Dlaczego ogórki są gorzkie? Komentarz ogrodnika nie pozostawia wątpliwości

To, że ogórki są gorzkie, nie oznacza, że są zepsute. Za charakterystyczną goryczkę wyczuwalną w tych warzywach odpowiada kukurbitacyna. Kiedy jej stężenie rośnie, ogórek staje się gorzki. Istnieją czynniki, które mają wpływ na to, jak dużo tego związku pojawi się w warzywach. Ogrodnik wyjaśnia w krótkim wideo, jakich błędów nie popełniać, by cieszyć się smacznym plonem. 

ObrazekOgórki/źródło: nataliyabk, pixabay

Nagranie pojawiło się na youtubowym kanale "Amator w Ogrodzie", prowadzonym przez fascynata ogrodnictwa. Mężczyzna publikuje filmiki na temat uprawy i pielęgnacji roślin. W jednym z nagrań ogrodnik wziął na tapet popularną teraz kwestię gorzkiego smaku ogórków i wytłumaczył, jak prawidłowo je uprawiać, by plony były smaczne.

Dlaczego ogórki są gorzkie? Ogrodnik wyjaśnia ważne kwestie

Ogrodnik tłumaczy, że to, jaki ogórki mają smak, zależy od ich odmiany. Przykładowo, ogórki pochodzące z odmian rosyjskich mają tendencję do bycia gorzkimi w smaku. Co więcej, takiej goryczy w żaden sposób nie da usunąć. Również nieregularne podlewanie może spowodować, że ogórki będą gorzkie. Nie powinno się dopuszczać do tego, by podłoże przesuszało się, zaś poziom wilgotności powinien być utrzymywany cały czas na tym samym poziomie.

Również nieregularny zbiór może spowodować, że plony będą miały gorzki smak. Jeśli zbieramy ogórki co trzy dni, to zbierajmy co trzy dni (...)  I ostatni punkt, a mianowicie nawożenie. Jeśli wykonanamy nieodpowiednie nawożenie, ogórek może stracić smak, może źle smakować, może być gorzki (...) Ogórki potrzebują nawozu potasowego, fosforowego, żeby jak najdłużej utrzymać kwiaty na sobie, żeby owoc jak najlepiej się wykształcił - wyjaśnia ogrodnik w filmiku opublikowanym na YouTube.

Gorzki smak ogórków. Skąd się bierze?

Warto wspomnieć też, że w ogórkach znajdują się substancje chemiczne zwane kukurbitacynami. To właśnie one są odpowiedzialne za gorzki smak warzyw. Jeśli ich stężenie jest wysokie, ogórek będzie miał wyczuwalną gorycz. Obecnie jednak warzywa te uprawiane komercyjnie i dostępne w sklepach są selekcjonowane w taki sposób, by miały niską zawartość tego związku i nie były gorzkie.

Wskazane powyżej czynniki, jak nieregularne podlewanie rośliny czy nieodpowiednie jej nawożenie sprawiają właśnie, że w górkach wzrasta stężenie kukurbitacyn. To zaś prowadzi do tego, że w smaku tych warzyw zaczyna dominować gorycz. Kukurbitacyny gromadzą się przede wszystkim w liściach i łodygach rośliny, dlatego w ogórku będzie ich najwięcej od ciemniejszej strony, ponieważ tym końcem wyrasta on z łodygi.

Wybrane dla Ciebie
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇