PrzepisPrzekąskiBlenduję ugotowany bób i mieszam z twarogiem. W kwadrans mam górę pysznych placuszków z patelni

Blenduję ugotowany bób i mieszam z twarogiem. W kwadrans mam górę pysznych placuszków z patelni

Placki z bobem to prawdziwa kulinarna rewolucja. Przepis na nie znam od niedawna, a już zdążyłem przygotować je przynajmniej kilkanaście razy. Wszystko wskazuje na to, że ten smakołyk po prostu się nie nudzi. Przetestuj tę recepturę i sam to oceń!

Placki z bobem - pomysł na wykorzystanie sezonowego warzywa
Placki z bobem - pomysł na wykorzystanie sezonowego warzywa
Źródło zdjęć: © Canva | peredniankina

02.07.2024 10:53

Połowa sezonu na bób już za nami. Pod koniec sierpnia to zdrowe warzywo zniknie z półek warzywniaków na 9 miesięcy, by powrócić znowu za rok, w czerwcu. Ta okazja wymaga świętowania; najlepiej w formie jakiegoś ciekawego przepisu z bobem w roli głównej. Tak się składa, że akurat znam świetną recepturę, z której przygotowuje się przepyszne placki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy podawać placki z bobem? U mnie sprawdziły się już o różnych porach dnia. Można je serwować na śniadanie, lunch lub podwieczorek. Jako kolację pewnie też, chociaż wolę unikać potencjalnych zagrożeń wynikających z bądź co bądź sporej ciężkostrawności bobu. Tak czy inaczej — jak sam widzisz — istnieje pokaźny szereg możliwych godzin podania placków z bobu i twarogu.

Poniżej zostawiam ci przepis, który wcielisz w życie dosłownie w kilka chwil. Placki z bobem, które stworzysz, na pewno zapiszą się w twojej pamięci jako świetny przepis na lato.

Placki z bobem i twarogiem

Składniki:

  • 500 g bobu,
  • 250 g twarogu śmietankowego,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz,
  • tłuszcz do smażenia.
Placki z bobem - zdrowie na talerzu
Placki z bobem - zdrowie na talerzu© Canva | nzfhatipoglu

Sposób przygotowania:

  1. Bób gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Ściągam łupinki i blenduję warzywo na jednolitą masę.
  2. Mieszam warzywo z twarogiem śmietankowym, dodaję jajka, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki. Doprawiam solą i pieprzem.
  3. Na patelni rozgrzewam średnią ilość oleju rzepakowego. Z przygotowanej masy bobowo-twarogowej nakładam po trochu na gorący tłuszcz. Placki z bobem smażę z obu stron na złoto.
  4. Odsączam z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. Podaję z kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtem doprawionym czosnkiem i ziołami. Gotowe!
Wybrane dla Ciebie