Blenduję ugotowany bób i mieszam z twarogiem. W kwadrans mam górę pysznych placuszków z patelni
Placki z bobem to prawdziwa kulinarna rewolucja. Przepis na nie znam od niedawna, a już zdążyłem przygotować je przynajmniej kilkanaście razy. Wszystko wskazuje na to, że ten smakołyk po prostu się nie nudzi. Przetestuj tę recepturę i sam to oceń!
02.07.2024 10:53
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Połowa sezonu na bób już za nami. Pod koniec sierpnia to zdrowe warzywo zniknie z półek warzywniaków na 9 miesięcy, by powrócić znowu za rok, w czerwcu. Ta okazja wymaga świętowania; najlepiej w formie jakiegoś ciekawego przepisu z bobem w roli głównej. Tak się składa, że akurat znam świetną recepturę, z której przygotowuje się przepyszne placki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kiedy podawać placki z bobem? U mnie sprawdziły się już o różnych porach dnia. Można je serwować na śniadanie, lunch lub podwieczorek. Jako kolację pewnie też, chociaż wolę unikać potencjalnych zagrożeń wynikających z bądź co bądź sporej ciężkostrawności bobu. Tak czy inaczej — jak sam widzisz — istnieje pokaźny szereg możliwych godzin podania placków z bobu i twarogu.
Zobacz także
Poniżej zostawiam ci przepis, który wcielisz w życie dosłownie w kilka chwil. Placki z bobem, które stworzysz, na pewno zapiszą się w twojej pamięci jako świetny przepis na lato.
Placki z bobem i twarogiem
Składniki:
- 500 g bobu,
- 250 g twarogu śmietankowego,
- 2 jajka,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 ząbki czosnku,
- natka pietruszki,
- sól, pieprz,
- tłuszcz do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Bób gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Ściągam łupinki i blenduję warzywo na jednolitą masę.
- Mieszam warzywo z twarogiem śmietankowym, dodaję jajka, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki. Doprawiam solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzewam średnią ilość oleju rzepakowego. Z przygotowanej masy bobowo-twarogowej nakładam po trochu na gorący tłuszcz. Placki z bobem smażę z obu stron na złoto.
- Odsączam z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. Podaję z kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtem doprawionym czosnkiem i ziołami. Gotowe!