Twoje ogórki gruntowe są gorzkie? Oto niezawodne sposoby, by pozbyć się tego problemu

Chrupiący i soczysty, lekko oprószony solą - taki smakuje najlepiej. Uwielbiamy ogórki, a te gruntowe to niemalże symbol lata. Rozpływać się nad nimi można w nieskończoność, ale kiedy po pierwszym kęsie wyczuwalna jest nieprzyjemna goryczka, radość z jedzenia ustępuje złości. Co zrobić więc, by ogórki nie były gorzkie?

Co zrobić, żeby ogórki szklarniowe nie były gorzkie?Co zrobić, żeby ogórki szklarniowe nie były gorzkie?
Źródło zdjęć: © Pixabay

Świeży i chrupiące ogórki cenione są w wielu kuchniach na całym świecie. Niekiedy jednak mają gorzki posmak, co może być nieprzyjemnym zaskoczeniem dla naszych kubków smakowych. Dlaczego więc ogórki są gorzkie i jak pozbyć się niechcianej goryczki?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Łączę kilka produktów i w mgnieniu oka na stole pojawia się różowy makaron. Każdy się nim zachwyca

Dlaczego ogórki są gorzkie?

Gorzki smak ogórków jest spowodowany obecnością naturalnych substancji zwanych kukurbitacynami. Są to związki chemiczne, które rośliny wykorzystują jako obronę przed szkodnikami i chorobami. Wysokie stężenie tych substancji sprawia, że ogórki stają się gorzkie.

W naturalnych warunkach kukurbitacyny są korzystne dla roślin, ale niekorzystne dla naszych kubków smakowych. Niektóre ogórki mogą być bardziej gorzkie niż inne ze względu na genetykę, warunki uprawy i stres środowiskowy, czyli m.in. upalne dni lub brak wilgoci.

Dlaczego ogórki są gorzkie?
Dlaczego ogórki są gorzkie? © Pixabay

Co zrobić, żeby ogórki nie były gorzkie?

Istnieje kilka sposobów na zmniejszenie lub usunięcie goryczy z ogórków. Jeden z nich można zastosować już w czasie uprawy. Chodzi o ściółkowanie, które polega na przykryciu ziemi organicznym materiałem np. słomą, trocinami, liśćmi lub trawą. Dzięki temu promienia słoneczne nie będą oddziaływać bezpośrednio na glebę. Ponadto metoda ta pozwala utrzymać wilgoć, to z kolei pozwala uniknąć nadmiernego wysuszenia ziemi. Warto dodać, że regularne nawadnianie ogórków jest szalenie istotne w ich uprawie i ma wpływ na finalny smak owoców. Podczas dużych upałów ogórki należy nawadniać nawet dwa razy dziennie.

Jeśli ogórki znajdują się już w twoich rękach, a ich smak dalece odbiega od spodziewanego, możesz je wymoczyć w zimnej wodzie. Pomoże to zmniejszyć intensywność goryczy. Warto również pamiętać, by obierać je w kierunku od jasnego końca do ciemnego (i przy tym często płukać obieraczkę), by zapobiec rozprzestrzenianiu goryczki, która skrywa się właśnie w ciemniejszych fragmentach rośliny. Pomocnym może okazać się trik, polegający na odcinaniu ok. 1,2 cm owocu od strony łodygi, gdzie znajduje się najwięcej kukurbitacyny. Gorzkie ogórki możesz też kisić. Proces kiszenia niweluje posmak goryczki.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają
Babcia zawsze dodawała do rosołu. Teraz eksperci ostrzegają, że to szkodzi
Babcia zawsze dodawała do rosołu. Teraz eksperci ostrzegają, że to szkodzi
Czy trzeba płukać kaszę gryczaną przed gotowaniem? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Czy trzeba płukać kaszę gryczaną przed gotowaniem? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Tylko w tej temperaturze piekę karkówkę. Wychodzi tak krucha, że nie trzeba do niej noża
Tylko w tej temperaturze piekę karkówkę. Wychodzi tak krucha, że nie trzeba do niej noża