Ogórki kanapkowe robię z najprostszego przepisu. Lepszych nie jadłam
Te ogórki kanapkowe do słoików do żadne mecyje, a jednak każdy, kto ich skosztuje, od razu chce więcej. W rzeczywistości ogórki te robię z najprostszego przepisu. Bez udziwnień, tylko z dodatkiem jednej łatwo dostępnej przyprawy. Konieczne wypróbuj.
07.07.2024 08:57
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Ogórki kanapkowe w zalewie słodko-octowej to coś dla amatorów mocnych smaków. Będą idealnym dodatkiem do kanapek z wędliną, świetnie sprawdzą się również w burgerach, tostach, zapiekankach, sałatkach czy koreczkach. Ich smak jest na tyle wyrazisty, że nawet występując solo, potrafią oczarować.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak zrobić dobre ogórki kanapkowe?
Przygotowanie ogórków kanapkowych na zimę do słoików jest banalnie proste. Do takich przetworów najlepiej wybrać ogórki średniej długości, takie łatwiej jest pokroić w równe plastry, ważne też, by górki były świeże i bez oznak zepsucia czy uszkodzeń. Tylko takie gwarantują zadowalający smak.
Jaka zalewa do ogórków kanapkowych będzie najlepsza? Proponuję prostą zalewę słodko-octową z niewielkim dodatkiem przyprawy curry, ziarnami gorczycy i pieprzu czarnego oraz ziela angielskiego. To klasyczna, prosta zalewa, a dodatek orientalnej przyprawy nada całości przyjemnego koloru i korzennych nut. Rokrocznie o tej porze szykuję właśnie takie ogórki. Znikają najszybciej z wszystkich.
Ogórki sałatkowe do słoików na zimę. Przepis
Składniki:
- 3 kg ogórków gruntowych,
- 1,2 l wody,
- 600 ml octu spirytusowego 10 proc.,
- 600 g cukru,
- 2 łyżki ziaren gorczycy,
- 2 łyżki ziaren pieprzu czarnego,
- 20 kulek ziela angielskiego,
- 1 łyżka curry,
- 2 łyżki soli.
Przygotowanie:
- Ogórki wymyj, a następnie pozbądź się z nich końcówek i pokrój je w plastry.
- Do słoików włóż ciasno plastry ogórków.
- Przygotuj zalewę: wodę zagotuj z octem, cukrem i pozostałymi przyprawami.
- Następnie zalewę przecedź i jeszcze gorącą zalej ogórki.
- Słoiki zakręć i przełóż do garnka wyłożonego gazetami lub ściereczką. Słoiki nie mogą się stykać ze sobą.
- Słoiki zalej wodą (do 2/3 wysokości, najlepiej tak, by woda nie sięgała zakrętki).
- Słoiki pasteryzuj ok. 10 minut od momentu zagotowania. Po tym czasie wyjmij je z wody i ustaw na ściereczce do góry dnem do całkowitego ostygnięcia.
- Ogórki kanapkowe będą gotowe do zjedzenia już po dwóch dniach, jednak dobrze jest im dać dłuższą chwilę na złapanie smaków.