, której charakterystyczny dźwięk jest niemal nieodłącznym elementem każdej degustacji. Co więc oznacza sytuacja, gdy po otwarciu słoika ogórki okazują się miękkie i pozbawione tej upragnionej tekstury?

Taki stan rzeczy powinien skłonić do refleksji. Jedną z przyczyn może być użycie ogórków niskiej jakości — zbyt dojrzałych lub uszkodzonych — które nie były odpowiednio przygotowane do procesu kiszenia.

Jeśli jednak ogórki są nie tylko miękkie, ale wręcz się rozpadają, a przy tym wydzielają nieprzyjemny, kwaśno-gnilny zapach, wówczas nie ma wątpliwości: przetwory są zepsute i nie nadają się do spożycia. W takiej sytuacji najlepiej jak najszybciej się ich pozbyć, aby uniknąć ryzyka zatrucia.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę