Na straganach zaraz pojawi się nietypowe warzywo. Jedz, a metabolizm ruszy z kopyta

Patisony zbiera się od lipca do końca września. Lada moment pojawią się więc w sklepach i na straganach. Niemniej są nadal tak mało popularne, że zwykle cierpimy na brak pomysłów na wykorzystanie ich w kuchni. Okazuje się jednak, że z patisonów można przyrządzić chrupiące frytki czy soczyste kotleciki. Ponadto warzywa te wykazują prozdrowotny potencjał.

Patison, zwany dynią talerzową lub dyskokształtną, to warzywo z rodziny dyniowatychPatison, zwany dynią talerzową lub dyskokształtną, to warzywo z rodziny dyniowatych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Patison to odmiana dyni zwyczajnej należąca do rodziny dyniowatych. Niektórzy uważają, że poza walorami ozdobnymi patisony innych nie wykazują. To błędne przekonanie. Poza tym, że są wartościowe odżywczo jak wiele innych warzyw, mają szerokie zastosowanie w kuchni. Marynowanie to niejedyne rozwiązanie na patisony.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast suchych croissantów, podaj te na wypasie. Nie zostaną nawet okruszki

Dlaczego warto jeść patisony?

Patisony w 95 proc. składają się z wody. Są niskokaloryczne, lekkostrawne, ubogie w tłuszcz i węglowodany. Stanowią za to źródło potasu, wapnia, żelaza i magnezu, a także witaminy A, karotenoidów i witaminy C. Warto wiedzieć, że patisony nie kumulują metali ciężkich, a ze względu na obecność kukurbitacyny wspierają usuwanie z organizmu człowieka pasożytów jelitowych. Ponadto przypisuje się im funkcje polegające na wspomaganiu procesów przemiany materii i regulacji pracy układu trawiennego.

Patisony wykazują silny potencjał antyoksydacyjny, tzn. że regularne spożywanie tych warzyw może neutralizować działanie wolnych rodników tlenowych powstających w wyniku niekorzystnego wpływu środowiska. Ciekawe jest, że potencjał ten wzrasta wraz z obróbką termiczną patisona. Najlepiej jest gotować patisony przez ok. 10 minut, to pozwoli uzyskać najwyższe stężenie dobroczynnych substancji.

Ponadto patisony zawierają substancje, które poprawiają funkcjonowanie układu odpornościowego, nerwowego, mięśniowego i sercowego. Wspomagają też pracę mózgu, koncentrację oraz pamięć, a także poprawiają kondycję i koloryt skóry oraz wzmacniają wzrok.

Patison
Patison © Pixabay

Pomysły na patisony – zastosowanie w kuchni

Patisony są soczyste i delikatne, w smaku przypominają swoich kuzynów, czyli cukinię i kabaczka. Możemy spotkać zarówno patisony o miniaturowych rozmiarach, jak i te, które swoją średnicą dorównują dużemu talerzowi, doskonale nadające się do faszerowania. Młodsze patisony charakteryzują się delikatną skórką, która nie wymaga obierania. Są idealne do przygotowania sałatek, grillowania, kiszenia czy marynowania. Z kolei starsze z czasem zyskują grubszą, guzowatą i twardą skórkę, a więc lepiej obrać je przed spożyciem lub obróbką. Poza owocami jadalne są również kwiaty i pestki patisona.

Z patisonów można przygotować chrupiące frytki. Wystarczy pokroić je w słupki, nasolić i pozostawić na 15 minut na sitku, aby pozbyć się nadmiaru wody. Następnie paseczki należy obtoczyć w rozkłóconych jajkach i bułce tartej, po czym usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Patisony mogą również przeobrazić się w smaczne kotleciki. Potrzebujesz 2-3 większych patisonów, sól, przyprawy oraz mąkę, jajko i bułkę tartą do panierowania. Patisony należy pokroić w plastry o grubości ok. 1 cm, obrać ze skórki i wydrążyć pestki. Każdy plaster trzeba posolić i odstawić na 15-20 minut, by pozbyć się nadmiaru wody. Następnie osuszamy je papierowym ręcznikiem i panierujemy w mące, jajku i bułce tartej wymieszanej z ulubionymi przyprawami. Kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀