PoradyTwoje ogórki gruntowe są gorzkie? Oto niezawodne sposoby, by pozbyć się tego problemu

Twoje ogórki gruntowe są gorzkie? Oto niezawodne sposoby, by pozbyć się tego problemu

Co zrobić, żeby ogórki szklarniowe nie były gorzkie?
Co zrobić, żeby ogórki szklarniowe nie były gorzkie?
Źródło zdjęć: © Pixabay

19.05.2024 11:14

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Chrupiący i soczysty, lekko oprószony solą - taki smakuje najlepiej. Uwielbiamy ogórki, a te gruntowe to niemalże symbol lata. Rozpływać się nad nimi można w nieskończoność, ale kiedy po pierwszym kęsie wyczuwalna jest nieprzyjemna goryczka, radość z jedzenia ustępuje złości. Co zrobić więc, by ogórki nie były gorzkie?

Świeży i chrupiące ogórki cenione są w wielu kuchniach na całym świecie. Niekiedy jednak mają gorzki posmak, co może być nieprzyjemnym zaskoczeniem dla naszych kubków smakowych. Dlaczego więc ogórki są gorzkie i jak pozbyć się niechcianej goryczki?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dlaczego ogórki są gorzkie?

Gorzki smak ogórków jest spowodowany obecnością naturalnych substancji zwanych kukurbitacynami. Są to związki chemiczne, które rośliny wykorzystują jako obronę przed szkodnikami i chorobami. Wysokie stężenie tych substancji sprawia, że ogórki stają się gorzkie.

W naturalnych warunkach kukurbitacyny są korzystne dla roślin, ale niekorzystne dla naszych kubków smakowych. Niektóre ogórki mogą być bardziej gorzkie niż inne ze względu na genetykę, warunki uprawy i stres środowiskowy, czyli m.in. upalne dni lub brak wilgoci.

Dlaczego ogórki są gorzkie?
Dlaczego ogórki są gorzkie?© Pixabay

Co zrobić, żeby ogórki nie były gorzkie?

Istnieje kilka sposobów na zmniejszenie lub usunięcie goryczy z ogórków. Jeden z nich można zastosować już w czasie uprawy. Chodzi o ściółkowanie, które polega na przykryciu ziemi organicznym materiałem np. słomą, trocinami, liśćmi lub trawą. Dzięki temu promienia słoneczne nie będą oddziaływać bezpośrednio na glebę. Ponadto metoda ta pozwala utrzymać wilgoć, to z kolei pozwala uniknąć nadmiernego wysuszenia ziemi. Warto dodać, że regularne nawadnianie ogórków jest szalenie istotne w ich uprawie i ma wpływ na finalny smak owoców. Podczas dużych upałów ogórki należy nawadniać nawet dwa razy dziennie.

Jeśli ogórki znajdują się już w twoich rękach, a ich smak dalece odbiega od spodziewanego, możesz je wymoczyć w zimnej wodzie. Pomoże to zmniejszyć intensywność goryczy. Warto również pamiętać, by obierać je w kierunku od jasnego końca do ciemnego (i przy tym często płukać obieraczkę), by zapobiec rozprzestrzenianiu goryczki, która skrywa się właśnie w ciemniejszych fragmentach rośliny. Pomocnym może okazać się trik, polegający na odcinaniu ok. 1,2 cm owocu od strony łodygi, gdzie znajduje się najwięcej kukurbitacyny. Gorzkie ogórki możesz też kisić. Proces kiszenia niweluje posmak goryczki.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także