Blenduję ugotowany bób i mieszam z twarogiem. W kwadrans mam górę pysznych placuszków z patelni

Placki z bobem to prawdziwa kulinarna rewolucja. Przepis na nie znam od niedawna, a już zdążyłem przygotować je przynajmniej kilkanaście razy. Wszystko wskazuje na to, że ten smakołyk po prostu się nie nudzi. Przetestuj tę recepturę i sam to oceń!

Placki z bobem - pomysł na wykorzystanie sezonowego warzywaPlacki z bobem - pomysł na wykorzystanie sezonowego warzywa
Źródło zdjęć: © Canva | peredniankina

Połowa sezonu na bób już za nami. Pod koniec sierpnia to zdrowe warzywo zniknie z półek warzywniaków na 9 miesięcy, by powrócić znowu za rok, w czerwcu. Ta okazja wymaga świętowania; najlepiej w formie jakiegoś ciekawego przepisu z bobem w roli głównej. Tak się składa, że akurat znam świetną recepturę, z której przygotowuje się przepyszne placki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Prosta tarta budyniowa z rabarbarem na letni deser. Bez dokładki się nie obędzie

Kiedy podawać placki z bobem? U mnie sprawdziły się już o różnych porach dnia. Można je serwować na śniadanie, lunch lub podwieczorek. Jako kolację pewnie też, chociaż wolę unikać potencjalnych zagrożeń wynikających z bądź co bądź sporej ciężkostrawności bobu. Tak czy inaczej — jak sam widzisz — istnieje pokaźny szereg możliwych godzin podania placków z bobu i twarogu.

Poniżej zostawiam ci przepis, który wcielisz w życie dosłownie w kilka chwil. Placki z bobem, które stworzysz, na pewno zapiszą się w twojej pamięci jako świetny przepis na lato.

Placki z bobem i twarogiem

Składniki:

  • 500 g bobu,
  • 250 g twarogu śmietankowego,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz,
  • tłuszcz do smażenia.
Placki z bobem - zdrowie na talerzu
Placki z bobem - zdrowie na talerzu © Canva | nzfhatipoglu

Sposób przygotowania:

  1. Bób gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Ściągam łupinki i blenduję warzywo na jednolitą masę.
  2. Mieszam warzywo z twarogiem śmietankowym, dodaję jajka, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki. Doprawiam solą i pieprzem.
  3. Na patelni rozgrzewam średnią ilość oleju rzepakowego. Z przygotowanej masy bobowo-twarogowej nakładam po trochu na gorący tłuszcz. Placki z bobem smażę z obu stron na złoto.
  4. Odsączam z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. Podaję z kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtem doprawionym czosnkiem i ziołami. Gotowe!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku