WAŻNE
TERAZ

Trump rozmawiał z Putinem. Jest komunikat Białego Domu

Przed końcem sezonu kiszę bób. Zimą sięgam po niego częściej niż po ogórki

Sezon na bób powoli zbliża się do końca. Jeśli chcesz cieszyć się jego wyjątkowym smakiem przez cały rok, wrzuć go do zalewy. Tak przygotowany bób jest lepszy niż klasyczne ogórki kiszone.

Jak przygotować kiszony bób?Jak przygotować kiszony bób?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | shaiith

Bób to jedno z najpopularniejszych warzyw sezonowych. Czekamy na niego przez cały rok. Niestety, sezon na bób jest krótki. Zaczyna się w czerwcu, a kończy w drugiej połowie lipca.

Jeśli chcesz zatrzymać jego smak na dłużej, przygotuj kiszony bób. To pyszna, zdrowa i wartościowa przekąska, która przypomni ci smak lata. Wyjaśniamy, jak ją przygotować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięsno-ziemniaczana zapiekanka. Prawdziwa uczta z piekarnika

Bób — wartości odżywcze

Bób był uprawiany już w czasach starożytności. Warzywo nie cieszyło się wówczas dobrą sławą. Podobno sam Pitagoras twierdził, że dusza człowieka po śmierci zamienia się w ziarno bobu. Wierzył, że warzywo "ogłupia". Po latach okazało się, że bób jest niezwykle wartościową rośliną, pełną łatwoprzyswajalnego białka i innych, cennych wartości odżywczych.

W niewielkich ziarenkach skrywają się aminokwasy, witamina A, E, D, witaminy z grupy B, foliany, błonnik oraz żelazo. Regularne spożywanie bobu obniża ciśnienie tętnicze krwi oraz wspiera prawidłową pracę układu krwionośnego, odpornościowegonerwowego. Niestety, warzywo jest dostępne zaledwie przez kilka tygodni w roku. Jest jednak sposób, aby cieszyć się nim w pozostałe miesiące. Wystarczy, że wrzucisz je do specjalnej zalewy.

Jak przygotować kiszony bób?

Kiszenie to jedna z najstarszych metod konserwowania żywności, która cieszy się niesłabnącą popularnością. W obecnych czasach można kisić niemal wszystko, także bób. Jak przygotować kiszony bób? To bardzo proste. Wystarczy wrzucić warzywo do dużego naczynia i zalać je solanką z dodatkiem baldachów kopru i czosnku.

Jest jednak jeszcze jeden, równie smaczny sposób, polegający na zamarynowaniu bobu w mieszance z wody, octu i chilli. Jak to zrobić? Zacznij od ugotowania bobu. Wrzuć go do wrzątku i gotuj przez 5 minut. Po 5 minutach zalej go zimną wodą i pozostaw do ostygnięcia. Kiedy ostygnie, wrzuć warzywo do słoika i zajmij się przygotowaniem marynaty.

Wyjmij duży garnek. Wlej dwa litry wody i szklankę octu. Dodaj do niej łyżkę soli, 7 łyżek cukru, pięć ząbków czosnku oraz płaską łyżeczkę suszonego chilli. Całość doprowadź do wrzenia, a tak przygotowaną mieszanką zalej bób. Zamknij słoik i postaw go wieczkiem do dołu. Wypełnione słoiki wrzuć do wrzątku i gotuj je przez 25 minut, a następnie włóż je w suche, zimne i ciemne miejsce.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej