Nie tylko składnik herbatek przeciw wzdęciom. Zapiekany pod serową pierzynką oczaruje każdego
Pod aromatyczną parmezanową pierzynką skrywają się warstwy nie mniej aromatycznego warzywa. Nadal nie do końca wiemy, jak obchodzić się z koprem włoskim, zapiekanka ta jednak będzie dobrym początkiem tej przygody. Bo fenkuł to nie tylko baza herbatek. To również doskonały składnik wielu potraw.
01.07.2024 17:12
Uwielbiamy zapiekanki. Są niewymagające i pozwalają na "posprzątanie" lodówki z resztek. Przygotowanie prostej zapiekanki wymaga jedynie umiejętności obsługi piekarnika, każdy więc, nawet najmniej obyty w kuchni, podoła temu zadaniu. Nawet jeśli głównym składnikiem takiej potrawy jest mało popularny koper włoski (fenkuł). Dla wielu znany jest jedynie jako składnik herbatek na wzdęcia. Warto jednak wiedzieć, że koper włoski może stanowić świetne uzupełnienie diety.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Koper włoski nie tylko na wzdęcia. To również doskonały składnik wielu potraw
Koper włoski (fenkuł) to roślina o delikatnym, nieco słodkawym smaku przypominającym nieco anyż. Szczególne znane są jego właściwości wspomagające procesy trawienne i łagodzące różnego rodzaju dolegliwości związane z układem pokarmowym, takie jak wzdęcia, niestrawność czy zgaga. Koper włoski działa również rozkurczowo, co może być pomocne w przypadku bólów brzucha, w tym również tych występujących u kobiet podczas menstruacji. Herbatka z kopru włoskiego doskonale sprawdzi się po obfitym posiłku, kiedy towarzyszy nam uczucie przejedzenia i ból żołądka.
Fenkuł, uprawiany głównie w rejonach Morza Śródziemnego, obecny jest w kuchniach różnych krajów, takich jak Włochy, Grecja czy Hiszpania. Co ciekawe, każdy element tej rośliny jest jadalny - od bulwy, przez nasiona, aż po natkę i łodygi. W Polsce fenkuł nie jest jeszcze tak popularny jak w tych krajach, jednak z roku na rok zyskuje coraz większe grono zwolenników. Można go nabyć bez problemu w większych sklepach spożywczych czy na lokalnych bazarach.
Koper włoski (fenkuł) zapiekany z serem. Przepis
Składniki:
- 1 koper włoski (fenkuł),
- 200 ml śmietany 18 proc. lub 30 proc.,
- 3 łyżki parmezanu,
- koperek świeży,
- 1 łyżeczka masła,
- 1 łyżeczka bułki tartej.
Przygotowanie:
- Fenkuł oczyścić, odkrój łodygę, a bulwę pokrój w ćwiartki, przemyj i wrzuć do osolonej i posłodzonej wrzącej wody. Gotuj ok. 5 minut.
- Podgotowany koper osusz.
- Foremkę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
- Koperek posiekaj, a śmietanę wymieszaj z 2 łyżkami parmezanu. Dodaj koperek.
- Fenkuł ułóż w foremce, a następnie zalej go śmietaną połączoną z serem i koperkiem.
- Całość posyp pozostałym serem. Piecz w 200 st. C przez 15 minut.