Przed końcem sezonu kiszę bób. Zimą sięgam po niego częściej niż po ogórki
Sezon na bób powoli zbliża się do końca. Jeśli chcesz cieszyć się jego wyjątkowym smakiem przez cały rok, wrzuć go do zalewy. Tak przygotowany bób jest lepszy niż klasyczne ogórki kiszone.
05.07.2024 | aktual.: 31.08.2024 18:00
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Bób to jedno z najpopularniejszych warzyw sezonowych. Czekamy na niego przez cały rok. Niestety, sezon na bób jest krótki. Zaczyna się w czerwcu, a kończy w drugiej połowie lipca.
Jeśli chcesz zatrzymać jego smak na dłużej, przygotuj kiszony bób. To pyszna, zdrowa i wartościowa przekąska, która przypomni ci smak lata. Wyjaśniamy, jak ją przygotować.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Bób — wartości odżywcze
Bób był uprawiany już w czasach starożytności. Warzywo nie cieszyło się wówczas dobrą sławą. Podobno sam Pitagoras twierdził, że dusza człowieka po śmierci zamienia się w ziarno bobu. Wierzył, że warzywo "ogłupia". Po latach okazało się, że bób jest niezwykle wartościową rośliną, pełną łatwoprzyswajalnego białka i innych, cennych wartości odżywczych.
W niewielkich ziarenkach skrywają się aminokwasy, witamina A, E, D, witaminy z grupy B, foliany, błonnik oraz żelazo. Regularne spożywanie bobu obniża ciśnienie tętnicze krwi oraz wspiera prawidłową pracę układu krwionośnego, odpornościowego i nerwowego. Niestety, warzywo jest dostępne zaledwie przez kilka tygodni w roku. Jest jednak sposób, aby cieszyć się nim w pozostałe miesiące. Wystarczy, że wrzucisz je do specjalnej zalewy.
Zobacz także
Jak przygotować kiszony bób?
Kiszenie to jedna z najstarszych metod konserwowania żywności, która cieszy się niesłabnącą popularnością. W obecnych czasach można kisić niemal wszystko, także bób. Jak przygotować kiszony bób? To bardzo proste. Wystarczy wrzucić warzywo do dużego naczynia i zalać je solanką z dodatkiem baldachów kopru i czosnku.
Jest jednak jeszcze jeden, równie smaczny sposób, polegający na zamarynowaniu bobu w mieszance z wody, octu i chilli. Jak to zrobić? Zacznij od ugotowania bobu. Wrzuć go do wrzątku i gotuj przez 5 minut. Po 5 minutach zalej go zimną wodą i pozostaw do ostygnięcia. Kiedy ostygnie, wrzuć warzywo do słoika i zajmij się przygotowaniem marynaty.
Wyjmij duży garnek. Wlej dwa litry wody i szklankę octu. Dodaj do niej łyżkę soli, 7 łyżek cukru, pięć ząbków czosnku oraz płaską łyżeczkę suszonego chilli. Całość doprowadź do wrzenia, a tak przygotowaną mieszanką zalej bób. Zamknij słoik i postaw go wieczkiem do dołu. Wypełnione słoiki wrzuć do wrzątku i gotuj je przez 25 minut, a następnie włóż je w suche, zimne i ciemne miejsce.