Ogórki wyjdą miękkie i puste w środku. Błąd, który popełniają nawet najlepsze gospodynie

Przygotowujecie ogórki kiszone i macie nadzieję, że wyszły idealnie. Otwieracie słoiczek, bierzecie jednego i okazuje sie, że okropne - miękkie i puste w środku. Co takiego się stało? Na pewno popełniliście błędy, które zepsuły kiszonkę. Teraz możecie ich uniknąć.

ObrazekOgórki kiszone są miękkie? Na pewno popełniasz jeden błąd (ADOBE)
Paulina Hermann

Chrupiące i aromatyczne kiszone ogórki urozmaicają smak obiadów. Są idealne jako przekąska i świetnie pasują do pajdy ze smalcem. Czasem jednak nie potrafimy się nimi cieszyć, bo po prostu nam nie wyszły. Co zrobić, by taka sytuacja nigdy więcej się nie zdarzyła? Najważniejsze to zastosować się do kilku niezwykle ważnych zasad.

Dlatego ogórki kiszone są miękkie. To błąd, który popełniamy

Kupujemy warzywa w sklepie albo zrywamy je z ogródka, ale za robienie przetworów często bierzemy się kilka dni później. To poważny błąd, który prowadzi do tego, że ogórki są sflaczałe i miękkie. Jeśli więc chcemy tego uniknąć, za kiszenie zabierzmy się tego samego dnia. Wtedy ogórki kiszone będą smaczne i idealnie chrupiące.

To jednak nie jest jedyna przyczyna mięknięcia przetworów. Istnieją też inne problemy, na przykład:

  • ogórki są niskiej jakości - puste w środku lub gąbczaste,
  • za dużo przypraw (można przesadzić z ilością kopru, czosnku oraz chrzanu i doprowadzić do tego, że ogórki zgniją),
  • źle przygotowana solanka (powinna mieć stężenie 6-8 procent).
Obrazek
Miękkie ogórki kiszone? Są dwie przyczyny (Pixabay)

Jak temu przeciwdziałać? Dzięki tym sposobom przygotujecie idealne kiszonki

Już wiecie, jak zapobiec najgorszemu, czyli miękkim ogórkom kiszonym. Teraz pora na działanie, które wydobędzie z nich chrupkość. To bardzo proste, bo wystarczy zastosować się do kilku zasad. Po pierwsze, musicie dokładnie przejrzeć warzywa. Jeśli zauważycie nadpsutą sztukę, od razu ją wyrzućcie. Inaczej ogórki kiszone po prostu nie wyjdą.

Po drugie, zanim zabierzecie się za kiszenie, zróbcie jeszcze jedną rzecz. Na kilka godzin zamoczcie ogórki w zimnej wodzie. To sprawi, że warzywo oczyści się z brudu i innych zanieczyszczeń. Staną się też jędrniejsze, a co za tym idzie, po przetworzeniu będą chrupiące.

Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀