Blenduję ugotowany bób i mieszam z twarogiem. W kwadrans mam górę pysznych placuszków z patelni

Placki z bobem to prawdziwa kulinarna rewolucja. Przepis na nie znam od niedawna, a już zdążyłem przygotować je przynajmniej kilkanaście razy. Wszystko wskazuje na to, że ten smakołyk po prostu się nie nudzi. Przetestuj tę recepturę i sam to oceń!

Placki z bobem - pomysł na wykorzystanie sezonowego warzywaPlacki z bobem - pomysł na wykorzystanie sezonowego warzywa
Źródło zdjęć: © Canva | peredniankina

Połowa sezonu na bób już za nami. Pod koniec sierpnia to zdrowe warzywo zniknie z półek warzywniaków na 9 miesięcy, by powrócić znowu za rok, w czerwcu. Ta okazja wymaga świętowania; najlepiej w formie jakiegoś ciekawego przepisu z bobem w roli głównej. Tak się składa, że akurat znam świetną recepturę, z której przygotowuje się przepyszne placki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Prosta tarta budyniowa z rabarbarem na letni deser. Bez dokładki się nie obędzie

Kiedy podawać placki z bobem? U mnie sprawdziły się już o różnych porach dnia. Można je serwować na śniadanie, lunch lub podwieczorek. Jako kolację pewnie też, chociaż wolę unikać potencjalnych zagrożeń wynikających z bądź co bądź sporej ciężkostrawności bobu. Tak czy inaczej — jak sam widzisz — istnieje pokaźny szereg możliwych godzin podania placków z bobu i twarogu.

Poniżej zostawiam ci przepis, który wcielisz w życie dosłownie w kilka chwil. Placki z bobem, które stworzysz, na pewno zapiszą się w twojej pamięci jako świetny przepis na lato.

Placki z bobem i twarogiem

Składniki:

  • 500 g bobu,
  • 250 g twarogu śmietankowego,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz,
  • tłuszcz do smażenia.
Placki z bobem - zdrowie na talerzu
Placki z bobem - zdrowie na talerzu © Canva | nzfhatipoglu

Sposób przygotowania:

  1. Bób gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Ściągam łupinki i blenduję warzywo na jednolitą masę.
  2. Mieszam warzywo z twarogiem śmietankowym, dodaję jajka, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki. Doprawiam solą i pieprzem.
  3. Na patelni rozgrzewam średnią ilość oleju rzepakowego. Z przygotowanej masy bobowo-twarogowej nakładam po trochu na gorący tłuszcz. Placki z bobem smażę z obu stron na złoto.
  4. Odsączam z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. Podaję z kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtem doprawionym czosnkiem i ziołami. Gotowe!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby