Przed końcem sezonu kiszę bób. Zimą sięgam po niego częściej niż po ogórki

Sezon na bób powoli zbliża się do końca. Jeśli chcesz cieszyć się jego wyjątkowym smakiem przez cały rok, wrzuć go do zalewy. Tak przygotowany bób jest lepszy niż klasyczne ogórki kiszone.

Jak przygotować kiszony bób?Jak przygotować kiszony bób?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | shaiith

Bób to jedno z najpopularniejszych warzyw sezonowych. Czekamy na niego przez cały rok. Niestety, sezon na bób jest krótki. Zaczyna się w czerwcu, a kończy w drugiej połowie lipca.

Jeśli chcesz zatrzymać jego smak na dłużej, przygotuj kiszony bób. To pyszna, zdrowa i wartościowa przekąska, która przypomni ci smak lata. Wyjaśniamy, jak ją przygotować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięsno-ziemniaczana zapiekanka. Prawdziwa uczta z piekarnika

Bób — wartości odżywcze

Bób był uprawiany już w czasach starożytności. Warzywo nie cieszyło się wówczas dobrą sławą. Podobno sam Pitagoras twierdził, że dusza człowieka po śmierci zamienia się w ziarno bobu. Wierzył, że warzywo "ogłupia". Po latach okazało się, że bób jest niezwykle wartościową rośliną, pełną łatwoprzyswajalnego białka i innych, cennych wartości odżywczych.

W niewielkich ziarenkach skrywają się aminokwasy, witamina A, E, D, witaminy z grupy B, foliany, błonnik oraz żelazo. Regularne spożywanie bobu obniża ciśnienie tętnicze krwi oraz wspiera prawidłową pracę układu krwionośnego, odpornościowegonerwowego. Niestety, warzywo jest dostępne zaledwie przez kilka tygodni w roku. Jest jednak sposób, aby cieszyć się nim w pozostałe miesiące. Wystarczy, że wrzucisz je do specjalnej zalewy.

Jak przygotować kiszony bób?

Kiszenie to jedna z najstarszych metod konserwowania żywności, która cieszy się niesłabnącą popularnością. W obecnych czasach można kisić niemal wszystko, także bób. Jak przygotować kiszony bób? To bardzo proste. Wystarczy wrzucić warzywo do dużego naczynia i zalać je solanką z dodatkiem baldachów kopru i czosnku.

Jest jednak jeszcze jeden, równie smaczny sposób, polegający na zamarynowaniu bobu w mieszance z wody, octu i chilli. Jak to zrobić? Zacznij od ugotowania bobu. Wrzuć go do wrzątku i gotuj przez 5 minut. Po 5 minutach zalej go zimną wodą i pozostaw do ostygnięcia. Kiedy ostygnie, wrzuć warzywo do słoika i zajmij się przygotowaniem marynaty.

Wyjmij duży garnek. Wlej dwa litry wody i szklankę octu. Dodaj do niej łyżkę soli, 7 łyżek cukru, pięć ząbków czosnku oraz płaską łyżeczkę suszonego chilli. Całość doprowadź do wrzenia, a tak przygotowaną mieszanką zalej bób. Zamknij słoik i postaw go wieczkiem do dołu. Wypełnione słoiki wrzuć do wrzątku i gotuj je przez 25 minut, a następnie włóż je w suche, zimne i ciemne miejsce.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯