Dlaczego ogórki są gorzkie? Komentarz ogrodnika nie pozostawia wątpliwości
To, że ogórki są gorzkie, nie oznacza, że są zepsute. Za charakterystyczną goryczkę wyczuwalną w tych warzywach odpowiada kukurbitacyna. Kiedy jej stężenie rośnie, ogórek staje się gorzki. Istnieją czynniki, które mają wpływ na to, jak dużo tego związku pojawi się w warzywach. Ogrodnik wyjaśnia w krótkim wideo, jakich błędów nie popełniać, by cieszyć się smacznym plonem.
14.07.2023 16:19
Nagranie pojawiło się na youtubowym kanale "Amator w Ogrodzie", prowadzonym przez fascynata ogrodnictwa. Mężczyzna publikuje filmiki na temat uprawy i pielęgnacji roślin. W jednym z nagrań ogrodnik wziął na tapet popularną teraz kwestię gorzkiego smaku ogórków i wytłumaczył, jak prawidłowo je uprawiać, by plony były smaczne.
Dlaczego ogórki są gorzkie? Ogrodnik wyjaśnia ważne kwestie
Ogrodnik tłumaczy, że to, jaki ogórki mają smak, zależy od ich odmiany. Przykładowo, ogórki pochodzące z odmian rosyjskich mają tendencję do bycia gorzkimi w smaku. Co więcej, takiej goryczy w żaden sposób nie da usunąć. Również nieregularne podlewanie może spowodować, że ogórki będą gorzkie. Nie powinno się dopuszczać do tego, by podłoże przesuszało się, zaś poziom wilgotności powinien być utrzymywany cały czas na tym samym poziomie.
Zobacz także
Gorzki smak ogórków. Skąd się bierze?
Warto wspomnieć też, że w ogórkach znajdują się substancje chemiczne zwane kukurbitacynami. To właśnie one są odpowiedzialne za gorzki smak warzyw. Jeśli ich stężenie jest wysokie, ogórek będzie miał wyczuwalną gorycz. Obecnie jednak warzywa te uprawiane komercyjnie i dostępne w sklepach są selekcjonowane w taki sposób, by miały niską zawartość tego związku i nie były gorzkie.
Wskazane powyżej czynniki, jak nieregularne podlewanie rośliny czy nieodpowiednie jej nawożenie sprawiają właśnie, że w górkach wzrasta stężenie kukurbitacyn. To zaś prowadzi do tego, że w smaku tych warzyw zaczyna dominować gorycz. Kukurbitacyny gromadzą się przede wszystkim w liściach i łodygach rośliny, dlatego w ogórku będzie ich najwięcej od ciemniejszej strony, ponieważ tym końcem wyrasta on z łodygi.